Vrouwen! Vrrouwen!! Vrrrouwen!!! - Perswijn
Wine Society

Vrouwen! Vrrouwen!! Vrrrouwen!!!

Dr. Sigmund Freud (foto) toonde het al aan: mannen zitten opgescheept met problematische geldingsdrang. Daar hebben vrouwen helemaal geen last van. Reden dat René van Heusden oneindig veel beter converseert en verkeert met vrouwen dan met mannen. De nieuwe editie van Wine Society is een opsomming van vrouwen, vrouwen en nog meer vrouwen.

WineSociety-groot_1.jpg
Wij maken er geen geheim van dat wij gaarne in het gezelschap van Vrouwen verkeren. De hoofdletter geeft aan dat het hier gaat om vrouwen van de intelligente, geestige en mooie soort. En met kennis van wijn. Kortom, vrouwen met ‘it’. Gelet op onze legendarische natuurlijke charme en niet-bedreigende inborst blijkt de affectie van wederzijdse aard. Zo zien wij dat graag.

Onze ervaring is dat je met vrouwen oneindig veel beter kunt converseren dan met mannen. Zoals dr. Sigmund Freud overtuigend aantoonde, zitten mannen onder elkaar meestal opgescheept met een nogal problematische geldingsdrang. Met als gevolg destructieve oorlogen en dito financiële crises. Als het om wijn gaat, is het al net zo erg. Veel blabla, maar een wijn met kurk als zodanig herkennen, ho maar. Tja, die heeft nog lucht nodig. Is wat reductief. Terroir. Hoort zo. Een vrouw zegt direct: onzuiver, andere fles graag. Kijk, daar kunnen we iets mee.

Opmaat

Bovendien hebben de meeste vrouwen ook nog eens hun aangename verschijning en omgangsvormen mee. Hoewel? We voelden wel mee met onze Grote en Geliefde Hoofdredacteur die in het kader van Vinexpo in verplicht pinguïnpak naar dat poenerige partijtje op Lafite moest met een stijve tuthola als Serena Sutcliff, alias ‘Pushy Galore’, en een storend dominant type als Baronesse Philippine de Rothschild. Wel beschouwd twee feeksen van het zuiverste water. Brrr, de gedachte alleen al. Maar ach, nooit kan ‘t geloof in Bordeaux te veel verwachten, toch? En onze Hoofdredacteur is een onversaagd man die immer zijn statuur weet te bewaren. Deze observatie echter geheel en al terzijde.

Spannende vrouwen dus. Gelukkig is het een achterhaalde mythe dat de wijnwereld een bolwerk van zure oude mannen zou zijn. In tegendeel, ook hier geldt steeds meer: guys drool, girls rule! Wij zullen dit aantonen aan de hand van ons wedervaren in slechts één week tijd, die voor de Vinexpo. De lezer(es) zal snappen waarom we daar dus echt niet meer naar toe hoefde. Het weekeinde daaraan voorafgaand hadden we in Wenen – de stad van dr. Freud! – trouwens nog zeer genoeglijk gedineerd in het gezelschap van de lokale Weinkönigin Katharina I, uiteraard in de stijlvolle ambiance van Schönbrunn. Zij noch wij zijn immers types van de straat!

Portugees Utrecht

We begonnen de week echt op maandag in Utrecht, en wel met een bijeenkomst genaamd Portugal on Top. Geschoolde lezeressen zullen direct begrijpen wat het thema was. Voor de heren; het thema was Portugal. Zie voor leerzame details het verslag elders op deze site. Geheel in stijl begon het partijtje in het zeer beschaafde Grand Hotel Karel V (www.karelv.nl) met een fijne liquide lunch voor mensen van onze soort, waarbij sommelier Johan Kragtwijk – de beste geklede schenker van Nederland en, naar wij vermoeden, mede daarom vast een lekker stuk in de ogen van dames met goede smaak – zich in uiterst gunstige zin wist te onderscheiden. Jammer alleen dat de maaltijd maar tot 2 uur mocht duren.

Maar eerlijk is eerlijk, het vroege opbreken werd ruimschoots gecompenseerd door de aanwezigheid van diverse sterke vrouwen in de belendende proefzaal. Zoals wijnmaakster Filipa Pato met haar Belgische wederhelft William Wouters. Zij is de dochter van Luis Pato en maakt verdraaid lekkere wijnen, terwijl de Siciliaans ogende maar zeer Aantwarpse William uitbater is van een van de plezantste etablissementen die wij kennen in de onvolprezen Sinjorenstad, Pazzo (www.pazzo.be). Een gouden combinatie!

Ook liepen we een stralende Cobi Bish tegen het lijf, jarenlang verbonden geweest aan het onvolprezen Wijninformatiecentrum en daarvoor bij haar afscheid onderscheiden met de Wijnpenning. Da’s niet niks. Tegenwoordig heeft ze het drukker dan ooit met wijnactiviteiten in het oosten des lands (www.proefdewijnverschillen.nl). Oosterlingen, prijs u gelukkig!

En ja, daar signaleerden we ook Janna Rijpma. Bekend van Tourprogramma’s op tv, met Mart Smeets en Jaap de Hoop Scheffer. Geen koningin – want dat is in Nederland alleen drs. Anneke Tot van de pr -, maar wel een prinses. Zeker figuurlijk. Wat een schande dat ze geen columns meer schrijft in Taste! We genoten altijd van haar plastische beschrijvingen hoe ze zogenaamd met zware koffers zeulde of door de regen moest fietsen met boodschappentassen aan het stuur, indachtig het principe dat in de wijnschrijverij het verhaal oneindig veel belangrijker is dan de feiten. Zeker in het geval van een prinses. Janna ruikt trouwens altijd heel lekker!

Spaans Den Haag

Voor het volgende belangwekkende evenement, een proeverij van wijnen uit Cigales, begaven we ons een dag later naar de Haagse Lange Voorhout 38, zijnde de residentie van de Spaanse ambassadeur Juan Prat y Col. Die gehuwd is met de Nederlandse Léontine van Thiel Coovels. Een chique dame die echter niet te beroerd bleek om schenkdiensten te vervullen voor niet opgedaagde exposanten. En nog verstand van wijn bleek te hebben ook. Dat kom je in diplomatieke kringen niet zo vaak tegen. Bravo! We troffen het sowieso, want ook Alicia Martinez Rolland van Vinos de España gaf acte de présence. Half Spaans, half Frans en super bijdehand. Ze is daarmee een waardig opvolgster van Marianne Nuberg, maar we blijven ons wel verbazen over de omstandigheid dat er voor Marianne nog steeds geen passend afscheidsfeestje is gehouden. Die heeft dat namelijk wel verdiend.

Onder de exposanten troffen we Anja Schouten, voor wie wij een zeker zwak hebben. Anja en haar gade Gommair zijn nooit te beroerd geweest om hun nek uit te steken in ‘rare’ contreien als Tsjechië, Cyprus of Cigales. Over datzelfde Cigales werd in Den Haag overigens een ‘master talk’ gehouden door de uiterst bekwame en door ons zeer gerespecteerde Frank Smulders MW. Het zal ongetwijfeld een heel mooi en opbeurend verhaal geweest zijn. Hij kreeg er ten slotte voor betaald.

Bourgondisch Vaassen

Door naar mijn favoriete eetgelegenheid, De Leest. Trouwe lezeressen kennen onze uigesproken voorkeur voor dit restaurant te Vaassen. Vanwege de super geraffineerde kookkunst van chef Jacob Jan Boerma – voor de liefhebsters van mannelijk schoon vast en zeker ook een ‘lekker stuk’ -, maar misschien nog wel meer vanwege diens wederhelft en gastvrouw Kim Veldman. Hoewel JJB vindt dat zijn eten rust moet geven, worden wij persoonlijk tijdens het nuttigen van zijn geniale creaties altijd op prettige en nette wijze warm en koud van Kim. Waarvan akte. JJB zelf was voor zijn doen erg tam, want kennelijk nog danig onder de indruk van de onverholen liefdesverklaring van Catherine Faller (van Domaine Weinbach in Kaysersberg, Elzas) aan zijn adres. Dat zit zo. Cathy, die ons altijd doet denken aan Sophia Loren, was op de zondagavond voorafgaand aan de grote proeverij van P. de Bruijn Wijnkopers op Het Loo in Apeldoorn – waarvoor wij niet waren uitgenodigd…. – met de hele groep van bijna dertig exposanten/wijnproducenten (voorwaar niet de minsten!) voor een speciaal etentje in De Leest geweest. Met alle gevolgen van dien.

Zelf waren we waren we er voor een interview met Kellen Lignier en een copieus diner rond haar wijnen. Zulks op uitnodiging van Frank Versteegh namens Baarsma Tradition. Ja, Baarsma; vergis je niet! Om een lang, dramatisch, maar ook heel lekker verhaal kort te maken – lees alles erover in Perswijn nr. 5 -, de van origine Amerikaanse Kellen is degene die na het vroegtijdig overlijden van haar man noodgedwongen maar op bewonderenswaardige wijze het geërfde Domaine Hubert Lignier voortzette. Ondanks alle tegenwerking van de schoonfamilie en de omgeving. Een sterke vrouw dus. Niettemin was ze aanvankelijk wat schuchter – wij schijnen ten onrechte soms een zekere reputatie te genieten -, maar nadat wij als zoon van het boerenland en plein public ons bord hadden afgelikt, kwam alles goed. Zo goed dat we na jaren van aarzeling eindelijk eens op passende wijze van Kim afscheid konden nemen. Boerma stond erbij en keek ernaar. Was in gedachte waarschijnlijk nog steeds bij Cathy Faller. Mannelijk, al te mannelijk…

Oostenrijks Eindhoven

Alsof het allemaal nog niet overweldigend genoeg was geweest, besloten we de week met een beschaafde lunch in het intellectueel stimulerende gezelschap van niemand minder dan ir. Regina Mey. Inderdaad, die van Imperial Wijnkoperij (www.imperialwijnkoperij.nl) met die werkelijk superieure handel uit Oostenrijk en Duitsland. Maar bovenal een vrouw met inhoud, een persoonlijkheid om U tegen te zeggen. Altijd een plezier dus om met haar te mogen aanzitten. (Zeker wanneer dat ook nog op haar kosten gebeurt.) O ja, ze is ook degene die haar dochter Isabel voor haar zesde verjaardag meenam naar De Librije. Na eerst geoefend te hebben in De Hoefslag. Dat noemen wij nu nog eens verantwoord ouderschap.

We nuttigden onze warme middagmaaltijd in restaurant De Karpendonkse Hoeve (www.karpendonksehoeve.nl), een zeer nette zaak in Eindhoven, de stad waar Regina ooit aan de Technische Universiteit studeerde. Mooie zaak van binnen en buiten op het zonnige terras. En ze serveren er nog van die heerlijke sauzen…! Gastvrouw is daar de innemende Ingrid van Eeghem, over wie we al diverse gunstige berichten hadden vernomen. Welnu, die bleken volledig te kloppen. Het werd derhalve, hoewel het de facto werken was, een buitengewoon genoeglijke middag.

Duits thuis

We schrijven deze wederwaardigheden neer onder het genoegen van een verrukkelijke ‘functioneel’ droge Riesling Goldquadrat 2007 van Sybille Kuntz die wij aantroffen in een doos ‘proefflessen’ die zij ons geheel en al belangeloos had doen toekomen. Zo zien wij ook dat graag. Sybille is wel eens ‘die Hexe von der Mosel’ genoemd, maar dat moet ingegeven zijn door afgunst. Wij denken daar in ieder geval iets anders over. Heerlijk intelligente en geestige vrouw waarvan er geen dertien in het dozijn gaan en die de confrontatie aandurft. Lekker eigenzinnig, net als haar ‘mannelijke’ wijnen. Yes! Ze worden geïmporteerd door Vinites (www.vinites.com).

En over vrouwen en wijnschrijvers gesproken, in het nieuwste boekje van ons aller HD (www.hubrechtduijker.com) met de titel ‘Welke wijn waarbij’ (zonder vraagteken) lazen we zojuist hoe de vineuze Vader des Vaderlands de huzarensalade (!!!) van een door hem bewonderde vrouw eert. Die van zijn moeder! Prachtig.

René van Heusden ML

Op de foto, van boven naar beneden, van links naar rechts: Filipa Pato, Cobi Bish, Janna Rijpma, Leontine van Thiel-Coovels, Alicia Martinez Rolland, Anja Schouten, Catherine Faller, Regina Mey en Sybille Kuntz.

Reageer op dit item