PERSWIJN #1 2018 - Perswijn
Perswijn 1 magazine
Nieuws

PERSWIJN #1 2018

Het eerste nummer van Perswijn in 2018 is in een nieuw jasje gestoken. De opmaak is lekker opgefrist, met meer kleur, maar ook meer wit, speels en aantrekkelijk, om de leesbaarheid te vergroten. Maar aan het informatieve karakter is –uiteraard- niet getornd. We hebben weer heerlijke artikelen. Zo gingen we op pad naar de Beaujolais-cru Moulin-à-Vent; Karin Leeuwenhoek schrijft over Romagna, dat zich wil onderscheiden van Emilia met stoere wijnen; Champagne Krug doet aan marketing, maar maakt ook prachtige Champagnes. Na een serie over Nederlandse wijngaarden, starten we in 2018 een zelfde serie over Belgische wijngaarden, van de hand van Stefaan Soenen. En Lars Daniëls gaat graven in de wijngaard, zoals alleen hij dat kan.

Verder 500 geproefde en beoordeelde wijnen uit Savoie en Jura, van de linkeroever in Bordeaux, wit uit Lazio, Umbrië en Toscane, Crémant uit Frankrijk en Luxemburg en heerlijk Spaans en Portugees mousserend.

En natuurlijk in PERSWIJN #1 de vertrouwde columnisten, rubrieken, nieuws en nog veel meer! PERSWIJN #1 is vanaf 27 januari verkrijgbaar in de winkels en bij onze ambassadeurs.


Perswijn 1 magazine

Wijn houdt van België. Deel 1: Aldeneyck

De wijnbouw in België groeit exponentieel, zowel in kwantiteit als kwaliteit. Overal verschijnen nieuwe wijndomeinen, soms met grote ambities. Op dit moment telt het land ongeveer 350 hectare wijngaarden en 270 wijnbouwers. In deze serie leest u alles over de meest inspirerende Belgische wijndomeinen, de belangrijkste wijnbouwtendensen en de kwaliteit van de wijnen.

 

Krug, Kruger, Krugst

Het is en blijft een grote naam in de Champagne: Krug. Met slechts enkele, zeer exclusieve lijnen de Grande Cuvée, de “gewone” millésimés, de Collection en de single vineyards – produceert dit huis uitsluitend dure topwijnen. Daarbij spelen basisjaren (voortaan op het etiket onthuld), zeer lange rijping en specifieke wijngaarden een belangrijke rol.

 

Moulin-à-Vent, Beaujolais op z’n Bourgondisch

Een positieve dynamiek, een nieuwe generatie heerlijke wijnen. Onlangs bezochten we Moulin-à-Vent, en van de cru’s van de Beaujolais. De producenten daar wilden weleens laten zien wat voor lekkers ze in huis hebben. Nou, dat zit wel goed. Moulin-à-Vent heeft de weg omhoog weer gevonden.

 

Romagna raakt langzaam los van Emilia

De wijnregio Romagna wordt vaak in één adem genoemd met zusterregio Emilia, die misschien de grootste culinaire reputatie van Italië heeft, maar qua wijn vooral bekend is van Lambrusco. Romagna wil zichzelf juist graag op de kaart zetten als de bakermat van de sangiovese en als roducent van gastronomische kwaliteitswijn. Uitdaging daarbij is het in bedwang houden van de nogal stevige tannine.

 

Alicante Bouschet: van lelijk eendje tot zwaan

Op een prachtplek in de Randstad schuiven we bij de lunch aan om de laatste aanwinst van samenwerkings-verband en importeur Les Généreux onder de loep te nemen. De locatie: het Amstelveense tweesterren-restaurant Aan de Poel. Het wijnhuis: Herdade do Mouchão uit Portugal. De sterdruif: alicante bouschet.

 

Crazy Koen: een Belg in Elgin

In Elgin (Zuid-Afrika) jaagt een Belg zijn droom na. Zijn naam: Koen Roose, bijnaam Crazy Koen. Zijn doel? De beste, door terroir getypeerde wijnen maken van Elgin – en misschien stiekem wel van heel Zuid-Afrika. Koen Roose is er eigenwijs, getalenteerd en gedreven genoeg voor.

 

Graven in de wijngaard, deel I

Met alle aandacht voor de herkomst en duurzaamheid van wijn is het logisch dat de grond waarin druivenplanten wortelen steeds meer aandacht krijgt. Maar wat gebeurt er eigenlijk allemaal in die bodem? Perswijn gaat ondergronds met een serie van acht delen over wijngaardbodems en hun relatie tot wijnkwaliteit.

 

Grands Chais de France : Slim, zeer slim

De wijnmarkt is een buitengewoon competitieve bedrijfstak. De concurrentie is fel; de marges zijn dun. De kunst is niet alleen om te overleven, maar ook om winst te maken en te groeien. Hoe je dat doet, laten we ons uitleggen door Joseph Helfrich, eigenaar van Grands Chais de France (GCF). Hij bouwde eigenhandig een wijnbedrijf op met een omzet die inmiddels de 1 miljard euro is gepasseerd.

 

Rubrieken

Het DNA van Laure Colombo

Goede wijn komt niet spontaan uit een druif vloeien. En goede wijnmakers komen niet zomaar uit de lucht vallen. Net als hun wijnen zijn ze gevormd door herkomst en opleiding, tradities en nieuwe inzichten, karakter en toevalligheden. Perswijn probeert door te dringen tot het DNA van wijnmakers. Zoals dat van Laure Colombo uit de Rhône.

 

Wijnmensen: Spike Huisman

Doet Spike Huisman op z’n vrije dag boodschappen bij Albert Heijn en ziet hij hoe iemand een fles wijn uit het schap pakt, dan voelt hij trots. Aarzelt iemand, dan vraagt hij: ‘Kan ik je adviseren?’ Hij wil de drempel verlagen voor de consument. Het enthousiasme spat er bij de AH-wijnhoofdman vanaf.

 

Op de wijnkaart: Niek Hartering

Kees van Leeuwen over de biologische klok van de wijnstok

De wijnstok heeft een biologisch ritme dat elk jaar in een precieze volgorde wordt afgedraaid. Het bepaalt onder andere het tijdstip waarop de druiven rijp worden, wat van grote invloed is op de kwaliteit van de wijn. Door het opwarmen van het klimaat wordt het ritme versneld. Dat heeft vergaande gevolgen.

 

Heeft u nog geen abonnement op Perswijn Magazine?

Word abonnee

Klik hier om u aan te melden!

U kunt PERSWIJN ook los bestellen in onze webshop, bij de grote tijdschriftenwinkel of bij deze ambassadeurs.

Reageer op dit item