De Morgenzon straalt in Loosdrecht - Perswijn
Nieuws

De Morgenzon straalt in Loosdrecht

Wijnhandelaar Eduard Mol uit Bussum werkt sinds kort met de wijnen van het Zuid-Afrikaanse wijngoed De Morgenzon in Stellenbosch. Om dat te communiceren aan zijn favoriete relaties organiseerde hij een bijzondere lunchpresentatie in het Loosdrechtse restaurant Fitou. Het gezelschap bestond overwegend uit VIP’s die wereldberoemd menen te zijn in Groot Hilversum en klant zijn van Mol. Dat was dus even stevig dringen geblazen om op de foto te komen voor het Stan Huygens Journaal in de krant voor Wakker Nederland…

Morgenzon_groot.jpg
Wijnhandelaar Eduard Mol uit Bussum werkt sinds kort met de wijnen van het Zuid-Afrikaanse wijngoed De Morgenzon in Stellenbosch. Om dat te communiceren aan zijn favoriete relaties organiseerde hij een bijzondere lunchpresentatie in het Loosdrechtse restaurant Fitou. Het gezelschap bestond overwegend uit VIP’s die wereldberoemd menen te zijn in Groot Hilversum en klant zijn van Mol. Dat was dus even stevig dringen geblazen om op de foto te komen voor het Stan Huygens Journaal in de krant voor Wakker Nederland…

De voornaamste aanwezige was evenwel wijnmaker Stefan Gerber van De Morgenzon, een enthousiaste en nog jonge vent, afgestudeerd aan de wijnbouwfaculteit van Stellenbosch, die zich sinds een paar maanden helemaal kan en mag uitleven op dit veelbelovende nieuwe wijngoed. Nou ja, nieuw? Deze plaas werd al in 1699 gesticht, maar pas ruim drie eeuwen later zou er voor het eerst op een ambitieuze manier wijnbouw worden bedreven.

Muzikale wijn

In 2003 werd De Morgenzon gekocht door Wendy en Hylton Appelbaum, twee zakenlieden die zeer vermogend zijn en derhalve niet kinderachtig te werk hoefden te gaan bij de reconstructie van hun nieuwe bezit. Een paar rand meer of minder deed er niet zo veel toe. Ze gingen zelfs zo ver om op diverse strategische plaatsen in de wijngaard en in de kelder luidsprekers te plaatsen, zodat druiven en wijnen het hele jaar door en 24 uur per dag blootgesteld worden aan klassieke muziek. Barok vooral. Geen dag zonder Bach, om zo te zeggen. Dit zou de groeikracht en kwaliteit ten goede komen. Tja, het lijkt toch meer op een marketinggrapje. Alle zogenaamd wetenschappelijke onderzoeken ten spijt.

Paradijs tussen hemel en aarde

De Morgenzon dankt zijn naam aan het gegeven dat het ‘s morgens als eerste plaas in Stellenbosch zon krijgt. Nu zou je kunnen zeggen: moet je dat wel willen in een land waar die zon voor behoorlijk wat warmte kan zorgen? In het geval van De Morgenzon vormt die zonneschijn geen enkel probleem, want het wijngoed ligt op een hoogte van 600 meter boven de zeespiegel, ten westen van het ‘dorp’ in de richting van Kaapstad. Om precies te zijn in de heuvelzone van Stellenboschkloof. Fruit uit de eigen wijngaarden zal door die hoogteligging niet zo snel last van hitte krijgen. Bovendien krijgt het verkoeling door wind van zee. De Appelbaums wisten wat ze deden toen ze De Morgenzon kochten, want het uitzicht op de wijde omgeving is ongeëvenaard spectaculair. Tafelberg, Valsbaai, wijngaarden, je zegt het maar. Om het Hof van Edengevoel compleet te maken hebben ze ook van hun tuin veel werk laten maken. Die beslaat maar liefst 16 hectare…

Jonge syrah, oude chenin

En hoe zit het met de wijn? De Morgenzon is een wijngoed in wording, met nieuwe wijngaarden en een nieuwe kelder. Van de oorspronkelijke wijngaarden is zowat alles gerooid en in totaal 53 hectare is volgens de modernste inzichten herbeplant met o.a. Rhônevariëteiten en pinot noir. De teelt is biologisch en, zoals al vermeld, hoogst muzikaal. Aangezien de meeste stokken nog piepjong zijn, betekent dit dat ook dat fruit van derden wordt aangekocht. In de regel komt dat uit Stellenbosch zelf, maar in een enkel geval ook van heel ver weg. Er is één belangrijke uitzondering op die jeugdigheid in de vorm van een perceel chenin blanc met ruim 40 jaar oude stokken. Een heel verstandige zet om die te laten staan. Veel andere bedrijven die zulke stokken tot voor kort blindelings rooiden in de misplaatste veronderstelling dat chenin geen grote wijn kon voortbrengen en dat de markt alleen maar rood wilde, trekken nu de haren uit het hoofd van spijt. Het devies van Gerber en zijn team bij De Morgenzon maakt duidelijk naar wat voor soort wijnen ze daar streven: fruit uit de Nieuwe Wereld met de elegantie van de Oude Wereld.

Proef op de som

Sauvignon Blanc 2009 € 8,85

Prachtwijn, maar niet afkomstig uit Stellenbosch. Het fruit ervoor kwam uit Lambert’s Bay. Ooit van gehoord? Het ligt 500 kilometer ten noordwesten van Stellenbosch aan de Atlantische kust. Nog heel primaire fruitaroma’s in de neus. De smaak doet even doet denken aan Nieuw-Zeeland met dat heel subtiele, groene herbaceous element. Gelukkig schiet dat niet tot in het onaangenaam extreme door, zoals andere Kaapse Sauvignons helaas nog wel eens doen. Hier vind je juist tropische vruchten en sappigheid. Spanning, balans, minerale trekjes van de Loire. Hm! ♥♥

Chardonnay 2008 € 9,95

Een veel minder interessante wijn van fruit uit Stellenbosch. Stefan Gerber zei er helemaal niets over. Oké, dit was een wijn van voor zijn tijd, maar toch. O ja, technisch goed gemaakt, maar met zijn witte fruit, vanille en ‘zoetige’ toets in feite just another Chardonnay. Braaf, maar daar is het dan ook wel zo’n beetje mee gezegd.

Chenin Blanc 2008 € 18,20

Dit is van een heel ander kaliber. Flink wat duurder, maar met reden. Een wijn met karakter en van het type waarmee Zuid-Afrika zich werkelijk kan onderscheiden. Het recept: fruit van oude stokken met een lage opbrengst en een doordacht houtgebruik. In geur en smaak het strakke en frisse van groen citrusfruit (citroen, limoen), roosteraroma’s van noten en de romigheid van vanille. Opmerkelijke mineraliteit en diepte. Gebaat bij nog een paar jaar ontwikkeling. Nu beslist karafferen. ♥♥

Chenin Blanc 2007

Voor de aardigheid ter vergelijking. Goudgeel met gemiddelde intensiteit. In zowel geur als smaak minder gereserveerd en strak dan 2008 en meer getypeerd door een zekere vettigheid. De wijn komt daardoor heel toegankelijk over, maar dat is een beetje bedrieglijk. Ook hier is namelijk sprake van de nodige inhoud en lengte. ♥/♥♥

Chenin Blanc 2005

Absoluut dé wijn van de dag! Of: hoe mooi Kaapse Chenin kan zijn. De nu al legendarische eersteling van De Morgenzon, gemaakt door Teddy Hall, en direct goed voor vijfsterren in de Platter Guide. Terecht! Rijk in alle opzichten. Diep goudgeel van kleur, opulent in geur en smaak. Honingachtige neus, romige smaak met mooie mineralen, kracht, balans. En vooral heel complex. Een in alle opzichten buitengewoon indrukwekkende wijn. ♥♥♥

Concerto 2008 € 10,90

Blend van overwegend syrah met aanvulling van mourvèdre en viognier. Bedoeld als rode wijn in de ‘elegante’ Europese stijl en daarom met het voor Zuid-Afrika onwaarschijnlijk lage alcoholpercentage van slechts 12,8! Wel met de aantekening dat het hier om de eerste oogst van nog jonge stokken gaat. In de neus ‘Franse’ aroma’s, met de nadruk op fruit en dus geen gestoofde toestanden of overconcentratie. De smaak is licht en fris. De jeugdigheid van de stokken komt tot uiting in een zeker gebrek aan structuur en vulling.

Shiraz 2008 € 10,90

Nu wordt het een stuk serieuzer. Nog steeds druiven van jonge stokken, maar wat rijper geplukt. De wijn heeft duidelijk meer vulling en vlees op de botten, een half procent meer alcohol en ruggengraat. Ondanks de ‘Australische’ benaming is hij eerder in lijn met Franse Syrah (uit de Languedoc bijvoorbeeld), zowel in aromatisch opzicht als qua elegantie. Fruit voert de boventoon met daarnaast een vleugje peper. Gewoon lekker.

Wijnen van De Morgenzon worden geïmporteerd door Les Généreux. De vermelde prijzen zijn die van Wijnhandel Eduard Mol, Brinklaan 18, Bussum, http://www.eduardmol.nl/.

René van Heusden

Reageer op dit item