Lunch met Champagne Henriot - Perswijn
Reportages & Reizen

Lunch met Champagne Henriot

Sinds 1 maart 2010 wordt Champagne Henriot in Nederland vertegenwoordigd door Wijnkooperij de Lange. Producent en importeur communiceerden hun gemeenschappelijke boodschap op passende wijze met een proeverij en een lunch in restaurant De Bokkedoorns. Namens Henriot waren exportmanager Antoine Huray en chef de cave Laurent Fresnet naar Overveen afgereisd, met in hun bagage enkele bijzondere magnums – zoals de legendarische 1976! – om hun boodschap extra te ondersteunen. Dat lukte wonderwel.

Henriot_groot.jpg
Sinds 1 maart 2010 wordt Champagne Henriot in Nederland vertegenwoordigd door Wijnkooperij de Lange. Die raakte zelf Ruinart kwijt door verschuivingen binnen de Moëtgroep, terwijl Henriots vorige importeur niet zo goed paste bij de ambities van het huis. Dat ziet zijn wijnen – met nieuwe etiketten – het liefst in de topgastronomie.

Producent en importeur communiceerden hun gemeenschappelijke boodschap op passende wijze met een proeverij en een lunch in restaurant De Bokkedoorns. Namens Henriot waren exportmanager Antoine Huray en chef de cave Laurent Fresnet naar Overveen afgereisd, met in hun bagage enkele bijzondere magnums – zoals de legendarische 1976! – om hun boodschap extra te ondersteunen. Dat lukte wonderwel.

Chardonnay favoriet

Henriot, gesticht in 1808 en gevestigd in Reims, behoort met zijn jaarlijkse productie van ongeveer 1 miljoen flessen tot de weinige nog overgebleven zelfstandige middelgrote huizen. Henriot is tevens eigenaar van Bouchard Père et Fils (Bourgogne), William Fèvre (Chablis), Château Poncié (Fleurie) en Lejay Lagoute (crème de cassis). In de Champagne beschikt het over 35 hectare eigen wijngaarden in Avenay, Chouilly, Epernay en Mareuil-sur-Aÿ. Fruit van nog eens 85 hectare komt van telers met wie al jarenlang samengewerkt wordt. Smaakbepalende druif is de chardonnay, afkomstig uit befaamde cru’s als Chouilly, Oger, Avize, Mesnil-sur-Oger, Vertus en Cramant in de Côte des Blancs. Voor pinot noir zijn dat Avenay, Verzy, Verzenay en Mailly in de Montagne de Reims. Ook wordt wel eens klein beetje pinot meunier gebruikt.

Vijf wijnen

De vinificatie van alle basiswijnen gebeurt op staal, terwijl volledige malolactische gisting eveneens standaardprocedure is. In de Gallo-Romeinse crayères varieert de rijpingstijd voorafgaan aan het dégorgement van ongeveer drie jaar voor de Brut tot soms wel dertien jaar voor de prestigecuvée. Men hanteert een betrekkelijk lage dosage, zij het vanwege het hoge aandeel chardonnay ook weer niet extreem laag. Meestal ligt die tussen 8 en 10 gr/l. Aan Extra Brut doet men niet, aan zoetere types of monocru’s evenmin. Henriot brengt zodoende in totaal slechts vijf wijnen op de markt:

 • Rosé Brut

  Assemblage van 58 procent pinot (inclusief stille wijn om kleur te geven) en 42 procent chardonnay. Zalmkleur, discreet en subtiel rood fruit. Stijlvol, levendig en mineraal (niet voor het laatst), beschaafd fruitaccent. Delicate stijl.

 • Brut Souverain

  Henriots belangrijkste wijn, goed voor twee derde van de totale productie, met gelijke delen pinot en chardonnay en 20 procent reservewijn. Romige aandronk, toast, frisse citrustoets, aangename ronding. Echte allrounder.

 • Blanc de Blancs

  Pure Chardonnay, uiteraard een must voor een huis dat zo graag met die druif werkt. Florale aroma’s, gespierde smaak, vlezig, brioche, pittig mineraal, goede lengte en precisie. Sleutelwoord: spanning.

 • Brut Millésimé 1998

  Assemblage van 51 procent pinot en 49 procent chardonnay met zes jaar kelderrijping. Vineuze champagne met duidelijk wat ontwikkeling, roostertoon, boter, honing, champignons. Fraaie zuren, dito lengte en complexiteit. Opvallend goed gelet op het grillige oogstjaar!

 • Cuvée des Enchanteleurs 1995

  Prestigecuvée, genoemd naar kelderwerkers die vroeger vaten stapelden, met gelijke delen pinot en chardonnay en tien jaar kelderrijping. Gouden tint, gerijpte en complexe geur, noten, mineraal, paddenstoelen, kamperfoelie. Romige aanzet, veel body, vleugje munt (als rijpe Riesling), toast, hartige mineralen, vitale zuren, pure rijkdom!

Gastronomische champagnes

Henriots primair door chardonnay bepaalde huisstijl is te karakteriseren als verfijnd, mineraal – je proeft de kalkbodem! – en spannend. Elegant, maar zeker niet licht. De wijnen bieden behalve een zacht romige mousse ook behoorlijke vulling. Samen geven die een tastbaar mondgevoel. Gecombineerd met de speelse zuren maakt ze dat tot ideale maaltijdchampagnes. Chef Lucas Rive en maître-sommelier Peter Bruins van De Bokkedoorns demonstreerden dat met de volgende, werkelijk briljante en van groot vakmanschap getuigende combinaties:

Amuses Bouche

Champagne Henriot Rosé

***

Met platte Zeeuwse oesters gevulde kreeft, macedoine van Bresse-kip

en kokkeltjes en julienne van ansjovis, olie van zeewier

Champagne Henriot Blanc de Blancs

***

Gebakken langoustines met een crème van witlof, ham en kaas

Champagne Henriot Millésimé 1998

***

Gebakken en gebraiseerde kalfszwezerik met verse morilles,

braiseerjus en gebrande boter

Champagne Henriot Cuvée des Enchanteleurs 1995

***

Ongefermenteerde chocolade met vulling van azijn en bloedsinaasappel,

sorbet van pure chocolade

&

Mousse van venkel met sabayon van dragon

Champagne Henriot Brut Souverain

Trophée Henriot

Champagne Henriot is de nieuwe sponsor geworden van het Nederlands kampioenschap voor sommeliers. Jarenlang werd die rol vervuld door Ruinart, niet alleen in Nederland maar ook in tal van andere Europese landen. Door andere prioriteiten voor promotie – lees: substantieel minder budget – heeft dit huis zich echter volledig teruggetrokken uit dergelijke sponsoractiviteiten. De wedstrijd om de eerste Trophée Henriot zal gehouden worden op maandag 26 april, ook weer in De Bokkedoorns. Aangezien regerend en meervoudig kampioen Roy Pelgrim ditmaal niet meer meedoet, zal de editie 2010 van het NK hoe dan ook een nieuwe winnaar opleveren. De organisatie is zoals te doen gebruikelijk in handen van het Nederlands Gilde van Sommeliers.

Importeur

Champagne Henriot wordt geïmporteerd door Wijnkooperij de Lange in Oosterhout, tel. 0162-447847, http://www.wijnkooperijdelange.nl.

Wijnkooperij de Lange levert niet direct aan particulieren, maar aan de betere horeca en aan gespecialiseerde wijndetailhandels.

René van Heusden

Reageer op dit item