Slordigheidjes - Perswijn
Andermans woorden

Slordigheidjes

Eerst het Rothenpfad in de Marienburg Grosses Gewach (sic!) … Riesling in al haar grandeur De Nieuwe Wijngids van Vinoblesse over de sublieme Rieslings van Clemens Busch. Direct bestellen! Riesling is alleen wel ‘mannelijk’ (der Riesling), ongeacht of het om een Grosses Gewächs gaat of niet…
Eerst het Rothenpfad in de Marienburg Grosses Gewach (sic!)

Riesling in al haar grandeur

De Nieuwe Wijngids van Vinoblesse over de sublieme Rieslings van Clemens Busch. Direct bestellen! Riesling is alleen wel ‘mannelijk’ (der Riesling), ongeacht of het om een Grosses Gewächs gaat of niet…


Om wijn te proeven heb je meer zelfvertrouwen nodig dan smaak.

Kurk herkennen is dus geen probleem, behalve misschien in de cahors, waar het vrijwel onmogelijk is om het verschil te proeven tussen kurk en de smaak van de locale appellation.

Bij een wijn die op dronk is, kan ik best wat fruitsoorten thuisbrengen. […] Ook heb ik wel eens chocola geproefd in een volle pécharmant. Maar naar een sommelier die het heeft over mineralen, eikenblad, tabak en ijzer, kan ik slechts afgunstig kijken. Om hem even later van harte te wantrouwen.

Wijn proeven is bluffen.

Bluffen is: niet op je mondje gevallen zijn.

Wie wijn proeft moet zijn woordje klaar hebben.

Een goede sommelier is vooral verbaal begaafd.

Kennis is macht en haar sterkste wapen is de taal.

Column ‘Wijntje’ van Henk Spaan in Onze Taal 2009/9.


Niet bij wijn alleen

Programma:

12.00 uur Aanvang proeverij

13.00 – 15.00 uur Lunchbuffet geopend

17.30 – 19.30 uur Dinerbuffet geopend

20.00 uur Einde proeverij

Programma Najaarsproeverij 2009 Fourcroy Nederland


Alweer een uitzonderlijk jaar in Bordeaux…

Oui! ça y est, encore un millésime exceptionnel.Décidement nous sommes vraiment trés fort à Bordeaux avec nos millésimes exceptionnels tous les ans!!!

Lezersreactie op de site van de krant Sud Ouest.


Waarom de bodem er toe doet

Wein ist für 80 Prozent Bodenwassersubstrat.

Bedrijfsleider Peter Weritz van de Gutsverwaltung Niederhausen-Schlossböckelheim (Nahe).


Sensueel proever

Deze wijn geeft geen erotisch gevoel in de mond.

Alain Jacobs van het Informatiebureau voor Duitse Wijn over een wat minder geslaagde Spätburgunder.


Van Heusden ja, Kinderhonk nee

Wat betreft het afleveren, mochten wij er niet zijn, dan kunt u de wijnen afleveren op het volgende adres: Advocaten van Heusden & Berendsen, Middenweg 187/189.

Lever de wijn a.u.b. NIET af op nummer 191 of het Kinderhonk aan de overkant van de straat.

Mededeling van de Hoofdredacteur van Perswijn aan importeurs.


Minderheidsstandpunt

“De Pfalz staat niet bekend als een gebied waar grote Rieslings gemaakt worden.”

Rubriek Geselecteerd in Perswijn nr. 5. Het proefkatern doet – terecht – het tegenovergestelde vermoeden.


Vooruitziende blik

“Lodewijk XIV betrok hier [in de Minervois] al marmer, dat werd gebruikt bij de bouw van de Opéra in Parijs.”

Nogmaals Perswijn nr. 5. Lodewijk XIV overleed in 1715, terwijl de bouw van de Opéra pas in 1861 van start ging. Maar ja, regeren is vooruitzien!


How to spend it!

Naast de bekende Wijnalmanak met de beste wijnen onder € 5,- verschijnt er dit jaar voor het eerst tegelijkertijd een editie met de beste wijnen tussen €5,- en €10,- . Ook deze unieke editie is verkrijgbaar vanaf 24 september en bevat ruim 1100 van de beste wijnen in dit prijssegment […]. Deze Wijnalmanak voorziet in de trend om thuis wijnen te drinken met een wat hoger prijskaartje. En het is de ideale koopgids voor de groeiende groep wijndrinkers met belangstelling voor bijzondere wijnen.

Persbericht van uitgeverij het Spectrum inzake ‘bijzondere’ wijnen.


Sensory awareness en zo…

Admired professional

Bodegas Alavde begins in a few days a work of present to dutch importers.

Noting and acknowledging the particular demand for quality wine in the country, the Department of Foreign Trade of the winery decided to contact the players in the import

Founded in 2006 in Oliva de la Frontera (Badajoz, Spain) by professional record in successful projects. Those who opt to create a wine defined by his experience as “a real choice.” Bodegas Alavde born with only one purpose, creating quality wine, which in turn is different (for notable and identifiable features) within the segment “quality-price”.

The production is limited by quality parameters, the project considers the continuity and improvement of know-how of the winemakers, reflected in two identifiable red wines: “Qvinta Alavde” and “Alivs”. Work to allocate 60% of production to export.

As a result, we see an opportunity for sensory awareness and enjoyment for those whose understanding of the wine is close to the discovery of new ideas, which result in a development process based on the quality that makes working with veracity and respect.

We believe is necessary to work on a presentation for main import-distribution groups, media and diffuse of the wine culture in Holland , not only because of possible agreements to act, also to achieve a “satisfactory sensory memory” in the field of vocational wine.

If you consider the option of tasting the wines are at your disposal to send you samples.

A concise and brief introduction to the winery and the wine is www.bodegasalaude.com

Very grateful for your attention.

Best regards.

Ondanks enkele missertjes een fraai staaltje van interessantdoenerij door Bodegas Alaude.


Peas and pumpkins

The heat waves and humidity in June caused a growth spurt that diminished the set. So yields will be lower than expected – but ‘peas and pumpkins’ (or millerandange) are actually good for quality.

Marimar Torres in haar nieuwsbrief over het groeiseizoen in de Russian River Valley.


Met de Franse slag

Het nieuwe concept “Châteaux et Domaines de Castel” bestaat uit 18 verschillende wijnhuizen verspreidt (sic!) over heel Frankrijk. Zij onderscheiden zich, als producenten van een goede kwaliteit, die tegen een vriendelijke prijs, breed worden gedistribueerd.

Mededeling van Melman Communications namens Groupe LFE. Voortaan graag even op d’s, t’s en dt’s letten. En als het kan ook op komma’s.


Geen lunch of diner, maar een…

In samenwerking met de heer Eric Maillot, directeur van het champagnehuis Lallier uit Aÿ, organiseren we de eerste champagne.dinch!

Opwekkende mededeling van restaurant In de keuken van Floris. Intrigerend, en niet alleen vanwege de schrijfwijze.


Subtiel, al te subtiel…

Een ander voordeel van de veelzijdige Rosa is dat zij, door de botteling in een antiek zware Bourgognefles, uitstekend gebruikt kan worden als hersenpanvernieler bij vervelende “handtastelijke” individuen!

(Tja, wat moet je er mee als Albert [de Jong] dit soort teksten voor de nieuwsbrief aanlevert…. In dit geval laat ik – Regina – het voor de verandering een keer staan. Commentaar mag bij Albert gedeponeerd worden..)

Opmerkelijke passage in de nieuwsbrief juli 2009 van Imperial Wijnkoperij. Maar ja, ‘der’ Albert heeft nu eenmaal een naam hoog te houden.


Wijn in het restaurant

Je gaat uit drinken en je eet wat!

Wijnkaart van restaurant Waterproef in Scheveningen


Vroege Beaujolais Primeur in Dokkum

Geachte Media,

Wij hebben het genoegen u hierbij uit te nodigen voor het bijwonen van de overhandiging van de Beaujolais Primeur 2009 op het gemeentehuis te Dokkum. De wijn is de nieuwste in de collectie wijnen welke naar aanleiding van de Dag van de Toerist worden geproduceerd.

De collectie wijnen zal op deze dag worden uitgebreid met een nieuw label, welke (sic) vanaf zaterdag te verkrijgen zal zijn voor de consumenten. Het wijnlabel met daarop de Jan Kooistra-aquarellen van o.a. het stadhuis van Dokkum, het Blokhûs en Bonifatius is inmiddels een vertrouwde verschijning in de wijnschappen. Ieder jaar vereeuwigt Jan Kooistra een prachtig stukje Dokkum met zijn penceel (sic) ten behoeve van de Dag van de Toerist in Dokkum.

Kunstenaar Jan Kooistra zal eveneens bij de plechtigheid aanwezig zijn. De eerste fles zal worden aangeboden op: donderdagmiddag 16 juli 2009 a.s. om 14:30 uur aan Wethouder de Graaf van de Gemeente Dongeradeel. Wij hopen u te mogen begroeten in het Stadhuis van Dokkum,

Uitnodiging van de Dokkumer ‘groep promotie Dag van de Toerist’ voor een partijtje rond de vroegste Beaujolais Primeur aller tijden. Uitzonderlijk jaar, dat 2009!


Kennis van zaken…

Een toprestaurant als de (sic!) uwe levert haar (sic!) producten en diensten volgens de allerhoogste selectiecriteria.

Informatieblad van Verbunt Wijnkopers ‘Met kennis van [Uw] Zaken’. Meer verstand van de wijn dan van het restaurant?


Jong in 1984 en nog steeds jong in 2009

Markus Molitor was slechts 20 jaar oud toen hij in 1984 het gelijknamige wijngoed overnam. De jonge wijnboer staat bekend om het produceren van een zeer aparte stijl van Moezelriesling.

Nogmaals ‘Met Kennis van [Uw] Zaken’ van Verbunt Wijnkopers.


De smaak van foie gras

Deshalb habe ich vollstes Verständnis für alle, die so ein Rezept wie heute niemals essen würden – auch wenn sie dadurch niemals erfahren, wie es sich anfühlt, wenn Aphrodite und Ariadne gemeinsam mit dem Gaumen eine ménage à trois veranstalten.

Artikel ‘Leber und Leber lassen’ van Peter Wagner over omstreden maar o zo lekkere foie gras op http://www.spiegel.de


Coupe de cœur

Een coup de cœur wordt vertaald met de hartslag, maar in de tekst is het meer een ‘hartenkreet’, ‘een parel’, of ‘liefde op het eerste gezicht’.

Wijnkaart van de Amsterdamse Brasserie Keyzer met een tikje inconsequente spelling.


Mösel

“De vele steile hellingen langs de oevers van de Mösel, die zich kronkelend een weg baant naar de Rijn in Koblenz, zijn bezaaid met wijngaarden en bossen. Grote rieslingwijnen rijpen hier in hun opbouw en op de zeer goede wijngronden. Bedenk dan nog de passie van de wijnproducent Johannes Rebenhof erbij en je hebt Top wijnen!”

Van de website van Wijnspecialist Van Dort uit Houten, over de wijnen van Johannes Schmitz van Weingut Rebenhof uit Ürzig aan de Mosel of Moezel, maar geen Mösel in ieder geval!


Wijn verkopen, zo doe je dat

Marketing verkoopt de eerste fles, de oenoloog de tweede.

De Australische marketingprofessor Tony Stawton tijdens een symposium in het kader van Vinexpo.


Vinexpo (1) – Bedenkelijke spin

Vinexpo debriefing (lunettes roses de rigueur)

L numéro de visiteurs de Vinexpo […] est estimé par les organisateurs ‘entre 46 et 47.000 (je n’ai malheureusement pas les estimations de la police).

Mais Robert Beynat, le directeur général du salon Bordelais, ne s’inquiète pas:

“Ceux qui ne sont pas venues, ce sont les plus petits opérateurs, les restaurateurs, les sommeliers, les cavistes. En revanche, les gros opérateurs étaient presents.”

Côté exposants, seuls des petits opérateurs avaient fait defection, comme Torres, Marqués de Riscal, Codorníu et Constellation.

Et puis, puiqu’on est à chausser des lunettes roses, cette année, personne ne s’est encore plaint de problèmes d’air conditionné ou de vins blocqués sous douane…

De Franse journalist Hervé Lalau op zijn blog over Bordelais spindokterschap. Gallo en Taittinger waren trouwens ook thuis gebleven.


Vinexpo (2) – Bedenkelijke sanitaire voorzieningen

Et si vous voulez tout savoir, la propreté des toilettes du Hall 1 laissait vraiment à desirer. Pas à la hauteur d’un événement international.

Au fait vous savez pourquoi le mot ‘toilettes’ est toujours au pluriel en français? Parce qu’il vaut en voir plsieurs, en France, pour trouver une de proper.

Nogmaals een satirische Hervé Lalau, nu over Vinexpo


Vinexpo (3) – Bedenkelijk gastvrije Bordealais

Our host here, Eric de Rothschild, gave a light-hearted speech about how proprietors like to welcome Bordeaux lovers chez soi – which may be true if you are a journalist or sommelier, but rather less true if you’re a visiting tourist with a passion for Bordeaux wines. His references to the ‘humility’ of château owners, said tongue in cheek, provoked some laughter.

Stephen Brook op decanter.com over het Vinexpopartijtje op Lafite.


Twee snelheden

Wijnwettelijk gezien rijdt Europa nog rond in een Deux Chevaux, de rest van de wereld in een bolide Formule 1.

Hubrecht Duijker over de in zijn ogen conservatieve Europese wetgeving met betrekking tot rosé.


Lekker actueel

Wijngids 2010 – Hugh Johnson

Verwacht: september 2009

Mededeling van Van Stockum Boekverkopers.


Zo weinig maar?

Een op de drie Nederlanders is onzeker over wijnkennis.

Persbericht By the Grape.


Leerzame informatie

My wine is mainly made from grapes.

Verspreking van de Portugese producent Campolargo tijdens Portugal on Top. Hoewel? Hij gebruikt ook graag hout.


Méfiez-vous de médailles!

Het gebeuren leek op een partijtje kwalitatief dorstlessen. Een manifestatie die tot doel had het de organisatoren te eren, de juryleden te flatteren en het nationaal gevoelen van de van de deelnemers op te krikken die nota bene betaald hebben om te schitteren.

De Franse journalist Michel Smith over het concours van Vinitaly in In Vino Veritas.


El Bulli-ballonnetje doorgeprikt

Door een klein beetje meer te weten dan zijn collega’s (in het land der blinden is eenoog koning) en commercieel gesterkt door zijn reputatie, kon hij [Ferran Adrià] allerlei poedertjes in potten doen en daar een hoge prijs op plakken. In het assortiment van Ferran zitten uitsluitend de poedertjes die de industrie al tientallen jaren gebruikt en waar we als serieuze gastronomen altijd op tegen waren. […]

Het is interessant om te filosoferen over het waarom van dit dure-potten-succes. Ik denk dat ik het antwoord wel weet: veel chefs zijn nitwits. Ze hebben geen warenkennis meer als vroeger, ze kijken niet meer om zich heen.

Hoofdredacteur Norbert Koreman van Saisonnier (zomer 2009) maakt korte metten met de dure potjes van Ferran Adrià en de chefs die die potjes voor veel te veel geld menen te moeten kopen. Het lijkt de wijnwereld wel met al die jonge sommeliers die zelf (nog) geen smaak hebben…


Wijn-spijscombinatie verklaard

Het gerecht moet telkens als acupunctuur de wijn een prikje geven.

Maître Niek Beute van Restaurant Vermeer.


Prosecco Rosé: De wijnsensatie van 2009?

De sprankelende Italiaanse Prosecco Rosé is de grote wijnsensatie van 2009. Gekoeld gedronken op het terras, tuin of balkon is deze wijn onweerstaanbaar. Prosecco druiven staan garant voor heerlijke frisse en verleidelijk fruitige wijnen. De druiven groeien in Noord-Italië (boven Venetië). Wij mogen u de schitterende Prosecco Rosé van MontAsolo aanbieden voor de stuntprijs van slechts € 4,95. Een mooie kans om uzelf en uw vrienden zeer aangenaam te verrassen.

Wijnvoordeel, zoals te doen gebruikelijk niet wars van overdrijving en halve waarheden. Echte Prosecco is alvast per definitie wit.


U vraagt, wij draaien…

Van: Ladislao Roa [mailto:pro@manquehue.net]

Verzonden: woensdag 20 mei 2009 17:18

Aan: xxx (bonafide Leidse wijnimporteur)

Onderwerp: wine

Santiago, Chile mayo 20 . 2009

Mr

PRESENT

We can manufacture, any wine that you want, you send us a botle (sic) sample, and

we make the wine exactly that your sample.

We can offer you, wines in bulk condition, with a exelent (sic) price, in containers with 24.000lts, economic generic wine from, US$ 0.50 liter, and varietal, merlot, carmenère (sic), shiraz, cabernet sauvignon, etc, from US$0.90 liter FOB Valparaiso

We have also, Salmon, trout; frozen, smoked, or with any kind of manufacture process, like packed, or any other display that you want.

Ladislao Roa

PROBUILDING LTDA

Tja…


Reageer op dit item