Concha y Toro, Casillero del Diablo, Syrah 2003, Central Valley, Chili - Perswijn
Wijn van de week

Concha y Toro, Casillero del Diablo, Syrah 2003, Central Valley, Chili

Voor een land als Chili is de weg naar eeuwige roem niet eenvoudig. Het land heeft vooral een geschiedenis in het kopiëren van Europese wijn met Europese druiven en de producten goedkoop verkopen, goedkoper dan wie ook kan. Zoiets als het Japan van na de Tweede Wereldoorlog, maar dan in de wijn. Maar het is daarbij de vraag of het Chili net zo zal gaan als Japan, en dat het zal kunnen uitgroeien tot trendsetter. Dat lijkt vooralsnog niet te verwachten. Op de goedkope grond en met de goedkope arbeid en nu ook de lage dollar is het meer dan verleidelijk om de kaart van voordelige wijnen te blijven spelen. Maar niets houdt de producenten tegen om nóg maar eens een Europese druif in productie te nemen: syrah. Geen slecht idee overigens, in dit hete klimaat.

Op zich is het planten van syrah een logische keuze. Veel meer dan de Bordeaux-druiven merlot en cabernet-sauvignon is de Rhône-druif syrah bestand tegen het hete klimaat van Chili, dat in feite niets anders is dan een woestijn-klimaat. In de hitte van dit land levert de rijping van druiven als cabernet of merlot nogal eens problemen op. Het suikergehalte kan snel stijgen, zonder dat de schillen goed rijp zijn. Dat leidt gemakkelijk tot wijnen met een lichte plantaardigheid, een vleugje paprika en wat stevigheid in de tannines. Veel zorgvuldigheid in de verzorging van de druiven is nodig om dit te voorkomen.
Hoewel natuurlijk ook de syrah-druif de nodige zorg vergt, is het een druif die wat gemakkelijker in het Chileense klimaat lijkt te passen. Het past in de strategie van Concha y Toro, het grootste wijnbedrijf van Chili en tegelijk ook een van de meest dynamische, om dit soort nieuwe rassen uit te proberen -en met veel succes. Met deze Syrah laat Concha y Toro zien wat er in Chili met deze druif mogelijk is. De geur is heerlijk breed en krachtig, met confiture, zwoelheid, vanille, een aangename zuidelijke kruidigheid, kersen en bessen, een lichte stevigheid, vanille, een goed glas. Een druif waarvan we in Chili nog veel zullen horen.

Albert Heijn € 5,99

Reageer op dit item