Madregale Rosato 2008, Terre di Chieti IGT - Perswijn
Wijn van de week

Madregale Rosato 2008, Terre di Chieti IGT

Wat ons betreft mag rosé blijven, als het maar goede rosé is. Het is opmerkelijk hoeveel serieuze wijndrinkers nog altijd met een boog om rosé heen lopen, en tegelijk verbaasd zijn als je ze iets goeds laat proeven. Zoiets van, wat de boer niet kent, dat lust-ie niet. Een gemiste kans dus. Alleen moet je bereid zijn voor een goede rosé wel iets te betalen, hoewel je voor niet al te veel geld prima exemplaren kan vinden.

Etiket_wvdw_groot.jpg
Wat ons betreft mag rosé blijven, als het maar goede rosé is. Het is opmerkelijk hoeveel serieuze wijndrinkers nog altijd met een boog om rosé heen lopen, en tegelijk verbaasd zijn als je ze iets goeds laat proeven. Zoiets van, wat de boer niet kent, dat lust-ie niet. Een gemiste kans dus. Alleen moet je bereid zijn voor een goede rosé wel iets te betalen, hoewel je voor niet al te veel geld prima exemplaren kan vinden.

In de Provence vind je prachtige exemplaren, maar daar is de prijs net zo hoog als de kwaliteit. Veel waar voor je geld vind je ‘om de hoek’: als we kijken naar prijs/plezier dan komen de landwijnen uit de Languedoc heel sterk uit de bus. Maar daarnaast vinden we ook buiten deze streek leuke rosé-landwijnen, en zeker ook voor een goede prijs. In Italië bijvoorbeeld, waar de landwijn als ‘IGT’ door het leven gaat. Net als bij Vin de Pays gelden voor een IGT soepeler regels dan voor de reguliere DOC-wijnen. Terre di Chieti is de regionale wijn van de Abruzzen, de streek die vooral bekend is door de DOC Montepulciano d’Abruzzo. Voor deze wijn is minimaal 85 procent montelpulciano verplicht, op zich een logische eis voor een wijn die ‘Montepulciano’ heet. Maar als je een rosé met veel fruit wilt maken, kan meer sangiovese logisch zijn. Deze rosé is een mix van bijna gelijke delen sangiovese en montepulciano, en dus Terre di Chieti IGT. Deze wijn viel ons al vaker op als een heerlijk glas rosé voor een mooie prijs. Hij is dit jaar lekker stevig en vol, met heerlijk kersen en frambozen, aangenaam droog, met goede zu­ren, wat bitters, goed sappig, een prima glas rosé.

Te koop bij: Les Généreux, € 4,75

http://www.wijnen.net/

In het nieuwe nummer van Perswijn, nummer 4, staan honderden rosé’s beschreven. Proefnummer aanvragen?

Reageer op dit item