Le Vineur: Bourgondisch genieten - Perswijn
Achtergrond & Interviews

Le Vineur: Bourgondisch genieten

Kariem Hamed (46) is het schoolvoorbeeld van een wijnimporteur die als echte wijnliefhebber en door passie gedreven het besluit nam zijn oude baan vaarwel te zeggen om zijn droom te volgen en zelf wijn te gaan importeren.

Hart en ziel

In 2013 startte hij met zijn wijnimport Le Vineur, eerst nog voorzichtig, naast zijn baan in marketing en innovatie bij ING. Het ging goed en medio 2019 waagde hij de sprong in het diepe, zegde zijn baan bij ING op en richtte zich fulltime op zijn wijnimport.
Natuurlijk, hij heeft ook wijnen uit bijvoorbeeld de Elzas, de Rhône en Bordeaux, maar de Bourgogne vormt echt de hoofdmoot van zijn assortiment. Of, zoals hij het zelf formuleert: “Bourgogne is niet alleen mijn grote liefde, maar ook het hart en de ziel van mijn portfolio.”

Een platform

In totaal werkt hij op dit moment met 22 producenten in dat wijngebied. Daaronder zitten bekende(re) namen, zoals bijvoorbeeld Domaine Bruno Colin in Chassagne-Montrachet, Domaine Bart in Marsannay en Domaine Mongeard-Mugneret in Vosne-Romanée, om er slechts een paar te noemen, maar ook een flink aantal jonge, ambitieuze wijnmakers die pas zeer recent voor zichzelf zijn begonnen. Een naam als Maison Gautheron d’Anost van Bastien Gautheron (eerste oogst 2020) zal niet meteen bij elke Bourgogneliefhebber een belletje doen rinkelen. “Ik vind het leuk om nieuwe producenten te ontdekken en hen een platform te geven, zodat hun wijnen door echte liefhebbers gedronken worden,” zegt Kariem daarover.

 

Nooit genoeg

“Dat zijn vaak jonge wijnmakers die anders naar de wereld kijken dan de generaties daarvoor, duurzaamheid hoog in het vaandel hebben, maar tegelijkertijd weten wat ze doen en het goede van de tradities betreffende wijnbouw en vinificatie niet rigoureus overboord hebben gegooid. Ja, 22 producenten in één wijngebied is natuurlijk veel, maar je moet wel, want de allocaties, zeker voor witte Bourgogne, worden steeds kleiner, je hebt eigenlijk nooit genoeg. Ik vind die nieuwe wijnmakers vaak via, via, door een tip van een andere wijnmaker waar ik al mee werk. Soms wil je de wijnen van iemand heel graag importeren, maar heeft hij simpelweg niet genoeg. Dan is het zaak contact te blijven houden en gewoon geduld te hebben en maar af te wachten. Een enkele keer gebeurt het dan dat er zomaar uit het niets een mailtje komt dat hij eventueel iets voor je te koop heeft en ben je ineens bij hem binnen.”

Zo vaak mogelijk

“Hoe vaak ik in de Bourgogne ben? Zo vaak als ik thuis gemist kan worden. Het is nu 7 maart, ik ben er dit jaar al vier keer geweest en de vijfde trip staat al in de planning. Minimaal tien keer per jaar kom ik er zeker. Omdat de allocaties zo klein zijn dat het soms te duur wordt om de wijnen door een transporteur te laten vervoeren, rijd ik ook vaak zelf naar de Bourgogne om die wijnen op te halen, wat me dan ook meteen de gelegenheid biedt om een paar andere producenten te bezoeken en op de terugweg bijvoorbeeld ook nog even de Champagne of Elzas aan te doen.”

Un Jour en Bourgogne

Op zondag 6 (voor particulieren) maandag 7 en dinsdag 8 (voor professionals) organiseerde Le Vineur onder de naam Un Jour en Bourgogne – uiteraard een knipoog naar Les Grands Jours de Bourgogne – een Bourgogneproeverij waarbij maar liefst 54 wijnen van 18 verschillende producenten open stonden. Een geweldige gelegenheid om een indruk te krijgen van de kwaliteit van het assortiment en de verschillende producenten.

Favorieten

Ik proefde er in totaal ruim veertig, maar het voert uiteraard veel te ver om al die wijnen te benoemen en beschrijven. Daarom hierbij een impressie van enkele van mijn favorieten.

De wijnen van Domaine Truchetet hadden bij een eerdere proeverij (zie PERSWIJN #6 2019) al indruk op me gemaakt en dat was nu weer het geval. Ik proefde een Bourgogne Pinot Blanc(!) 2019 met toast, noot, sap en een mooi bittertje, een Bourgogne Aligoté 2019 met pit, frisheid, room en een toefje hout, een Bourgogne Chardonnay 2019 (onder het label Morgan Truchetet, de négoce van het domein, dus gemaakt van aangekocht fruit) met rondeur, sap en vulling, een heerlijke Hautes-Côtes de Nuits Blanc ‘La Montagne’ 2019 met toast, sap en structuur, en een Côtes de Nuits-Villages 2019 met wat hout, kersenfruit, sap en een opwekkend bittertje.

Van Château de Laborde (Hervé Kerlann) kwamen een Hautes-Côtes de Nuits Blanc ‘Cuvée K’ 2019 met wat hout, sap, vulling en tropisch fruit, een Hautes-Côtes de Beaune Rouge ‘En Cuillery’ 2018 met fruit, frisheid, toast, elegantie en bite, en een werkelijk heerlijke Chambolle-Musigny 2019 met prachtig fruit, fraicheur en finesse in het glas.

Bruno Colin maakte zijn reputatie waar met een Bourgogne Chardonnay 2019 met rondeur, sap en tropisch fruit, een Chassagne-Montrachet Morgeot 1er Cru 2019 met toast, sap, structuur en lengte, een Maranges Fussière 1er Cru 2019 met zacht fruit, elegantie en spanning, en een Santenay Gravières 1er Cru 2019 met kersenfruit, elegantie en fraicheur.

Domaine Claudie Jobard scoorde met een Rully Blanc ‘Montagne La Folie’ 2019 met rondeur, sap en structuur, en een frisse, slanke, finesserijke Rully Rouge ‘La Chaume’ 2020.

En tot slot was daar Pierre-Henri Rougeot met zijn Pommard ‘La Rue au Port’ 2019 die aromatisch, elegant, vol finesse, balans, nuance en bovenal verleidelijk lekker was. Dit is een vin naturel en absoluut een van de beste van dit type die ik geproefd heb.

Resumerend kan ik niet anders zeggen dat er in het assortiment van Le Vineur voor elke liefhebber van Bourgogne wel iets naar zijn/haar smaak te vinden is. Er is volop keus aan mooie Bourgognes in diverse stijlen en dat ook nog eens voor een alleszins redelijke prijs. Natuurlijk, het is en blijft Bourgogne, dus het kost ook wat. Voor wijnen onder een tientje moet je nu eenmaal in andere wijnstreken en -landen zijn…

Frank Jacobs

Reageer op dit item