PERSWIJN #8 met twee supplementen - Perswijn
Perswijn 8 - Magazine
Nieuws

PERSWIJN #8 met twee supplementen

PERSWIJN #8 komt uit met als extra de koopgids met de uitslag van het PERSWIJN Wijnconcours 2017 èn een supplement helemaal gewijd aan Champagne.
Verder 500 geproefde en beoordeelde wijnen uit o.a. Champagne, Trentino en Alto Adige, 2017 en Cabernet Sauvignon. Daarnaast artikelen over o.a. Georgië, amforen & meer, Moois uit Moravië: van bublinky tot Pálava, de leukste en lekkerste top 40 van 2017 en de methode Gaja: eigenzinnig en intelligent.
Natuurlijk in PERSWIJN #8 de vertrouwde columnisten, rubrieken, nieuws en nog veel meer! PERSWIJN #8 is vanaf 4 december verkrijgbaar in de winkels en bij onze ambassadeurs.

Supplement Koopgids

Wat is het toch een feest om alle wijnen voor het Perswijn Wijnconcours te proeven en te beoordelen. Want het niveau van de inzendingen is gewoon erg hoog. Binnen de vaste categorieën van droge witte en rode wijnen in diverse prijsklassen valt de enorme diversiteit van druivenrassen, gebieden en landen op. Het is een afspiegeling van onze brede, dynamische markt en daar mogen we als consument blij mee zijn. Ook in de seizoensthema’s voor deze Koopgids – mousserend, Syrah en zoet & versterkt – is de variatie aanzienlijk.

Supplement champagne

Champagne: terroirwijn of product van de wijnmakerij? Het antwoord is natuurlijk: beide. Maar champagne is ook een wijn van aandacht en toewijding.

Geproefd en beoordeeld:

•    50 champagne blancs de blanc
•    160 uitblinkers uit Trentino en Alto Adige
•    60 wijnen uit 2007: wat doen zij tien jaar later
•    150 Cabarnet Sauvignon
•    70 port en ander zoet versterkt

Georgië amforen en méér

Georgië wordt door archeologische vondsten zo’n beetje gezien als de ‘geboorteplaats’ van de wijn, en dus als een voorbeeld van hoe ‘vroeger’ wijn werd gemaakt. En omdat vroeger voor sommigen het grote ideaal is, wordt Georgië hierin graag nagevolgd. Maar wat volg je dan precies na? Hoogste tijd om zelf eens in Georgië te gaan kijken.

De leukste en lekkerste top 40 van 2017

Een van de leuke tradities van de decembermaand is het terugkijken op het jaar dat achter je ligt. In Perswijn doen we dat met een top 40 van de mooiste, opmerkelijkste en lekkerste wijnen die we in 2017 hebben gedronken. Wijnen waar wij veel plezier aan hebben beleefd en die we u van harte kunnen aanbevelen.

Moravië: Pálava, bublinky en ander moois

De Tsjechische wijnregio Moravië heeft het allemaal: verfijnd wit en rood met een eigen karakter, een uniek eigen druivenras, een prachtig landschap en een gunstig klimaat, zodat er weinig noodzaak is om te spuiten. Jonge, gedreven wijnboeren gaan er hun eigen weg. Nu nog een internationaal afzetgebied.

Het beste van Bierzo

Bierzo is een bijzonder gebied, met unieke omstandigheden en eigen druiven, zoals de blauwe mencía. Een van de meest ambitieuze bedrijven van de streek is Bodegas Pittacum, waar Alfredo Marqués de wijnen maakt. “We hebben hier een perfect klimaat voor wijnbouw.”

Eigenzinnig en intelligent: de methode Gaja

Vanaf begin jaren zestig heeft Angelo Gaja de wijn van Barbaresco en zijn wijnbedrijf Gaja op indrukwekkende wijze op de kaart gezet. Gaja is onder zijn bezielende leiding tot de wereldtop van de wijn gaan behoren. Zijn kinderen, met oudste dochter Gaia voorop, weten die toppositie dankzij een eigenzinnige en intelligente aanpak uitstekend te behouden.

Alvi doet het anders

Alvi van der Merwe moet zijn wijn verkopen. Hij doet dat door onverhuld te vertellen wat hij van allerlei wijnmaakpraktijken vindt. Maar liever is hij thuis, op de boerderij. Samen met zijn broer Johan is hij verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van Alvi’s Drift, een familiedomein in het Zuid-Afrikaanse Worcester.

Wijnmaken van maand tot maand. Deel 8 (slot): november en december

De meeste wijn is het product van een jaar lang werken in wijngaard en wijnmakerij. Maar wat moet er allemaal gebeuren gedurende zo’n jaar? En wat is het verschil in werkzaamheden tussen de Duitse Mosel en de Zuid-Afrikaanse kust? Lars Daniëls steekt een klassieke reeks in een nieuw jasje en vertelt het verhaal van Weingut Kerpen en Newton-Johnson.

Eben Sadie, wijngenie

Ze zijn op een paar handen te tellen, de genieën van de wijnwereld. Mensen die niet alleen buitengewoon goede, originele en baanbrekende wijnen maken, maar die ook innemend zijn, bij wie je aan de lippen hangt als ze praten en van wie je geneigd bent ieder woord te geloven. Zuid-Afrikaan Eben Sadie is zo iemand.

Nederland wijnland. Deel 7 (slot): Wijndomein St. Martinus

Wijnbouw in Nederland is het hobbyisme ontgroeid. Ons land kent inmiddels zo’n
150 commerciële wijngaarden en meerdere daarvan beslaan meer dan 5 hectare. In deze serie bezocht Perswijn toonaangevende vaderlandse wijndomeinen om te kijken hoe goed ze nu zijn en welke ambities de wijnmakers hebben.

2017 in Bordeaux: de gevolgen van voorjaarsvorst

2017 zal de boeken in gaan als het jaar met de ergste voorjaarsvorst sinds 1991 in Frankrijk.De volumes waren dan ook historisch laag en de kwaliteit was onregelmatig. Dankzij een mooie en droge zomer zijn er echter toch nog goede wijnen te vinden.

Heeft u nog geen abonnement op Perswijn Magazine?

Klik hier om u aan te melden!

U kunt PERSWIJN #6 ook los bestellen in onze webshop, bij de grote tijdschriftenwinkel of bij deze ambassadeurs.

Reageer op dit item