De NBC: al meer dan 50 jaar de club van en voor de Nederlandse bartender - Perswijn
Achtergrond & Interviews

De NBC: al meer dan 50 jaar de club van en voor de Nederlandse bartender

De Nederlandse Bartenders Club (NBC) werd opgericht op 12 december 1949. Plaats van handeling: het ‘Torenzaaltje’ van het Amsterdamse American Hotel. Een kleine, maar hechte groep vrienden, 14 in totaal – waarvan 12 bartenders, schreven hier geschiedenis met de oprichting van een club van en voor de Nederlandse bartender, de Nederlandse Bartenders Club (NBC). Dit in navolging van eerdere en vergelijkbare initiatieven in Duitsland, Engeland en Zwitserland.

Op 24 februari 1951 werd door zeven internationale bartenders verenigingen, waaronder de NBC, de International Bartenders Association (IBA) opgericht, in de Engelse badplaats Torquay.
De IBA is inmiddels wereldwijd vertakt: ruim 45 landen hebben zich sinds de oprichting bij de IBA aangesloten. Jaarlijks organiseert de IBA een internationaal congres (IBA Meeting), waarin alle bij de IBA aangesloten landen participeren.
De NBC heeft in haar bestaan tot dusver drie keer de IBA Meeting georganiseerd: in 1954, 1955 en in 1985.
Tegelijkertijd met de IBA Meeting vindt de World Cocktail Competition (WCC) plaats, de zgn. ‘wereldkampioenschappen’, een wedstrijd die wordt georganiseerd in vier opeenvolgende jaren, in vier categoriën:
Pre Dinner Cocktail, After Dinner Cocktail, Longdrink en Fancy Cocktail.

Mede op initiatief van de NBC werd in 1965 het IBA Training Centre opgestart. Ieder (voor)jaar wordt een 14-daagse opleiding georganiseerd voor jonge, internationale, bartenders (tot 29 jaar). Sinds 1976 wordt het IBA Training Centre de John Whyte Course genoemd, ter herinnering aan een van de IBA-pioniers op educatief gebied.

De NBC is een beroepsgroep, die als doel heeft het op een hoger niveau brengen van het beroep bartender.

De NBC kent een kleurrijk verenigingsleven. Speerpunten zijn de jaarlijkse organisatie van de Nationale Cocktail Competitie (NCC) in het voorjaar en de Nationale Longdrink Competitie (NLC) in de nazomer. Verder is de NBC actief in de organisatie van clubevenementen als de NBC Clublunch (4x per jaar, waaronder de traditionele NBC Kerstmatinee op 12 december, de oprichtings-datum van de Nederlandse Bartenders Club), de jaarlijkse buitenlandse excursie, de Algemene Ledenvergadering en de Halfjaarlijkse Ledenvergadering. De NBC-nieuwsbrief Pre-Mixx (full color) verschijnt vier keer per jaar en wordt zowel per reguliere post als via e-mail als e-magazine verzonden. Daarnaast wordt jaarlijks het jaarnummer Cocktail uitgegeven, met daarin een jaaroverzicht van alle clubactiviteiten van het afgelopen verenigingsjaar.

Nationale Cocktail & Longdrink Competitie 2003
De Nationale Cocktail Competitie 2003 en de Nationale Longdrink Competitie 2003 zullen dit jaar op twee opeenvolgende dagen worden georganiseerd en wel tijdens het evenement Proeven in de Beurs van Berlage, dat plaatsvindt op zondag 21 en maandag 22 september 2003.

In een sfeervolle en kleurrijke ambiance zullen ruim 100 prominente leden van de Nederlandse Bartenders Club twee dagen lang strijden om de nationale titels voor het componeren van de lekkerste cocktail en longdrink van het jaar.
Alle deelnemende bartenders zullen een demonstratie geven van hun creativiteit en vakmanschap.
De winnaar met het hoogste aantal punten in beide competities maakt kans op deelname aan de WCC 2005, die volgend zal worden georganiseerd in Las Vegas.
Voor de deelnemers met de hoogste score in een zgn. efficiency-test is er een speciale prijs te winnen, de NBC Prestige Award.

In een speciaal voor deze gelegenheid ingerichte cocktailbar zullen leden van de Nederlandse Bartenders Club voor de bezoekers van Proeven in de Beurs van Berlage trendy en classic cocktails shaken.
Tal van andere sponsors van de NBC (verenigd in de Stichting Vrienden van de NBC) zijn prominent aanwezig, om het publiek kennis te laten maken met hun drankenassortiment.

Als voorproefje het winnende recept van de Nationale Longdrink Competitie 2002, een longdrink van de hand van NBC-er Ron de Preter (Ron’s CocktailService, Tilburg):

Sloe Passion
3 cl Alizé Passion
3 cl Wennkers sloe gin
Niehoff’s Vaihinger appelsap
Build
Garnering: appel, Kaapse kruisbes, limoen, sinaasappel, stervrucht & cocktailkers

Voor algemene informatie:

Nederlandse Bartenders Club
Ron Busman, voorzitter
Buurt II nummer 20
1156 BC Marken
(0299) 60 13 18
ronbusman@planet.nl

Op het internet is de NBC te bezichtigen op: www.bartenders.nl

Reageer op dit item