Château Thieuley 2002, Bordeaux Blanc - Perswijn
Wijn van de week

Château Thieuley 2002, Bordeaux Blanc

Er is iets vreemds aan de hand in de Entre-deux-Mers. Dit gebied, hartje Bordeaux, ingeklemd tussen de rivieren Dordogne en Garonne, geniet al jaren het voorrecht van een eigen appellation voor witte wijnen, Entre-deux-Mers dus. Maar, vreemd genoeg maken niet eens alle wijnproducenten gebruik van de mogelijkheid om ‘Entre-deux-Mers’ op hun etiket te zetten, waar zij dit recht wel hebben. De oorzaak is even simpel als treurig. Deze producenten vinden dat de appellation een zodanig slechte reputatie heeft, dat ze hem liever niet gebruiken. Helemaal ongelijk hebben ze niet. Het is niet zelden droevig gesteld met deze witte wijnen, die volgens de geldende regels droog moeten zijn en gemaakt van de gangbare witte Bordeaux druiven, zoals onder andere semillon, sauvignon blanc en muscadelle. Veel boeren besteden te weinig aandacht aan de kwaliteit en dat begint er al mee dat ze veel te weinig stokken per hectare planten, zodat ze per stok veel te veel druiven oogsten -die op die manier nooit bijzonder goed van kwaliteit kunnen zijn.
Château Thieuley van wijnmaker Francis Courselle is zo’n château dat liever geen Entre-deux-Mers op zijn etiket zet, maar gewoon ‘Bordeaux’. Hier in La Sauve, in het hart van de Entre-deux-Mers, worden al jaren fantastische wijnen gemaakt, zowel wit als rood. In dit seizoen, met zijn onafgebroken reeks van warme dagen, geven we natuurlijk even de aandacht aan wit. Gemaakt van de druiven sauvignon blanc en semillon is de nieuwe jaargang weer een prachtige droge witte wijn. De Thieuley 2002, Bordeaux, is heerlijk krachtig en fris in de smaak, met peer en perzik, mooie zuren, lengte, mondvullend en fraai.

Importeur: Colaris, Weert; prijs € 7,25

Website: www.wijn-colaris.nl

Reageer op dit item