Overzichtsproeverij Kwast Wijnkopers - Perswijn
Nieuws

Overzichtsproeverij Kwast Wijnkopers

J.J.C Kwast Wijnkopers organiseerde op maandag 14 mei een grote overzichtsproeverij in het Noordwijkse hotel Huis ter Duin. Gelet op de massaal opgekomen bezoekers, variërend van wijnhandelaren tot sterrenrestaurateurs, mogen Jaap en Elise Kwast en hun team terugkijken op een buitengewoon geslaagd evenement. Ze hadden terecht al hun bedrijfsvlaggen voor heel Noordwijk zichtbaar uitgestoken.
J.J.C Kwast Wijnkopers organiseerde op maandag 14 mei een grote overzichtsproeverij in het Noordwijkse hotel Huis ter Duin. Gelet op de massaal opgekomen bezoekers, variërend van wijnhandelaren tot sterrenrestaurateurs, mogen Jaap en Elise Kwast en hun team terugkijken op een buitengewoon geslaagd evenement. Ze hadden terecht al hun bedrijfsvlaggen voor heel Noordwijk zichtbaar uitgestoken.

Vrijwel het volledige assortiment was te proeven, verdeeld over bijna vijftig tafels en een champagnebar. Uit glaswerk van een bekend Oostenrijks merk, een dergelijk evenement en een dergelijke locatie waardig. Producenten vanuit de hele wereld waren aanwezig om hun wijnen persoonlijk voor te stellen. Volgens Jaap Kwast belangrijk, omdat die zo in direct contact komen met de mensen om wie het uiteindelijk allemaal draait, de kopers. Producenten ontwikkelen zo een beetje (meer) realiteitszin.

Behalve met de vaste waarden – variërend van Jadot tot Gaja, van Simonsig tot Paul Prieur, en van Chapoutier tot Gales – viel er ook met diverse nieuwe aanwinsten kennis te maken.
Nieuw zijn onder meer de Rheingauwijnen van Fred Prinz, Château Vrai Canon Bouché (Canon Fronsac) van de Nederlander Philip de Haseth Möller en de wijnen uit Bierzo van Martín Códax.

Enkele aanraders van René van Heusden:

Virginie
Producent van Vins de Pays d’Oc, met name bij de witte cépages overtuigend met o.a. Terret/Sauvignon, Marsanne en Viognier van 2006. De wijnen combineren herkenbaarheid – typiciteit, zo men wil – met levendigheid.

Château Tour de Mirambeau
Een van de vaste waarden in het assortiment van Kwast door de jaren heen. Uiterst betrouwbaar. Wat moet hier eigenlijk nog over gezegd worden? Dat de rode Réserve 2005, een Bordeaux Sup, gewoon akelig lekker is. Très Bordeaux, zonder de overdaad van de wel erg heftige Cuvée Passion en Girolate, beide van 2003.

Daniel Hecquet
Hecquet is dé ambasadeur van Montravel (en Bergerac) met zijn Calabre en Puy-Servain. Smaaktype doet er weinig toe, alles smaakt hier erg goed. Verrassende Moelleux 2006 – een normaliter toch enigszins ‘verdacht’ type wijn – uitmuntend door zuiverheid en balans. Opvallend is hier verder het zeker voor Franse begrippen revolutionaire nieuwe etiket, met daarop in vier afzonderlijke velden een bodem, een druif, een wijngaard en een glas.

Fred Prinz
Het werd hoog tijd dat Kwast eens met een kwaliteitsproducent van droge Duitse wijnen ging werken. Met Weingut Prinz iin de Rheingau is er zo een gevonden. Klein maar fijn, ook in een lastig jaar als 2006. O.a. karakteristieke Riesling trocken Tradition (spontaan vergist op foeder) en Hallgartner Schönhell Riesling Spátlese trocken.

Elena Walch
Toonaangevend producente in Südtirol/Alto Adige en iemand die geen cursus omgang met publiek nodig heeft. Vond zelf dat Kwast meer wijnen van haar moest opnemen. Kijk, dat zegt genoeg. En wat voor wijnen! Ee klassieker is hier de Pinot Grigio Castel Ringberg. Zeer goed is eveneens de Lagrein Reserva Castel Ringberg 2003. Origineel van smaak, technisch onberispelijk en door de Gambero Rosso terecht met tre bicchieri onderscheiden. Nieuw is de Kermesse 2003, een perfect geslaagde assemblage van syrah, petit verdot, lagrein, merlot en cabernet sauvignon! Complex en tegelijkertijd hoogst verfijnd. 

Enkele aanraders van Ronald de Groot:

Morgenster
Voor Morgenster (Zuid-Afrika) was de proeverij een mooie gelegenheid de nieuwe 2003 te presenteren, een voor dit domein heel geslaagde jaargang. Dat ook hier de merlot iets minder wordt gewaardeerd dan de cabernet, lezen we af uit het feit dat deze druif vooral in de tweede wijn verdwijnt, de Lourens River (70% merlot), een heerlijke wijn, soepel, levendig, met kersenfruit, pruimen en weinig tannines. Dat kan niet worden gezegd van de eerste wijn, de Morgenster zelf, die flink stevig in zijn tannines zit, maar dan ook vrijwel geheel is gemaakt van cabernet-sauvignon en cabernet-franc –zeer geslaagd in 2003. Hij is elegant en fris, meer Bordeaux in stijl dan klassieke Bordeaux, met vanille, cassis, lengte, heerlijke zuren en veel complexiteit.
 
Domaine de Grangeneuve
Het Domaine de Grangeneuve uit de Tricastin maakt op gepaste wijze gebruik van de populariteit van de viognier-druif. Hoewel, helemaal openlijk mag dat niet, want witte Tricastin op basis van 100% viognier is verboden. Monsieur Bour maakt zonder omwegen duidelijk dat hij het helemaal gehad heeft met ‘die flauwekul’ van het appellationsysteem, dus geen zorg verder. Op het etiket staat alleen ‘V’, om het de autoriteiten niet té gemakkelijk te maken. Deze wijn, gemaakt van op oude cinsault geënte viognier, rijpt vijf maanden op grote vaten van 500 liter. Hij heeft een enorme kracht en diepgang, met een voortreffelijk viognier-karakter: abrikoos, honing en perzik. Toch blijft hij fris, mede omdat geen appelmelkzure gisting werd uitgevoerd.

William Fèvre
Het domaine Fèvre uit Chablis worstelt met luxeproblemen. Hun wijnen verkopen té goed. Een misschien wat vreemde gewaarwording in een tijd waarin heel Frankrijk schijnt te worstelen met de verkoop van zijn wijnen, maar een signaal dat iets goeds en bijzonders blijkbaar altijd verkoopt. En zo hoort het ook. De smakelijke, iets eenvoudige Petit-Chablis was er nog uit de mooie jaargang 2005, maar bij de ‘gewone’ Chablis moesten we ons ‘behelpen’ met de nieuwe jaargang, 2006 –ook helemaal niet slecht trouwens. Iets lichter misschien dan 2005, maar mooi mineralig, elegant, met een mooi Chablis-karakter. De vlotte verkopen leiden er ook toe dat dit soort Chablis te jong wordt gedronken. De Montmains 2005 is heerlijk, breed en complex, maar eigenlijk nog (te) jong en gesloten. Een jaar of vier, vijf, zou deze wijn pas echt tot ontplooing brengen. Maar zoveel geduld heeft vrijwel niemand…

Jané Ventura
De wijnen van Jané Venture uit de Penedès roepen gemakkelijk wat wisselende reacties op, dat was ook nu bij de proeftafel te merken. Dit familiebedrijf is duidelijk op zoek naar andere wijnen dan gemiddeld, en bewandelt zeker niet de weg van de minste weerstand. Dat maakt de wijnen eigenzinniger van karakter, en daar is niet iedereen van gediend. Er wordt veel gewerkt met de druiven van de streek, en die leveren wijnen op met wat meer frisheid en zuren, omdat ze in feite geschikter zijn voor het warme klimaat. De witte wijn is een perfect voorbeeld. Het is een compositie van xarel.lo, muscat en subirat, mooi fris en bijna stenig, bloemig en open, heerlijk fris en strak van karakter. Een heerlijk aperitief.

Gales
Luxemburgse wijnen staan nooit zo in de belangstelling, maar ze blinken uit door iets waarmee ze toch steeds populairder worden: ze zijn lichtvoetig en fris. De Rivaner is een ongecompliceerde, frisse en lichte aperitiefwijn, voor op een zomers terras. De Pinot blanc is mooi getypeerd, met veel wit fruit, wat peer en zelfs een vleugje citrus. De Pinot gris is uiteraard wat voller en vetter, zoals je van deze druif mag verwachten, maar altijd nog veel frisser dan veel broertjes uit andere wijnstreken. Heerlijk voor de zomer.

Reageer op dit item