Ontdek de wijnen uit de Nieuwe Wereld en The Options Game - Perswijn
Achtergrond & Interviews

Ontdek de wijnen uit de Nieuwe Wereld en The Options Game

Zondag 22 mei 2005 Kloostersalons Mariënhof te Amersfoort
Op zondag 22 mei is het voor de derde maal mogelijk meer dan 300 wijnen uit landen buiten Europa te proeven. Ditmaal in de Kloostersalons van het Mariënhof te Amersfoort. Dit eeuwenoude klooster zal niet alleen het decor zijn van de grootste ontdekkingsreis naar de wijnlanden van buiten Europa, maar ook het strijdtoneel van The Jacob’s Creek Options Game.
De "Nieuwe Wereld" is de verzamelnaam voor de wijnlanden buiten Europa, die de laatste jaren enorm aan populariteit hebben gewonnen. De wijnen uit deze landen maken inmiddels 25% van onze nationale consumptie uit. En dat is niet alles. De vooruitgang van de ontwikkeling van de technieken van ‘t maken van wijn en de gunstige klimaten zorgen voor kwalitatief mooie wijnen.

Primeur: De Jacob’s Creek Options Game
Na de zeer succesvolle regionale en nationale Options Games in Australië, Nieuw-Zeeland, Engeland en Californië zal nu ook in Nederland deze wijnproef wedstrijd gespeeld worden. Zowel de voorronde als de finale worden tijdens Ontdek de Nieuwe Wereld op zondag 22 mei in Mariënhof gehouden.
Mede dankzij hoofdsponsor Jacob’s Creek en wijnmagazine Perswijn staat deelname open voor iedereen; van professional tot liefhebber. Inschrijven op www.wijnpers.nl/optionsgame

Wat is de Jacob’s Creek Options Game?
Dat is een nieuwe competitie waar teams van vier spelers aan mee doen. Er worden in de voorronde drie poulewedstrijden gespeeld in groepen van 10 teams. Deze drie poulewedstrijden worden om 11.00, 12.30 en 14.00 uur gespeeld. De finale is ‘s middags om 15.30 uur. Zie voor wedstrijduitleg www.wijnpers.nl/optionsgame

Na het succes van de vorige evenementen belooft de derde editie van Ontdek de Nieuwe Wereld weer mooi en spannend te worden. De eerste twee edities van dit evenement trokken meer dan 700 bezoekers. Het zal ook nu weer een prachtige overzichtsproeverij zijn, met veel nieuwtjes voor zowel de particuliere bezoeker als voor het vakpubliek. Een mondiale wijnreis in één dag!
Het evenement wordt georganiseerd door wijntijdschrift PersWijn, met een oplage van 13.000 het grootste wijntijdschrift van de Benelux.
Verder zijn een bezoek waard :
" Masterclasses gegeven door experts of de producent zelf; er worden speciale wijnen geproefd
" Een mooie lunch om 12.00 uur
" een buffetdiner met een individuele "Options" proefwedstrijd waaraan u mee kunt doen
Met prachtige wijnen op de proeftafels zullen landen als Argentinië, Australië, Californië, Chili, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika hun positie op de Nederlandse markt kunnen bewijzen.
Wij verwachten ook weer producenten uit opkomende landen als Canada, Uruguay en Mexico, die aantonen dat de Nieuwe Wereld met zijn wijnen nog altijd sterk in opkomst is.
Door de grote opkomst van proevers werd de afgelopen jaren bewezen dat de belangstelling nog altijd groeiende is. Opvallend was het grote aantal jonge wijnenthousiastelingen tijdens de laatste editie van Ontdek de Nieuwe Wereld.

Prijzen
Entreeprijs: €12,50. Voor abonnees en hun introducés op hetzelfde adres €7,50.
Aanbieding : proefabonnement drie nummers + toegangsbewijs €23,- Zie aanmeldingsformulier hieronder.
Daarnaast is het mogelijk in te schrijven voor enkele speciale proeverijen en interessante masterclasses. Deze inschrijving hiervoor start vanaf 5 maart op deze website.

Tijden
De proeverij begint om 11:00 en duurt tot 17:30 (zondag 22 mei 2005). Het is aan te raden vroeg te komen i.v.m. Drukte.

Lunch & diner
U kunt zich d.m.v. Onderstaand inschrijfformulier opgeven voor de speciale lunch en het diner in Marienhof. Lunch en buffetdiner zullen in historische omgeving plaatsvinden. De mooie menu’s worden begeleid door wijnen uit de Nieuwe Wereld. Tijdens het diner is er de mogelijkheid mee te doen met het Individuele Option Diner.
Aanmelding voor 20 april en betaling voor 1 mei. U ontvangt hiervan een bevestiging. (Graag E-mail adres vermelden)
Klik hier voor het menu.
Mocht u de zaterdag of de zondag willen overnachten dan kunt u kijken op deze site :  www.Tabaksplant.nl

Masterclasses
Opus One
In 1978 besloten Baron de Rothschild en Robert Mondavi tot een gezamenlijk project in Napa Valley: Opus One. De deal werd daar beklonken in een minuut of twintig. In de jaren negentig ontwikkelde Opus One zich tot een wijn met een eigen karakter. Het levert de basis voor een masterclass van grote allure, met een serie wijnen met een grote internationale reputatie. Napa met een touch Bordeaux. Of andersom?

Bodegas Salentein
De Argentijnse Bodegas Salentein ligt in de Alto Valle de Uco, tegen het Andes gebergte op 1100 m hoogte. Naast de wijnen afkomstig van Finca El Portillo, bestaat het assortiment uit de serie die de naam van de Bodega draagt: Salentein.
Importeur: Verbunt Wijnkopers
www.verbunt.nl

Michel Torino en Tarapacá: Terroir van de Andes
Zowel bij het Argentijnse Michel Torino, zeer hoog gelegen en ecologisch, als het Chileense Tarapacá, beroemd om zijn uitgestrekte eigen wijngaarden, heeft het constant ontwikkelen en benadrukken van het eigen terroir hoogste prioriteit. Aan de hand van deze twee top-bedrijven laat wijnschrijver Ronald de Groot zien wat het begrip “terroir” in Zuid Amerika betekent en hoe men daar mee omgaat. Een uiterst boeiende ontdekkingsreis langs beide zijden van de Andes!
Importeurs: Horizon Wines en Vinée Wijnimport

Eben Sadie
De meest besproken jonge Zuid-Afrikaanse wijnmaker, Eben Sadie, eigenwijs en radicaal.
Surfer, party animal, vader van 3, briljant fotograaf, maar vooral wijnkunstenaar. Kunst met de grote K en een vleug(je) Rock & Roll. Eben is een fervent aanhanger van biodynamische wijnbouw. ‘Anything less is just McDonalds. With biodynamic, it’s possible to take winemaking to the next level. Watch me, I’m going to blow the roof off’, aldus Eben. De Columella 2002 kreeg in de John Platter 5 sterren en werd door Steven Spurrier (Decanter) uitgeroepen tot ‘Best New World Red’!
Importeur: Great Grapes
www.greatgrapeswine.com

Locatie
Kloostersalons ‘Mariënhof’
Kleine Haag 2
3811 HE
Amersfoort
Tel. 033 – 46 32 979
ROUTE Zie www.marienhof.nl/pages/route.html

Reageer op dit item