Van der Niepoort boegbeeld eigenzinnig Horizon - Perswijn
Nieuws

Van der Niepoort boegbeeld eigenzinnig Horizon

Het is niet altijd gemakkelijk kiezen naar welke proeverij je moet gaan. Met enige spijt moest ik het proeven van de Graham’s 1963 en 1945 overlaten aan René van Heusden. Maar er was compensatie: op de proeverij van Horizon Wines liet Dirk van der Niepoort zijn eigen wijnen proeven naast de wijnen die hem inspireerden. Wat een wijnen, en wat een inspiratie!
Het is niet altijd gemakkelijk kiezen naar welke proeverij je moet gaan. Met enige spijt moest ik het proeven van de Graham’s 1963 en 1945 overlaten aan René van Heusden. Maar er was compensatie: op de proeverij van Horizon Wines liet Dirk van der Niepoort zijn eigen wijnen proeven naast de wijnen die hem inspireerden. Wat een wijnen, en wat een inspiratie!

Mick Kooistra, voorheen werkzaam bij Vinites, bouwde de afgelopen jaren rustig voort aan een eigen portfolio onder de naam Horizon Wines. Maandag 21 mei presenteerden ‘zijn’ belangrijkste producenten hun wijnen. Er stonden veel bijzondere flessen op tafel, onder andere van Alonso del Yerro (Ribera del Duero), Wither Hills (Nieuw-Zeeland), Michel Torino (Argentinië), Tomàs Cusiné (Catalunya), en nog veel meer. Eigenzinnige producenten die staan voor hun wijnen, net als het boegbeeld, Port- en Douro-producent Dirk van der Niepoort. Deze presenteerde zijn eigen wijnen naast de wijnen die hem inspireerden tot die wijnen. Zijn elegante Vertente 2004 bijvoorbeeld toonde zijn finesse naast de smakelijke Poujeaux 2004, Moulis. Redoma 2001 toonde een klassiek en stevig karakter en was zelfs frisser dan de overigens fraaie Barolo van Sandrone, ook uit 2001. Batuta was er in 2005 –magistraal- en 2004 –ook niet onaangenaam, met daarnaast de Hermitage 2004 van J.L. Chave, pure finesse en lengte –werkelijk bijzondere inspiratie. Twee jaargangen van de intense en tegelijk frisse en tanninerijke Charme –weer met een iets mooiere 2005- stonden naast een ongenaakbare La Tâche 2002 van het Domaine de la Romanée-Conti, een prachtige rode Bourgogne, maar nog veel te jong. De voor de Dourostreek opvallend frisse en mineralige witte Redoma Reserva 2005 mocht zich spiegelen aan een al even mineralige, vette Chassagne-Montrachet Morgeot van Morey (2004). Wat een wit geweld! Tja, en dan de Riesling, ook zo’n eigenzinnig stokpaardje van Dirk van der Niepoort. Het houdt niet op.
Wie wil genieten van een ‘gewone’ Niepoort (als die al bestaan) is er natuurlijk nog de ‘Gestolen Fiets’, een originele rode Douro, heerlijk soepel en fruitig, met kersen en een vleugje chocola, een lichte kruidigheid, echt Douro, maar niet te streng. Toch ook weer iets bijzonders….

Reageer op dit item