Overpeinzingen op de maandagochtend: Geen wijn zonder spijs - Perswijn
Columns

Overpeinzingen op de maandagochtend: Geen wijn zonder spijs

Ik ken eigenlijk bijna geen wijnliefhebber die niet ook een liefhebber is van lekker eten. Ik moet eerlijk toegeven dat ik daar geen uitzondering op ben. Het is fijn om lekker te koken, met de wijn als uitgangspunt. Maar uit eten gaan is natuurlijk ook fijn, althans bij restaurants die er iets moois van maken, uiteraard. En die mooie wijnen serveren.

Gelukkig is Amsterdam tegenwoordig goed bedeeld met bijzondere eetgelegenheden in alle (prijs)klassen. En alsof het nog niet genoeg is, komen er ook steeds weer nieuwe bij. De nieuwste aanwinst, Restaurant 212, is vrij sensationeel. Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot van restaurant Bord’eau (** Michelin) begonnen hier voor zichzelf, met in de bediening Daphne Oudshoorn, de vriendin van Van Oostenbrugge, als sommelier. Als nieuwsgierige Amsterdammers –en makers van de restaurantgids Grootspraak- konden we het niet laten hier een kijkje te nemen. Nieuwsgierigheid is de basis van ons werk. Het ligt aan de Amstel, op nummer 212, vrijwel recht tegenover de Stopera. Het concept is, dat van een informeel restaurant. Kort samengevat: ‘Amsterdams eerste no-table-restaurant’. Dat klopt niet helemaal, want we zagen toch twee tafels, voor gasten die écht niet zonder tafel kunnen. Overigens wel begrijpelijk, want met zes man op een rijtje aan de bar zitten, levert geen gemakkelijk onderling gesprek op.

Gerechten restaurant 212

Maar, inderdaad, het grootste deel is een lange bar om de open keuken heen, op de begane grond. Eigenlijk een grote chef’s table. Beneden is nog een keuken, waar de gerechten worden voorbereid. De bar levert een leuke interactie op met degenen die er achter staan, maar ook met je buren, waar je ook even een praatje mee kunt maken.

Uiteindelijk ging het natuurlijk om de gerechten en om de wijn/spijscombinaties. We werden niet teleurgesteld –om het mild uit te drukken. Hier worden prachtige gerechten gemaakt, geserveerd op heel mooie bordjes. Bestek zit in een la bij je kruk aan de bar, dus dat moet je zelf pakken. De kracht van de gerechten schuilt ‘m in complexe smaken, bijzondere texturen en een perfecte garing. De gerechten zijn origineel, maar de originaliteit schiet niet door. Veel restaurants zoeken spektakel op het bord. Hier vind je mooie kleine, ingetogen gerechtjes, met prachtige smaken. Oesters met boerenkool, met hazelnoot ‘fusilli’ en gekonfijte citroen. Geweldig. Zeeduivel gelakt met gerookte knoflook en bouillon van mossel met rozijn. Wat een techniek en smaak! Het wijnconcept is geïnspireerd op dat van Le 110 de Taillevent. Daphne Oudshoorn houdt ook niet van vaste arrangement, dus je hebt bij een gerechten een keuze uit meerdere wijnen, in verschillende prijsklassen. De duurdere wijnen worden geschonken met de Coravin –net als bij Taillevent.

Gerechten restaurant 212 - oesters-boerenkool-fusilli-citroen

Ik ben niet zo van trends, maar het is mooi om te zien dat wat in steden als Parijs of Londen gebeurt, ook naar Amsterdam komt. En wat me uitstekend bevalt, is het informele karakter in combinatie met topkwaliteit. Dat is precies waar wij zelf ook voor staan. Dat opgeprikte hoeft voor ons helemaal niet.

Ronald de Groot

Reageer op dit item