Les Clos de Paulilles 2001, Collioure - Perswijn
Wijn van de week

Les Clos de Paulilles 2001, Collioure

Het wijngebied Collioure ligt direct aan de oever van de Middellandse Zee. Niet aan de vermaarde Côte d’Azur, maar helemaal in het zuiden, aan de Spaanse grens, aan de Côte Vermeille, de ‘groene kust’. We bevinden ons hier aan het zuidelijkste deel van de Franse kust, waar de uitlopers van de Pyreneeën steil in zee plonzen en de bergwind, de Tramontana, het land af en toe in een ijzeren greep houdt.. De appellation Collioure is een nieuw product van de almaar uitdijende Franse ‘appellation-industrie’. Maar, laten we eerlijk zijn, deze keer is het een goed product.

De nieuwe appellation Collioure valt samen met die van de Banyuls, een van Frankrijks heel oude wijnstreken. Banyuls staat voor zoete, versterkte wijnen, in de stijl van lichte port, Collioure voor de droge wijnen uit dezelfde streek. Collioure is een aanvulling, die de boeren van deze streek in staat stelt om dezelfde druiven ook te gebruiken voor het maken van droge wijnen, en dat levert een stuk meer flexibiliteit op. Net als bij veel andere zuidelijke appellations zijn het de kwaliteitsdruiven hier grenache, syrah en mourvèdre die aan de basis staan van de rode wijnen, aangevuld door onder andere cinsault en carignan. Voor wit zijn het de grenache blanc en de grenache gris, aangevuld met eventueel marsanne, roussanne, vermentino, malvoisie en macabeu. Collioure rood werd in het leven geroepen in 1971. Rosé volgde in 1991 en voor wit geldt de appellation Collioure nu ook, en wel sinds 2003.
Een van de leuke wijngoederen in Banyuls/Collioure is het Clos de Paulilles. De wijngaard ligt echt aan zee, op een prachtige, steile helling, die heerlijk wordt vertroeteld door de zon en die lekker wordt drooggeblazen door de bergwind op moment dat een regenbui de druiven nat maakt. De familie Dauré is eigenaar van dit prachtige domein sinds 1968. In 1974 werd ook nog het meer landinwaarts gelegen Château de Jau verworven, een wijngaard die recht heeft op de appellation Côtes du Roussillon.
Op dit moment is Estelle Dauré verantwoordelijk voor de beide familiewijngoederen. Zij heeft van het Clos de Paulilles een bijzonder wijngoed gemaakt, waar zowel goede zoete Banyuls als droge Collioure wordt gemaakt. Daarnaast heeft ze op het wijngoed een leuke ‘ferme auberge’ gecreëerd, waar een aangename maaltijd kan worden genoten, in combinatie met de wijnen van het domein. Vlak bij de ruisende zee worden lekker foie gras en kip met olijven geserveerd. De rode Collioure is een van die goede wijnen. In de geur ruiken we zoethout en vanille, kersen en stevigheid, de smaak toont elegantie, koffie, tabak, kruiden, rokerigheid, donkere tonen, zwart fruit, mooie zuren en kruidigheid, een tikje droogte na, zoals het hoort bij een goede Collioure.

Gall & Gall, € 11,99
www.gall.nl

Reageer op dit item