Redactie - Perswijn

Redactie

hoofdredacteur

Tijdens zijn studie medicijnen werd Ronald gegrepen door de wijn. Na een loopbaan als arts werd hij in de jaren tachtig écht actief in de wijn; niet alleen als mede-oprichter en hoofdredacteur van Perswijn, maar ook als wijnschrijver voor onder andere De Telegraaf, Tom Stevenson Wine Report en The Oxford Wine Companion. Ronald is lid van de Grand Jury Européen en werd in 2016 benoemd tot officier in de Ordre du Mérite Agricole. En natuurlijk is hij ook hoofdredecteur van Grootspraak, de restaurantgids voor de wijnliefhebber. Favoriete wijn: champagne.

redacteur

Studeerde Franse taal- en letterkunde, maar kon de verleidingen van de horeca niet weerstaan. De liefde voor wijn ontwikkelde zich snel en in 2007 slaagde hij voor het examen Magister Vini, het hoogste wijnexamen in de Nederlandse taal. Na jaren in de wijnhandel besloot hij in 2012 helemaal voor het overbrengen van wijnkennis te gaan. Lars is sinds 2011 redactielid van Perswijn. Daarnaast is hij lid van de examencommissie van niveau SDEN4, geeft hij les aan de Wijnacademie en is hij inhoudelijk verantwoordelijk voor het begeleidingstraject Magister Vini. Ook verzorgt hij graag presentaties. Hij heeft een zwak voor champagne, Duitse Riesling, noordelijke Rhône en Barolo.

redacteur

Behalve wijnschrijver is Frank Jacobs wijnspreker, wijndocent en wijntaxateur met ruim veertig jaar ervaring in de wijnwereld. Hij schreef enkele wijnboeken en levert regelmatig bijdragen aan diverse bladen en kranten, waaronder Perswijn, waaraan hij inmiddels al meer dan 25 jaar als redacteur is verbonden. Verder was hij van 2003 tot 2016 docent analytisch (blind)proeven aan de Wijnacademie en verzorgde hij het proeftechnische gedeelte van het begeleidingstraject naar het hoogste Nederlandse wijndiploma Magister Vini. Ook was hij jarenlang docent vinologie aan de Hogere Hotelschool Den Haag en is hij tegenwoordig als senior consultant aan wijnveilinghuis Winefield’s verbonden. Sinds 2018 is hij bestuursvoorzitter van de Wijnacademie.

redacteur

Ondanks een afgeronde studie psychologie koos Gerard uiteindelijk toch voor de horeca. Na een leerschool bij verschillende bedrijven begon hij met een compagnon een eigen restaurant met mediterrane keuken in Nijmegen en voltooide de vinologenopleiding. Vervolgens was hij vijf jaar hoofdredacteur van Wining&Dining, een tijdschrift over eten en drinken. Sinds 2003 werkt hij als fotograferend auteur voor verschillende tijdschriften. Vanaf 2016 geeft hij naast deze activiteiten les aan de TIO Hogeschool in vakken als menuleer, ondernemerschap en natuurlijk wijnkennis.

eindredacteur en columnist

Anda Schippers combineert in haar werk als freelance redacteur en vertaler haar liefde voor taal, boeken, wijn en eten. Ze is gepromoveerd Neerlandica, werkte voor diverse communicatiebureaus en culinaire tijdschriften en is sinds 2006 eindredacteur en columnist van Perswijn. Daarnaast vertaalt ze kook- en wijnboeken, schrijft en redigeert teksten voor opdrachtgevers en begeleidt mensen bij het schrijven van columns, essays en scripties. Ze houdt vooral van elegante, lichtvoetige en complexe wijnen, met sherry en champagne voorop.

auteur
Thijs Akkerman is jurist en Registervinoloog. Hij is tevens in het bezit is van het WSET Diploma in Wines and Spirits en het distilleercertificaat van de landbouwuniversiteit Hohenheim in Stuttgart. Momenteel volgt hij het Magister Vini-traject aan de Wijnacademie. Thijs importeerde jarenlang wijnen en distillaten, maar tegenwoordig richt hij zich op lesgeven en schrijven. In de weekenden is hij werkzaam voor Stokerij Lubberhuizen in de Betuwe.
auteur
Stefaan studeerde psychologie en filosofie aan de KU Leuven en promoveerde in 2002 tot doctor in de psychologie. Hij werkt als psycholoog/psychotherapeut, maar is ook zeer geïnteresseerd in wijn. Hij schrijft verhalende wijnteksten op een Belgisch wijnforum, is actief op sociale media, geeft wijncursussen aan wijnnovicen en schrijft sinds 2015 columns voor de Perswijn-website. Hij begint, zoals hij zelf zegt, ‘onwillekeurig met de oren te flapperen’ tijdens het drinken van Riesling, Beaujolais en Pinot Noir of Pinot Gris uit de Lage Landen.
auteur
Studeerde Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam en vervulde daarna jarenlang diverse functies binnen de Amsterdamse kunst- en cultuursector. Maar wijnbloed kruipt waar het niet gaan kan. Al in haar studietijd trok zij met een oud Pandaatje langs menig Franse wijngaard. En uiteindelijk wilde zij alleen nog het wijn gerelateerde cultuurgoed uitdragen. Ondertussen is zij RegisterVinoloog en werkzaam als wijnschrijver en wijndocent, voor haar eigen bedrijf en in samenwerking met diverse (online) bladen en organisaties. Ook verzorgt ze presentaties en neemt regelmatig plaats in jury’s. Haar missie is om kennis op het gebied van wijn, smaak en het combineren van wijn en spijs voor iedereen toegankelijk te maken.
sales & events, auteur
Petri begon als modemens in de tijdschriftenwereld, maar dwaalde al snel af naar de sectie Lekker. Via beauty & interieurstyling en fotografie kwam ze uiteindelijk op de juiste plaats terecht, namelijk in de wondere wereld van de wijn. De passie begon uiteraard aan tafel, en werd in goede banen geleid door het volgen van cursussen en het succesvol afronden van de vinologenopleiding. Als Château Petri is zij nu de motor achter de sales & events van Perswijn, verzorgt de rubriek Lekkere Trek, geeft les in wijn, en organiseert culinaire reizen naar Frankrijk, haar favoriete wijnland.
columnist en auteur
Magda is een echte duizendpoot. Ze studeerde toegepaste huishoudwetenschappen in Wageningen, diëtetiek in Den Haag en Nederlands in Leiden. In 1985 ging ze aan de slag in de tijdschriftenwereld, als redacteur en chef-redactie. Ze werd vinoloog, maar deed tot 1998 de wijn erbij. Sindsdien legt ze zich volledig toe op het communiceren over wijn. Samen met Noële Ruitenberg vormde ze jarenlang het schrijversduo Ruit & Rijst. Magda schrijft voor diverse bladen, is secretaris van de examencommissie van zowel de vinologenopleiding als de opleiding Magister Vini, geeft les aan de Wijnacademie en schrijft ‘zo af en toe’ een boek(je) over wijn. Ook is ze columnist en auteur in Perswijn.
auteur
Kees van Leeuwen is oenoloog en professor aan de landbouwuniversiteit van Bordeaux, waar hij ook woont. Zijn onderzoeksgebied is de invloed van terroir (bodem en klimaat) op de kwaliteit van de wijn. In Perswijn gaat hij in elk nummer helder en nuchter op deze materie in. Zijn favoriete wijn? Dat moet wel Bordeaux zijn.
auteur
Karin Leeuwenhoek wilde eerst kunstenaar worden, maar ging voor een MA communicatiewetenschap, later gevolgd door een MA theologie/interreligieuze dialoog. Haar passie voor schrijven, delen en verbinden zit diep en komt terug in haar werk als (wijn)journalist. De liefde voor wijn begon toen ze student was, maar verdiepte zich pas toen ze dertiger was. In 2015-2016 deed Karin de vinologenopleiding. Ze draagt op regelmatige basis bij aan Perswijn, is columniste voor Winelife en heeft een eigen website over wijn. Haar favoriete wijnlanden zijn Duitsland en Zuid-Afrika.
columnist
Hilary is schrijver, vinoloog, historicus en kok. Ze werkte na een koksopleiding jarenlang als kok. Vindt dat eten en wijn bij elkaar horen, dus de weg naar de vinologenopleiding lag voor de hand. Daarna volgde een studie economische en sociale geschiedenis aan de UvA, met een specialisatie in de geschiedenis van eten en drinken. Hilary gaf honderden kooklessen, geeft wijnproeverijen, kookt voor exclusieve diners, verzorgt 150 soorten kruiden bij groenteteler Wim Bijma, werkt aan een boek over de geschiedenis van het Amsterdamse restaurant, en schrijft (onder andere) wekelijks in het weekendmagazine van Het Financieele Dagblad over eten en wijn.
auteur
Bart is oorspronkelijk opgeleid als geograaf. Kennis van bodem, geomorfologie en klimaat, belangrijk voor het begrijpen van wijn, zijn hem als het ware met de paplepel ingegoten. Al tijdens zijn studie zat hij dankzij een wijnminnend docent aan de Riesling in de Moezelvallei en voor zijn eerste werkgever organiseerde hij een wijn- en cultuurreis naar de Touraine. Zijn verhuizing naar Basel, op de drempel van de Elzas en Baden, wakkerde zijn interesse voor wijn verder aan. Sinds zijn studie aan de Oostenrijkse Weinakademie maakt hij van wijn zijn werk. Naast schrijven, organiseert Bart wijnreizen en begeleidt hij proeverijen. Hij draagt natuurwijnmakers een warm hart toe, maar is verre van eenkennig. Nieuwe ontdekkingen (eeuwenoude tempranillo in Toscane?) maken hem enthousiast.