Redactie - Perswijn

Redactie

hoofdredacteur

Tijdens zijn studie medicijnen werd Ronald gegrepen door de wijn. Na een loopbaan als arts werd hij in de jaren tachtig écht actief in de wijn; niet alleen als mede-oprichter en hoofdredacteur van Perswijn, maar ook als wijnschrijver voor onder andere De Telegraaf, Tom Stevenson Wine Report en The Oxford Wine Companion. Ronald is lid van de Grand Jury Européen en werd in 2016 benoemd tot officier in de Ordre du Mérite Agricole. En natuurlijk is hij ook hoofdredecteur van Grootspraak, de restaurantgids voor de wijnliefhebber. Favoriete wijn: champagne.

redacteur

Studeerde Franse taal- en letterkunde, maar kon de verleidingen van de horeca niet weerstaan. De liefde voor wijn ontwikkelde zich snel en in 2007 slaagde hij voor het examen Magister Vini, het hoogste wijnexamen in de Nederlandse taal. Na jaren in de wijnhandel besloot hij in 2012 helemaal voor het overbrengen van wijnkennis te gaan. Lars is sinds 2011 redactielid van Perswijn. Daarnaast is hij lid van de examencommissie van niveau SDEN4, geeft hij les aan de Wijnacademie en is hij inhoudelijk verantwoordelijk voor het begeleidingstraject Magister Vini. Ook verzorgt hij graag presentaties. Hij heeft een zwak voor champagne, Duitse Riesling, noordelijke Rhône en Barolo.

redacteur

Behalve wijnschrijver is Frank Jacobs wijnspreker, wijndocent en wijntaxateur met ruim veertig jaar ervaring in de wijnwereld. Hij schreef enkele wijnboeken en levert regelmatig bijdragen aan diverse bladen en kranten, waaronder Perswijn, waaraan hij inmiddels al meer dan 25 jaar als redacteur is verbonden. Verder was hij van 2003 tot 2016 docent analytisch (blind)proeven aan de Wijnacademie en verzorgde hij het proeftechnische gedeelte van het begeleidingstraject naar het hoogste Nederlandse wijndiploma Magister Vini. Ook was hij jarenlang docent vinologie aan de Hogere Hotelschool Den Haag en is hij tegenwoordig als senior consultant aan wijnveilinghuis Winefield’s verbonden. Sinds 2018 is hij bestuursvoorzitter van de Wijnacademie.

redacteur

Ondanks een afgeronde studie psychologie koos Gerard uiteindelijk toch voor de horeca. Na een leerschool bij verschillende bedrijven begon hij met een compagnon een eigen restaurant met mediterrane keuken in Nijmegen en voltooide de vinologenopleiding. Vervolgens was hij vijf jaar hoofdredacteur van Wining&Dining, een tijdschrift over eten en drinken. Sinds 2003 werkt hij als fotograferend auteur voor verschillende tijdschriften. Vanaf 2016 geeft hij naast deze activiteiten les aan de TIO Hogeschool in vakken als menuleer, ondernemerschap en natuurlijk wijnkennis.

eindredacteur en columnist

Anda Schippers combineert in haar werk als freelance redacteur en vertaler haar liefde voor taal, boeken, wijn en eten. Ze is gepromoveerd Neerlandica, werkte voor diverse communicatiebureaus en culinaire tijdschriften en is sinds 2006 eindredacteur en columnist van Perswijn. Daarnaast vertaalt ze kook- en wijnboeken, schrijft en redigeert teksten voor opdrachtgevers en begeleidt mensen bij het schrijven van columns, essays en scripties. Ze houdt vooral van elegante, lichtvoetige en complexe wijnen, met sherry en champagne voorop.

auteur
Thijs Akkerman is jurist en Registervinoloog. Hij is tevens in het bezit is van het WSET Diploma in Wines and Spirits en het distilleercertificaat van de landbouwuniversiteit Hohenheim in Stuttgart. Momenteel volgt hij het Magister Vini-traject aan de Wijnacademie. Thijs importeerde jarenlang wijnen en distillaten, maar tegenwoordig richt hij zich op lesgeven en schrijven. In de weekenden is hij werkzaam voor Stokerij Lubberhuizen in de Betuwe.
auteur
Stefaan studeerde psychologie en filosofie aan de KU Leuven en promoveerde in 2002 tot doctor in de psychologie. Hij werkt als psycholoog/psychotherapeut, maar is ook zeer geïnteresseerd in wijn. Hij schrijft verhalende wijnteksten op een Belgisch wijnforum, is actief op sociale media, geeft wijncursussen aan wijnnovicen en schrijft sinds 2015 columns voor de Perswijn-website. Hij begint, zoals hij zelf zegt, ‘onwillekeurig met de oren te flapperen’ tijdens het drinken van Riesling, Beaujolais en Pinot Noir of Pinot Gris uit de Lage Landen.
auteur
Ronald heeft bijna 20 jaar ervaring in de wijnwereld. Ooit begonnen als importeur van Portugese wijnen en Port, maar na het behalen van zijn WSET Level 4 Diploma in 2014 overgestapt naar wijneducatie. Na 14 jaar in het buitenland gewoond te hebben (van Nieuw-Zeeland tot het Midden-Oosten) is Ronald in 2021 weer terug verhuisd naar Nederland, van waaruit hij lesgeeft aan wijnstudenten over de hele wereld en regelmatig schrijft voor Perswijn. Daarnaast studeert hij ook nog voor Master of Wine. Hij heeft een voorliefde voor Sherry en Port en voor alles wat met Riesling te maken heeft.
sales & events, auteur
Petri begon als modemens in de tijdschriftenwereld, maar dwaalde al snel af naar de sectie Lekker. Via beauty & interieurstyling en fotografie kwam ze uiteindelijk op de juiste plaats terecht, namelijk in de wondere wereld van de wijn. De passie begon uiteraard aan tafel, en werd in goede banen geleid door het volgen van cursussen en het succesvol afronden van de vinologenopleiding. Als Château Petri is zij nu de motor achter de sales & events van Perswijn, verzorgt de rubriek Lekkere Trek, geeft les in wijn, en organiseert culinaire reizen naar Frankrijk, haar favoriete wijnland.
auteur
Marc heeft een carrière in de cardiologie (bijna) achter de rug, als ‘techneut’: 21 jaar in een ziekenhuis, 21 jaar in de industrie. In 1984 kwam hij, onder impuls van zijn vrouw die in haar vrije tijd voor kok studeerde, in contact met de wereld van de wijn. De wijnmicrobe liet hem niet meer los. Een professionele studie kwam er nooit, enthousiasme was er des te meer. Zijn blog over Riesling bestaat al meer dan tien jaar. In 2021 verscheen het boek Wijnland Duitsland, dat hij samen met Gerd Brabant schreef. Favoriete wijnen of druiven: met voorsprong Duitse Riesling, maar evenzeer champagne, Beaujolais, nebbiolo en sangiovese uit Italië, Loire chenin,...
columnist en auteur
Magda is een echte duizendpoot. Ze studeerde toegepaste huishoudwetenschappen in Wageningen, diëtetiek in Den Haag en Nederlands in Leiden. In 1985 ging ze aan de slag in de tijdschriftenwereld, als redacteur en chef-redactie. Ze werd vinoloog, maar deed tot 1998 de wijn erbij. Sindsdien legt ze zich volledig toe op het communiceren over wijn. Samen met Noële Ruitenberg vormde ze jarenlang het schrijversduo Ruit & Rijst. Magda schrijft voor diverse bladen, is secretaris van de examencommissie van zowel de vinologenopleiding als de opleiding Magister Vini, geeft les aan de Wijnacademie en schrijft ‘zo af en toe’ een boek(je) over wijn. Ook is ze columnist en auteur in Perswijn.
auteur
Kees van Leeuwen is oenoloog en professor aan de landbouwuniversiteit van Bordeaux, waar hij ook woont. Zijn onderzoeksgebied is de invloed van terroir (bodem en klimaat) op de kwaliteit van de wijn. In Perswijn gaat hij in elk nummer helder en nuchter op deze materie in. Zijn favoriete wijn? Dat moet wel Bordeaux zijn.
auteur
Karin Leeuwenhoek wilde eerst kunstenaar worden, maar ging voor een MA communicatiewetenschap, later gevolgd door een MA theologie/interreligieuze dialoog. Haar passie voor schrijven, delen en verbinden zit diep en komt terug in haar werk als (wijn)journalist. De liefde voor wijn begon toen ze student was, maar verdiepte zich pas toen ze dertiger was. In 2015-2016 deed Karin de vinologenopleiding. Ze draagt op regelmatige basis bij aan Perswijn, is columniste voor Winelife en heeft een eigen website over wijn. Haar favoriete wijnlanden zijn Duitsland en Zuid-Afrika.
columnist
Hilary is schrijver, vinoloog, historicus en kok. Ze werkte na een koksopleiding jarenlang als kok. Vindt dat eten en wijn bij elkaar horen, dus de weg naar de vinologenopleiding lag voor de hand. Daarna volgde een studie economische en sociale geschiedenis aan de UvA, met een specialisatie in de geschiedenis van eten en drinken. Hilary gaf honderden kooklessen, geeft wijnproeverijen, kookt voor exclusieve diners, verzorgt 150 soorten kruiden bij groenteteler Wim Bijma, werkt aan een boek over de geschiedenis van het Amsterdamse restaurant, en schrijft (onder andere) wekelijks in het weekendmagazine van Het Financieele Dagblad over eten en wijn.
auteur
Gerd is al meer dan 20 jaar actief in de Duitse wijnwereld: als importeur, medewerker van het Duits Wijninstituut, docent bij Syntra en organisator van wijn(wandel) reizen rond Duitse wijn. In september 2017 werd hij door VDP.Die Prädikatsweingüter in Berlijn gelauwerd voor zijn jarenlange inzet om Duitse wijn te promoten in België. Zijn grootste passie is een wijnregio al wandelend te ontdekken, de beste manier om een landschap in detail te leren kennen. Partner in crime daarvoor is zijn VW busje, waarmee hij maandelijks naar Duitsland trekt. Van kinds af aan kwam Gerd in contact met Duitsland, zijn moeder is er geboren en een deel van de familie woont er nog steeds. Gerd ‘ademt en spreekt’ Duitsland.
Esmee Langereis is journalist en columnist en schrijft het liefst over wijn. Voor NRC Handelsblad en in magazines ( o.a. ELLE Eten, De Smaak van Italië, bouillon!, Winelife, Harper’s Bazaar). Maar ook in boeken, zoals de wijngids Super Supermarktwijnen met Harold Hamersma. En ze host bovendien de podcast NMTP. Sinds 2019 maakt Esmee ook deel uit van urban winery Chateau Amsterdam.
auteur
Bart is oorspronkelijk opgeleid als geograaf. Kennis van bodem, geomorfologie en klimaat, belangrijk voor het begrijpen van wijn, zijn hem als het ware met de paplepel ingegoten. Al tijdens zijn studie zat hij dankzij een wijnminnend docent aan de Riesling in de Moezelvallei en voor zijn eerste werkgever organiseerde hij een wijn- en cultuurreis naar de Touraine. Zijn verhuizing naar Basel, op de drempel van de Elzas en Baden, wakkerde zijn interesse voor wijn verder aan. Sinds zijn studie aan de Oostenrijkse Weinakademie maakt hij van wijn zijn werk. Naast schrijven, organiseert Bart wijnreizen en begeleidt hij proeverijen. Hij draagt natuurwijnmakers een warm hart toe, maar is verre van eenkennig. Nieuwe ontdekkingen (eeuwenoude tempranillo in Toscane?) maken hem enthousiast.