Winnaar 'beste Chardonnay' tot € 10,- Perswijn
Achtergrond & Interviews

Winnaar ‘beste Chardonnay’ tot € 10,-

Op zondag 22 oktober was het tijd om de winnaars bekend te maken van de wedstrijden rond de beste Merlot en Chardonnay van het oude continent. Het Perswijnpanel koos de winnaars uit de finalewijnen, die bekend werden gemaakt in nr. 6 van Perswijn. Alle kritiek op de Franse wijnen ten spijt was Frankrijk in beide finales zwaar oververtegenwoordigd. Op die manier leek het een beetje op een wedstrijd tussen de klassieke appellations van deze druiven en de nieuwe wijnen uit de Languedoc.
Winnaar ‘beste Chardonnay’ Europa tot € 10

Op zondag 22 oktober was het tijd om de winnaars bekend te maken van de wedstrijden rond de beste Merlot en Chardonnay van het oude continent. Het Perswijnpanel koos de winnaars uit de finalewijnen, die bekend werden gemaakt in nr. 6 van Perswijn. Alle kritiek op de Franse wijnen ten spijt was Frankrijk in beide finales zwaar oververtegenwoordigd. Op die manier leek het een beetje op een wedstrijd tussen de klassieke appellations van deze druiven en de nieuwe wijnen uit de Languedoc. Net als bij de Merlots kwamen er twee klassieke wijnen, in dit geval uit de Bourgogne, bij de eerste drie.
De prijs voor de beste Chardonnay ging echter naar een wijn uit de Languedoc. Maar ook in dit geval ging het om een appellationwijn: Les Haut Clochers 2002 van Sieur d’Arques in Limoux, een relatief koele streek ten zuiden van de stad Carcassonne. De finaleproeverij was een spannende happening. Met name bij de Chardonnays waren de verschillen klein. Soms meer een kwestie van voorkeur voor een bepaalde stijl dan voor een absolute kwaliteit. Conclusie: onder de tien euro zijn voortreffelijke Europese Chardonnays te koop. Met een nipt verschil eindigde de Bourgogne blanc 2005 van het Domaine Ambroise met schroefdop op de tweede plaats. Eervol derde werd de heerlijke Saint-Véran van het Domaine de la Denante uit de frisse en klassieke jaargang 2004.

Chardonnay tot € 10
1. Sieur d’Arques, Les Hauts Clochers 2002, Limoux
Les Généreux, € 9,95  http://www.wijnen.net/
2. Bertrand Ambroise 2004, Bourgogne
Vinoblesse, € 10,- http://www.vinoblesse.nl/
3. Dom. de la Denante 2004, Robert Martin, Saint Véran
Chez Paul Vins, € 9,95 http://www.chezpaulvins.nl/

Reageer op dit item