Doek valt voor Restaurant Vossius, warm weer en hagel in de Languedoc - Perswijn
Achtergrond & Interviews

Doek valt voor Restaurant Vossius, warm weer en hagel in de Languedoc

Doek valt voor Amsterdamse restaurant Vossius
Al tijden gingen de geruchten, en nu was het zover: Restaurant Vossius, een van de paradepaardjes van de Amsterdamse horeca, legde het loodje. Het restaurant, dat op maandag 18 augustus na een vakantiesluiting weer zou opengaan, werd juist op die dag leeggehaald. Buiten stonden verhuizers de inventaris in containers te laden, terwijl de politie een oogje in het zeil hield. De zalen en de keuken van het eens zo luxueuze restaurant boden een treurige, desolate aanblik. De zaal waar onlangs de gasten nog werden ontvangen, was aan het einde van de middag al helemaal leeggehaald.
Over de achtergrond van de ontruiming doen verschillende verhalen de ronde. Gemeld wordt dat de verhuurder van het pand de deurwaarder het pand heeft laten leeghalen vanwege een grote huurachterstand. Maar ook de leveranciers zouden met gemak het faillisement hebben kunnen aanvragen. Volgens welingelichte bronnen had het restaurant kortlopende schulden aan leveranciers van in totaal € 200.000. Verschillende bedrijven leverden al enige tijd alleen nog op basis van contante betaling. Dat gold voor wijnimporteurs, maar ook voor leveranciers van versproducten. Een verstandige beslissing, naar nu blijkt. Degenen die nog geld moeten krijgen van Vossius, zullen naar alle waarschijnlijkheid (lang) niet alles terugzien. De inventaris was kostbaar, maar zal bij een verkoping maar een fractie van de nieuwwaarde opbrengen, zo mag worden verwacht.
De ondergang van Vossius is een klap voor de Nederlandse gastronomie, maar vooral ook voor de initiatiefnemers, gastheer John Vincke en chef Robert Kranenborg.
Warme weer goed voor een topjaar?
In het NOS-journaal werd afgelopen week een "wijnkenner" ten tonele gevoerd, die ons vertelde dat het warme weer een goede oogst zou opleveren. Helaas, geachte wijnkenner, dit droge en hete weer leidt niet alleen maar tot vrolijke gezichten bij de wijnboeren. Zo is een wijnkenner nog geen wijngaardkenner. Wie de afgelopen weken door de Franse wijngebieden trok, kon constateren dat de droogte zijn tol eiste in de wijngaarden. Gele bladeren, verbrande druiven, overal viel de schade van de hitte af te lezen. Op verschillende droge gronden was de schade inmiddels al onherstelbaar, onder andere in Gaillac. Ook in veel Italiaanse wijngebieden zijn de zorgen heel groot, omdat het daar al veel langer warm en droog is.
In dit soort jaren komt het aan op een goed wijngaardbeheer. Niet teveel druiven aan de stokken, goed bewerken van de grond, niet teveel blad weghalen op het moment dat de hitte er aan komt, allemaal zaken die helemaal goed moeten worden gedaan. Zeker, in goede wijngaarden in bijvoorbeeld de Bordeaux is men zeer tevreden. Kees van Leeuwen van Cheval-Blanc meldde ons dat "het niet droog genoeg kan zijn". Het belooft dan ook een jaar van grote verschillen te worden, van grote wijnen, maar ook van grote problemen.

Hagel en regen in Languedoc
Dat het erg gevaarlijk is om in de maand augustus al vooruit te lopen op de kwaliteit van de komende oogst, bleek maar weer eens op 17 augustus. Zwaar noodweer trof de kustgebieden van Catalunya in Spanje en vervolgens de Languedoc-Roussillon in Frankrijk. Lokaal was er zware regenval, plaatselijk kwamen hagelstenen als eieren zo groot naar beneden, onder andere in delen van de appellation Saint-Chinian, ten noordwesten van de stad Béziers. Grote schade aan campings en auto´s, uiteraard, maar hier en daar ook aan de druiven en de stokken, vernietigd door de enorme hagelstenen. Omdat het hier om een zeer plaatselijk fenomeen gaat, is over het algemene effect weinig te zeggen. Wel zorgde de regen voor een uitstel van de overigens zeer vroege oogst. Voor degenen die niet door de hagel werden getroffen kan de regen zelfs nog redelijk positief uitpakken. De druiven waren zeer geconcentreerd en misten wat zuren. De regen bracht de productie van suikers en zuren weer op gang, zodat de balans verbeterde. Zo heeft elk nadeel weer zijn voordeel, zoals een groot voetbalkenner ons al eens zei.

Reageer op dit item