Proefpanel - Perswijn

Proefpanel

Noël Vanwittenbergh is hoofd sommelier bij Hotel Okura Amsterdam. De bekendste Belg in de Nederlandse wijnwereld, die al sinds 1990 actief is in het hoogste echelon van de gastronomie van ons land. Vele kennen hem als hoofd sommelier van restaurant Ciel Bleu** in het prestigieuze Hotel Okura Amsterdam, een functie die hij sinds 2007 bekleedt. Maar Noël doet en is meer dan dat. Zo zit hij niet alleen in ons proefpanel (al vanaf 1998!), maar ook in de proefcommissie van het Nederlands Gilde van Sommeliers. En is hij SVH Wijnmeester en winnaar van vele onderscheidingen, waaronder beste sommelier van het jaar bij Gault Millau en Michelin.

Marc Collard is eigenaar van Vinoblesse, Met Tjitske Brouwer, oprichter en eigenaar van Vinoblesse (1986). Samen werden zij ‘Wijnkopers van het jaar’ bij Hubrecht Duijker (1994) en 'Wijnhandel van het jaar' (2006, Perswijn). Studeerde ooit (1981) af in de psychologie maar zag een leven lang binnen de universiteitsmuren niet zitten. Na een half jaar in Sauternes (1982) vond hij in 1983 emplooi als marktonderzoeker bij InterView, maar een jaar later besloot hij zijn hart te volgen en van hobby zijn werk te gaan te maken. Hij verschafte zichzelf een opleiding door een half jaar in de Médoc te gaan werken op diverse châteaux om de kneepjes van het vak te leren. Sinds 1988 –vanaf het begin dus- maakt Marc deel uit van het panel Perswijn. In 2014 nam hij een soort van sabbatical na 30 jaar in de wijnhandel en pelgrimeerde te voet van Bologna, via Florence en Assisi, naar Rome… Marc heeft een voorkeur voor ambachtelijke, zo natuurlijk mogelijk gemaakte wijnen….

Yvo Couprie is commercieel manager en aandeelhouder van Résidence Wijnen. Als jonge puber verslond hij al wijnboeken als stripverhalen en was bovengemiddeld geïnteresseerd in alles wat met eten te maken had. Het was dan ook een heel bewuste keuze om direct te gaan werken bij een wijnimporteur. In tegenstelling tot nu zag je in de begin jaren 90 nog vrij weinig jonge honden met wijnpassie in de wijnwereld rond te lopen. Als wijnadviseur voor de horeca in Amsterdam kreeg hij de kans om zich commercieel maar zeker op het wijn-technische gedeelte ontwikkelen. In 2004 maakte hij de overstap naar Résidence Wijnen waar hij commercieel eindverantwoordelijk werd en direct betrokken raakte bij de inkoop. Vandaag de dag is hij verantwoordelijk voor de inkoop en portfolio van Résidence Wijnen, reist hij vele male per jaar naar de wijngebieden en bezoekt jaarlijks alle belangrijke wijnbeurzen. Hij zoekt zelf naar wijnen met elegantie en verteerbaarheid, met een duidelijke expressie van herkomst en druif. Favorieten zijn champagne zowel jong als op leeftijd, Duitse wijnen, Bourgogne, goede Cabernet Franc en Piëmonte. Bijna 30 jaar in het wijnvak, allround genieter en sinds 2003 lid van het proefpanel van Perswijn.

Wieger Roelevink is senior rayon manager bij Vinites. Wieger is zijn wijnloopbaan begonnen als sommelier bij toprestaurants De Nederlanden & De Bokkedoorns. Om zich vervolgens volledig in de wijnwereld onder te dompelen met banen bij diverse Nederlandse wijnimporteurs. Al ruim 10 jaar is hij een vaste waarde in het verkoop- en inkoopteam van Vinites. Uiteraard verkoopt hij zijn wijnen & sake binnen de horecasector, waar hij bekend staat om zijn met enthousiasme gebrachte wijn- en spijstrainingen voor horecapersoneel. Gedurende enkele jaren was hij daarnaast bestuurslid van het Nederlands Gilde van Sommeliers. Sinds 2014 is hij actief panellid van Perswijn en afstuderend Magister Vini.

Birthe van Meegeren is  opleidingsmanager van De Wijnacademie, freelance wijnspecialist. Na een Ahold management traineeship startte Birthe in de wijn met haar winkel en proeflokaal 'Wijn & Spijs' in Haarlem. Mensen enthousiasmeren over wijn trok haar meer dan leidinggeven. Vijf jaar later werd ze Category Manager Wijn bij Gall & Gall. Na enkele jaren promotieplanning, inkoop en verkoop van wijnen uit de Oude Wereld voor Gall & Gall, werd ze de Wijnspecialiste voor alle wijnen. Daarnaast selecteert ze met het KLM wijnpanel de wijnen voor de KLM economy en business class en verzorgt ze ook de communicatie over deze wijnen. Birthe rondde de Diploma Course van de Wine & Spirit Education Trust af en is Weinakademiker aan de Weinakademie van Oostenrijk. Ze is tevens geaccrediteerde Bordeaux Educator. Niet geheel toevallig is Bordeaux haar favoriete rode wijn. Voor wit zijn Bourgognes en rijke Chenin Blancs haar favoriete keuzes. In 2019 werd Birthe verkozen tot Wijnvrouw van het Jaar. En sinds 2021 is ze opleidingsmanager van De Wijnacademie.

Udo Göebel MV is eigenaar van Winematters, docent aan De Wijnacademie. Udo Göebel MV was als klein jongetje al geïnteresseerd in wijn. Hij werkt al meer dan dertig jaar in de wijnhandel en werd in 1990 de jongste Vinoloog van De Wijnacademie van Nederland. Ook deed hij met veel plezier en succes mee aan wijnproefwedstrijden, zoals de wedstrijd Vinoloog van het Jaar, die hij maar liefst drie keer won! In 2006 startte Udo, na een sabbatical in Zuid-Afrika, zijn eigen wijnbedrijf, gespecialiseerd in de lekkerste Zuid-Afrikaanse wijnen. Zijn eenmansbedrijf verkoopt wijn aan toprestaurants maar ook aan wijnliefhebbers in binnen- en buitenland. Bovendien organiseert Udo regelmatig bijzondere wijnproeverijen en wijndiners, soms met wijnmakers aan tafel. Eén keer per jaar, in september, kunnen geïnteresseerde wijnliefhebbers mee op wijnreis naar Zuid-Afrika. Sinds 2013 geeft Udo les aan de Wijnacademie en hij is sinds 2001 lid van het Perswijn panel.

Floor van Ede is eigenaresse en gastvrouw van Brasserie van Baerle. Floor van Ede, van origine sociaal geograaf, raakte in de jaren 80 geïnteresseerd in wijn toen zij restaurant Brasserie van Baerle opende in Amsterdam. Daarna volgden nog 3 andere restaurants. Haar wijnkaarten werden meermaals bekroond. Floor is Register Vinoloog en volgde wijncursussen in binnen- en buitenland, onder andere aan de L'Université du Vin in Suze-La-Rousse (zuidelijke Rhône). Tot voor kort had zij een eigen wijngaard in Sablet, Rhône. Als lid van verschillende wijnproefgroepen (Van Baerle, de Wijnwijfjes), organiseert en bezoekt zijn jaarlijks vele wijnproducenten en proeverijen. Floors hart ligt bij de Oude Wereld, maar zij bezocht ook wijnbedrijven in Libanon, Californië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika.

Job Joosse is inkoper en verkoper bij Wijnkoperij Okhuysen. Job Joosse MV, die zijn loopbaan begon als sommelier, werkt sinds 2006 bij Wijnkoperij Okhuysen in Haarlem. Daar adviseert hij particuliere klanten en horeca, is hij onderdeel het inkoopteam en schrijft voor het eigen wijnmagazine Vinée Vineuse. Daarnaast verzorgt Job graag proeverijen, masterclasses en wijn-spijs-avonden. In 2016 behaalde hij de hoogste wijntitel in de Nederlandse taal, Magister Vini. Zijn grote voorliefde voor Cabernet Franc uit de Loire kwam tot uiting in zijn scriptie. Als Certified Sherry Educator heeft hij ook een zwak voor de cultuur, culinaire tradities en de versterkte wijnen van Andalusië.

Stefan Wierda is maître-sommelier bij Hotel-Restaurant Merlet. Stefan Wierda is het jongste lid van ons panel, maar al ruim 15 jaar actief in de Nederlandse horeca. Hij verruilde 11 jaar geleden het Friese platteland voor de Noord-Hollandse kust. Van wijn en gastronomie wist hij toen nog niet veel. Na een periode als leerling is hij sinds 2012 volledig verantwoordelijk voor het restaurant en de wijnen bij restaurant Merlet* in Schoorl. Bovendien is hij sinds 2014 Vinoloog van de Wijnacademie. Qua wijn en spijs is hij autodidact; hij werkt het liefst met authentieke wijnen en op puur gevoel. Hij maakt onderdeel uit van de sommeliersgroep SOMMOS en werd in januari 2019 uitgeroepen tot Talentvol Sommelier van het Jaar door Proefschrift. Zijn favoriete wijnen komen van overal maar er zijn soft spots voor wijnen van sémillon, cabernet franc, grenache en chenin blanc. En in het algemeen voor het prachtige Zuid-Afrika.

Patrick Uyttewaal is inkoper en verkoper bij Kwast Wijnkopers. Patrick is reeds vanaf het begin van Perswijn in de jaren 80 panellid. Hij werkt sinds 1980 bij Kwast Wijnkopers en is betrokken bij zowel commercie als inkoop. Lievelingswijnen zijn voor wijnkopers vaak moeilijk aan te wijzen want dat verandert nog wel eens met de tijd. Momenteel is champagne Patrick’s favoriete wijn. En wat betreft rode wijnen: Barbaresco en Barolo. Niet onbelangrijk: Patrick houdt iedereen bij de les tijdens de panelproeverijen, als de joligheid de overhand dreigt te nemen.