Gegeten en gedronken: le VIN'x - Perswijn
Eten & Drinken

Gegeten en gedronken: le VIN’x

Passie. Een ander woord is er niet voor het aanstekelijke enthousiasme waarmee Marieke Vennix haar restaurant-wijnbistro le VIN’x drijft. Als ben je nog zo’n zuurpruim, bij deze gastvrouw moet je je wel thuis voelen. De geboren en getogen Bossche opende in oktober 2014 haar eigen zaak in het centrum van de Brabantse hoofdstad en vervulde daarmee een van haar grote wensen. En om direct maar te zeggen waar alles om draait: wijn!


Marieke maakt er geen geheim van dat ze voor haar plannen de steun had van haar familie. Haar zaak is immers bedoeld als een hommage aan haar vader, die overleed voordat Mariekes droom werkelijkheid werd. Ieder nadeel heeft echter een voordeel: de erfenis hielp bij de verwezenlijking van haar plannen. Ze kan ook bogen op de nodige horeca-ervaring. Zo werkte ze onder meer bij wijnbar/brasserie Pollevie en restaurant Van Puffelen, beide in Den Bosch, terwijl ze de afgelopen jaren gastvrouw was bij twee restaurants met een Michelinster: restaurant De Kromme Dissel in Heelsum en restaurant De Hoefslag in Bosch en Duin. Een gastvrouw met bovendien een passie voor wijn.

Ambiance

De naam le VIN’x is niet bedacht door een of ander duur merkenbureau, maar gewoon door haar zelf. Al even geslaagd is de herinrichting van het pand aan de Verwersstraat, waar eerder ook al een restaurant in zat. Om het in makelaarstermen te formuleren: bij de verbouwing zijn de authentieke elementen voorbeeldig geïntegreerd. Het heeft geresulteerd in een ronduit sfeervol interieur, uiteraard met een prominente rol voor wijn. Wat ook opvalt, is dat de wanden met kurk bedekt zijn. Dat heeft niets te maken met overdreven wijnliefhebberij, maar is bedoeld om voor een prettige akoestiek te zorgen. Schreeuwen om elkaar te verstaan is dus niet nodig. (Dat zouden we graag in meer restaurants zien!)

Bij mooi weer kun je buiten zitten in de binnentuin, een soort oase middenin de stad. Op een zonnige maar gelukkig ook weer niet al te warme zomerdag is het in die binnentuin goed toeven onder de grote parasol met daarop in grote letters de naam van het bier Swinckels 1680 van de Brabantse brouwer Bavaria. Maar we kwamen natuurlijk naar le VIN’x voor verantwoorde wijn-spijscombinaties.

Frans, werelds en (soms) spicy

De keuken van le VIN’x is het domein van Stephan Kaak die overkwam van De Hoefslag. In le VIN’x kan hij zich voor het eerst chef noemen. Voor de kleine trek of gewoon voor bij een glas wijn tussendoor is er de barkaart met kleine hapjes, variërend van bitterballen tot gamba in tempura. Een beetje vreemd is wel dat er bij een paar van die hapjes zaken als mosterd, chilisaus en piccalilly aan te pas komen. Toch niet de meest wijnvriendelijke ingrediënten…

Wie geen zin heeft om te kiezen kan het Menu du Chef bestellen. De prijs daarvan varieert van 23 euro voor twee gangen tot 58 voor zes. Bij à la carte is er keuze uit vier voorgerechten (10 tot 15 euro), drie tussengerechten (8 tot 13 euro), vijf hoofdgerechten (16 tot 21 euro), vier nagerechten (8 euro) en kaas (12 euro). Bij de hartige gerechten zit trouwens telkens ook een vegetarisch gerecht.

De stijl van de keuken? De basis daarvan zou je ‘Frans’ kunnen noemen. Enkele gerechten zijn in dat opzicht klassiek, maar er zijn er ook de nodige met niet-Franse elementen. Om maar niet te zeggen exotische. Denk daarbij aan wakame, ponzu, gado gado, curry, kokos, pinda, râz el hânout etc. Een enkele keer komen er misschien wel eens wat (te) veel ingrediënten tegelijk op het bord, maar goed om te zien is dan weer dat de porties ruim bemeten zijn. Precies wat je in een wijnrestaurant wilt hebben. Je kunt dan immers een paar slokken of glazen van een wijn doordrinken bij een en hetzelfde gerecht. Bij muizenhapjes is dat onmogelijk.


Deskundige sommelier, compacte kaart, zachte prijzen

Marieke wordt voor de wijn bijgestaan door de regerende Beste Sommelier van Nederland: Ruben Kwakman. Ruben leerde het vak van grootmeesters als Peter Bruins in De Bokkendoorns en Roy Pelgrim in Cordial. Hij ruilde Parkheuvel in Rotterdam in voor de informelere setting van Den Bosch. Le VIN’x heeft immers geen sterrenambities, maar wil kwaliteit combineren met laagdrempeligheid. Met andere woorden: goed eten en drinken voor een schappelijke prijs. Flessen van een paar honderd euro per stuk zul je hier dus niet op de kaart tegenkomen. Wat er wel op staat, is primair gekozen op karakter en volgens persoonlijke voorkeur. In totaal gaat het om ruim 80 wijnen, inclusief een paar vins nature. We hebben immers met een ‘jonge sommelier’ te maken…Ook bij het arrangement zit je goed. Daar betaal je per glas 6 euro, een keurige prijs. Champagne per glas, Blanc de Blancs Brut Nature van Francis Boulard & Fille, kost 12 euro, Crémant de Bourgogne 2013 van Domaine Thibert & Fils 7 euro. Een hele fles hoeft je evenmin de kop te kosten want ruim de helft van alle stille wijnen heeft een prijs van minder dan 50 euro.

Elf daarvan kosten zelfs maar 30 euro of minder! Zie bijvoorbeeld de Riesling Trittenheimer Steillage 2013 van Bernhard Eifel voor zegge en schrijve 30 euro? Tweede fles graag!Voor de volledigheid: 40 wijnen blijven onder 50 euro, 33 zitten tussen 50 en 75 euro, 7 tussen 75 en 100 euro en 6 gaan over 100 euro heen. Van zo’n prijspiramide worden we echt vrolijk. Bravo! Het goedkoopst is de rosé 2013 van Château Ferry la Combe in de Provence voor 24 euro, het duurst is voorspelbaar een cru uit Pauillac. Het gaat om Château Pontet-Canet 2007, zo onder de hand ook bijna een vin nature…  Is dat allemaal nog niet genoeg? Informeer bij Ruben dan eens discreet naar zijn schriftje. Driemaal raden wat hij daar in heeft staan.

Lunch al fresco

Lunchen in de binnentuin dus. In het gezelschap van Regina Meij van Imperial Wijnkoperij. Die doorgaans vegetarisch eet, maar daar ook wel eens van afwijkt. Zoals dit keer. We geven chef en sommelier daarom de vrije hand. Dat resulteerde in onderstaand menu met bijpassende wijnen:

Champagne Blanc de Blancs Brut Nature N.V., Francis Boulard & Fille

Augurk | gelei soja | gado gado | haricots verts | schuim limoenblad*****

Tartaar zwaardvis (foto links)

kokkels | komkommer | marshmallow gin-tonic | Indian vinaigrette

Wijn: Touraine Sauvignon Blanc 2013, François Chidaine*****

Coquille (foto rechts)

bloemkool | miso | kokos | pinda | Indian curry

Wijn: Roditis 2013, Ktima Ligas, Pella*****

Zalm gemarineerd met rode biet en brandewijn

perfect ei | couscous met alg | schuim van walnoot

Wijn: Riesling Kabinett Kröver Paradies 2000, Weingut Martin Müllen*****

Scholfilet (foto onder)

Hollandse garnalen | Beluga linzen | lamsoor | beurre noisette

Wijn: Chardonnay Single Vineyard 2013, Waterford Estate, Stellenbosch*****


Eendenborst

artisjok | tomaat | crème barigoule | vinaigrette gezouten citroen

Wijn: Poggio alla Guardia 2011, Rocca di Frassinello, Maremma Toscana*****

Rundentrecote

groene asperge | boleet | pommes pont neuf | bearnaisesaus

Wijn: Spätburgunder Tschuppen 2012, Weingut Ziereisen, Baden*****

Koffie met friandises

– Madeleine | blauwe bes

– Garnache witte chocolade | passievrucht | mango

– Kers | amandelspijs | bierbeslag

Een aardige staalkaart van wat le VIN’x te bieden heeft met goed gekozen wijnen. Van Griekse vin nature tot verteerbare Zuid-Afrikaanse Chardonnay en van gerijpte Moselriesling tot super elegante Badense Spätburgunder. Ook een maaltijd met een onaangename verrassing: de eend viel met geen mogelijkheid naar binnen te krijgen vanwege een ongelukkig uitgevallen cuisson, terwijl – toeval of niet – de erbij geserveerde wijn uit de Maremma evenmin overtuigde. Even gecommuniceerd. Geen discussie. Het missertje werd onmiddellijk en heel attent rechtgezet met een nieuw gerecht op baas van botermals rundvlees met de al genoemde verrukkelijke Spätburgunder. Voor kaas of dessert was geen tijd meer, want de klok had inmiddels al vijf uur geslagen. Wel prima koffie en dito friandises na.

Resumerend: le VIN’x is een heerlijke bestemming voor wijnliefhebbers die inhoud belangrijker vinden dan zogenaamd grote namen en grote prijzen. Geen bla, bla, maar no nonsens met een heel persoonlijk accent. Een zaak om te koesteren.

Le VIN’x

Verwersstraat 18, ’s-Hertogenbosch

Openingstijden: woensdag t/m vrijdag vanaf 12 uur, zaterdag, zondag en disdag vanaf 15 uur. Maandag gesloten.

www.restaurantlevinx.nl

Reageer op dit item

nl Nederlands