Spaanse wijnroutes - Perswijn
Nieuws

Spaanse wijnroutes

Onlangs vertrok ik voor een korte wijnreis naar Spanje om er zo achter te komen wat een land als Spanje de Nederlandse wijntoerist zoal te bieden heeft.
Utiel-Requena
Onze reis begon in het D.O. gebied Utiel-Requena. In Utiel bezochten we bodega Aranleón. Deze bodega, opgericht in 1927, is sinds een aantal jaren bezig met een algehele make-over.
Onlangs vertrok ik voor een korte wijnreis naar Spanje om er zo achter te komen wat een land als Spanje de Nederlandse wijntoerist zoal te bieden heeft. Daarnaast een uitgelezen kans om te genieten van de overheerlijke maaltijden, wijnen en de Spaanse zon.

Utiel-Requena
Onze reis begon in het D.O. gebied Utiel-Requena. In Utiel bezochten we bodega Aranleón. Deze bodega, opgericht in 1927, is sinds een aantal jaren bezig met een algehele make-over. De verbouwing, die inmiddels al klaar had moeten zijn, is nog in volle gang.
De wijngaard bestaat uit ongeveer 40 hectare, is opgedeeld in 2 gedeelten
en bevindt zich op 700 meter hoogte. In het eerste gedeelte, “El Churro”,
staan oude wijnstokken die niet geïrrigeerd worden met de druivensoorten
 Bobal en Tempranillo. Het tweede, “Los Rincones,” met jonge stokken,
waar wel geïrrigeerd wordt met de druivensoorten Syrah,
Cabernet Sauvignon, Merlot en Bobal. Deze laatste druif is typisch
voor deze regio en heeft een specifiek, robuust karakter. Een druif die je
echter niet zo snel als cepagewijn zult terugvinden, maar die wel heel
mooi is in combinatie met andere druiven.

Aranleón
is in deze regio het laatst met oogsten. Maria Sancho, commercieel directeur, legt ons uit dat dit ten goede komt van de kracht, intensiteit en aroma’s van de wijn, maar dat de plukkers hier niet zo blij mee zijn. Het druist in tegen hun natuur en natuurlijk bestaat er ook het risico van slecht weer waardoor de oogst kan mislukken, toch riskeert Aranleón dit risico.
Aranleón is een bedrijf waar jonge gepassioneerde mensen werken. Het bedrijf wil niet pretentieus overkomen maar zich wel onderscheiden. Ze zijn heel ecologisch bezig, verkopen hun wijn in flessen met een aparte vorm, van licht glas en licht van gewicht. Ook hun wijnen zijn ecologisch en dat houdt in dat ze pas na het 3e jaar van botteling op de markt mogen komen.

Wij proefden een aantal wijnen waaronder de Aranleón Solo 2004. Deze wijn uit 30% bobal, 40% tempranillo en 30% syrah heeft gerijpt fruit, vijgen, pruimen in de smaak, voldoende zuren en zeker bewaar potentieel.
De Arbol blanco, een nieuwe wijn nog zonder etiket. De naam doet vermoeden dat het een witte wijn is, maar dit is niet het geval. Het is een symbolische naam, bedacht door een van de eigenaren. Deze wijn bestaat uit 30% tempranillo, 30% bobal, 20 % syrah, 10% cabernet sauvignon en 10% merlot. In de smaak rijp fruit, mint, balsamico, mokka, chocolade. Deze wijn is gerijpt op Hongaars eiken, vandaar de balsamico smaak.

Wij vervolgden onze reis de volgende dag naar Albacete, meer het binnenland in. Vlakbij het pittoreske plaatsje Chinchilla de Monte Aragón, bevindt zich bodega Aljibes. We werden hartelijk ontvangen door Javier Fernández Sanz, de export manager die ons op deze nationale feestdag, 12 oktober, toch een rondleiding wilde geven.

Aljibes
is een pretentieus bedrijf, met zelfs een eigen stoeterij, een hobby van een van de eigenaren. Het opende zijn deuren in 1999 en is van alle gemakken voorzien om klanten en gasten te ontvangen. Zo beschikt de bodega over een professioneel proeflokaal en wijnwinkel. De wijngaard ligt op een hoogte van 1000m en is een van de weinige bodega’s in Spanje op deze hoogte. Ideaal voor deze hoogte zijn de franse druivenvariëteiten, waar hier dan ook veel mee gewerkt wordt. In totaal worden er 9 druivensoorten verbouwd op 250 hectare.
De wijnen vallen onder de noemer Vino de la Tierra de Castilla oftewel landwijn. De bodega is niet op een D.O. benaming gebrand omdat dit hun beperkt in de productie. Ze willen wijnen maken op hun eigen manier zonder restricties. Ze onderwerpen hun wijnen aan een strenge selectie met een eigen puntensysteem en hebben wijnstokken van diverse leeftijden waaronder een 80-jarige Grenache. Ze richten zich vooral op de Amerikaanse markt en hopen daar binnenkort China aan te kunnen toevoegen.

Het verschil in de wijnen bestemd voor de Amerikaanse markt, heel toegankelijk, en die voor Spanje en Europa, complexer, was goed te proeven.
Wij waren zeer gecharmeerd van de Aljibes Cabernet Sauvignon 2004, gemaakt van 100% Cabernet Sauvignon. Een wijn vergelijkbaar met die uit de Bordeaux, alleen moet deze wijn het hier alleen doen en dat doet hij goed. Door de grote verschillen in dag en nacht temperatuur, en de vele zonuren, levert dit een krachtige wijn op, met rijp rood fruit, fijne zuren en ronde tanninen.
De Aljibes Syrah, van 100% Syrah druiven van een uiterst strenge selectie, doet het ook goed. Een complexe wijn,  met de smaak van zwart fruit, met zachte, enigszins zoete tanninen die nu gedronken kan worden maar ook nog even kan liggen.
De wijn is in balans en een goede begeleider van de stoofschotels die zo kenmerkend zijn voor dit deel van Spanje.
Al met al een indrukwekkende bodega waar we zeker meer van gaan horen
 
Lahoz
Onze laatste stop maakten we in Tomelloso, nog meer landinwaarts richting Ciudad Real, bij bodegas Lahoz. Ook een vrij nieuwe bodega die pas in 2004 zijn eerste wijn maakte. Piet is hier al eerder geweest en dat is te merken. Hij wordt hartelijk ontvangen. Oscar Martin Ventas, de exportmanager en Carlos Perez, de wijnmaker, zijn onze gastheren voor deze dagen. We verblijven op de bodega zelf, die beschikt over een aantal zeer mooie hotelkamers.

De bodega heeft maar liefst 3 wijngaarden met elk hun eigen druivenvariëteiten, met een totaal van ongeveer 500 hectaren op een gemiddelde hoogte van 300m. De bodega behoort tot een van de grotere van Spanje. Er is voornamelijk Tempranillo aangeplant maar hiernaast ook Airén, Sauvignon Blanc, Merlot en Syrah.
Er wordt gewerkt met verschillende merken Tonneliers, en verschillende soorten eiken in diverse combinaties.

Alle tanks waaronder enkele van
80.000l bevinden zich in de kelder
van de bodega. Dit geeft meteen de
omvang van de bodega aan.
De beneden verdieping is helemaal geweid aan het wijn maken, met laboratorium en proeflokaal. De bovenverdieping dient als restaurant en relaxruimte en daarboven bevindt zich nog een grote ruimte voor groepsbijeenkomsten.

Wij hadden het geluk wijnen te proeven van de nieuwe oogst, waarvan enkele zich nog in de experimentele fase bevinden.
De Sauvignon is helemaal uitgefermenteerd en heeft die typische buxusgeur in de neus. Daarnaast ook de rijpheid van perzik en peer. Een Sauvignon die het zeker goed zal doen als hij over een jaar op de markt komt.
Op het moment is Carlos aan het experimenteren met een rosé met een klein bubbeltje, want zo zegt hij, “het aantal liters Lambrusco dat jaarlijks uit Italië geïmporteerd wordt is enorm. Dat moeten wij toch ook kunnen”.
Daarnaast proefden we 2 Tempranillos. De eerste jong, fruitig, de malolactische gisting al ondergaan. Een wijn die meteen op de markt gebracht kan worden.
En de tweede die meer structuur , body en tanninen heeft en op hout gelagerd zal worden en een aantal jaren zal moeten rijpen.

Deze jonge bodega is op de goede weg en maakt momenteel kwalitatief goede wijnen voor een nog kleine afzetmarkt. Zij zullen zich in de toekomst beslist ook gaan toeleggen op een grotere afzet buiten Europa en in hun eigen land.

Catame
Is de naam van een wijnbar die we per toeval ontdekten op onze tocht door Toledo, een van de oudste steden van Spanje en de oude hoofdstad van het land. Catame betekent zoveel als proef me en dat moet je zeker gaan doen als je in Toledo bent. Laat de toeristische restaurantjes voor wat ze zijn en ga bij deze wijnbar overheerlijke tapas uit de regio eten. De eigenaar, Rafael Morales, een bekende van de mannen
die bij Lahoz en Aljibes werken (de Spaanse wijnwereld is erg klein, merkte ik) heeft dit concept een aantal maanden geleden opgezet en is zeer tevreden met de uitkomst. Er worden mooie wijnen geschonken, vooral uit de regio, en de bar is heel functioneel opgezet zodat er wijnproeverijen en cursussen gehouden kunnen worden. Een leuk adres, het doet een beetje trendy aan, maar zeker de moeite van een bezoek waard.

Simon van der Heide

Reageer op dit item