PERSWIJN #8 met supplement wijnconcours 100 beste van 2021 komt 6 december uit! - Perswijn
Nieuws

PERSWIJN #8 met supplement wijnconcours 100 beste van 2021 komt 6 december uit!

Voor deze editie van het wijnconcours heeft een recordaantal importeurs wijnen ingezonden van uitzonderlijk hoog niveau. Dat maakte het lastiger dan ooit om tot de finale selectie te komen. In het supplement vind u in de lekkerste wijnen in diverse categorieën terug.

 

In Perswijn #8 geven we aandacht aan vier wat onbekendere druivenrassen uit de Champagnestreek, pech én meevallers van de oogst van 2021 en de moeilijkheid van het herkennen van een goed wijnjaar door de opwarming van het klimaat.

U leest over vrij onbekende wijnen uit de Maule Valley in Chili, over de Californische wijngebieden langs Highway 1 en natuurlijk over onze wijnhelden en favoriete wijnen van 2021.

Verder 638 proefnotities champagne blanc de blancs, rosé brut en extra brut, rood uit de Loire, 10 jaar later wijn uit 2011, wit uit Midden-Italië, rood uit IGT Toscana en Bolgheri; en chardonnay en chenin blanc uit Zuid-Afrika.

En natuurlijk in PERSWIJN #8 de vertrouwde columnisten, rubrieken, bijzondere recepten, inspirerende wijn-spijsadviezen, nieuws en nog veel meer! PERSWIJN #8 is vanaf 6 december verkrijgbaar in de winkels, bij onze ambassadeurs en in de webshop.

 

Druiven van toen, champagne van nu

Naast de grote drie zijn er in de Champagne sinds jaar en dag nog vier druivenrassen toegestaan. Ze raakten uit zicht doordat ze schimmelgevoeliger waren, onvolledig rijpten of te weinig opleverden. Maar nu is er weer aandacht voor deze cépages d’antan.

Wijnhelden 2021

Lastig en soms dramatisch jaar, 2021. Maar dat weerhoudt uitblinkers er niet van hun ding te doen. Onze helden van afgelopen jaar op een rij.

 

Oogst 2021: pech én meevallers

Dat de wijnjaren in West-Europa behoorlijk kunnen verschillen, zowel in kwaliteit als  kwantiteit, is een vast gegeven. Bovendien verschillen de resultaten vaak ook per streek, of zelfs binnen een wijngebied. In 2021 geldt dat meer dan ooit.

 

De top 40 van wijndruiven

We hebben zo’n 4,5 miljoen hectare wijngaard op de wereld. Dat is lekker veel, maar wat zijn nou de meest aangeplante druivenrassen? Lars Daniëls maakte een top 40.

 

Maule Valley, levend verleden

Maule, het grootste wijngebied van Chili, is authentiek en dynamisch. Het brengt geweldige wijnen voort, die nog maar weinig bekend zijn bij ons.

 

Streepje voor: onze favoriete wijnen van 2021

2021 was, eh, interessant. Laten we maar zeggen dat we ons glaasje wijn keihard nodig hadden als tegenwicht voor de realiteit. Hieronder onze favorieten, en we hopen op een beter 2022.

 

Bordeaux 2011. Een Europees feestje

Bordeaux 2011 blijkt nu, tien jaar later, een klassiek jaar in positieve zin – zij het nogal

heterogeen van kwaliteit..

 

In de rubriek Wijnmensen: Adam Montefiore zet zich in voor de naam ‘Oost-Mediterrane Wijnregio’

Adam Montefiore is buiten Israël bekend als wijnschrijver voor The Jersualem Post. Afgelopen dertig jaar zag hij de Israëlische wijnindustrie van binnenuit, vanuit vele functies, tot bloei komen.

 

Campo de Borja: velden vol garnacha

De liefde voor grenache of garnacha groeit. Zeker nu de wijnen worden gemaakt met meer elegantie, zoals in Campo de Borja, een van de streken voor garnacha.

 

In de rubriek Tegenstroom: Miha Batič gelooft heilig dat je een wijn niet maakt, maar dat hij geboren wordt

Soms moet je, als je iets wilt, tegen de stroom op roeien. Miha Batič doet dit in navolging van zijn dappere vader Ivan – hoewel op geheel eigen wijze.

 

California: inhaalslag langs Highway 1

De reizen van Ronald de Groot in Californië waren altijd hoogtepunten. Niet alleen bezocht hij de beroemde parken, zoals het Sequoia National Park of Yosemite, hij reed ook graag langs de kust over de beroemde Highway 1, een van de iconische wegen van de VS. Een weg die toevallig ook langs een aantal interessante wijngebieden loopt.

 

In de rubriek Wijnmensen: Dries Corneillie ‘Het restaurant is mijn natuurlijke habitat’

Dries Corneillie, Best Sommelier of Belgium: verlegen op het podium, altijd op zoek naar nieuw en anders.

 

Bordeaux 2021: nu matig, straks goed?

2021 was in Bordeaux een vochtig en niet zo warm jaar. In principe is dit type weer niet zo goed voor de kwaliteit. Of is het profiel van een goed jaar aan het veranderen door het opwarmen van het klimaat?

 

In de rubriek Lekkere trek: restaurant Het Oude Dykhuys in LisserbroekUpstairs uit Voorschoten

Enkele aanraders uit Grootspraak, onze restaurantgids voor wijnliefhebbers, worden uitgelicht, zodat u weet waar u moet zijn voor het lekkerste eten en de beste wijn.

 

In de rubriek Aan tafel: Hinke de Jong

We proeven champagne. En dan mag Hinke de Jong niet ontbreken. Al tien jaar maakt zij zich sterk voor deze prachtige wijn.

 

Perswijn is verkrijgbaar in onze webshop, bij de betere boekhandel of kiosk en natuurlijk bij onze ambassadeurs.

Reageer op dit item