Recensie Ta-Nnin - Antwerpen - Perswijn
Eten & Drinken

Recensie Ta-Nnin – Antwerpen

Waar drink je een lekker glas wijn in de stad? In deze reeks krijg je een impressie van enkele wijnbars in de grote steden in Vlaanderen (en later misschien ook Nederland). Een persoonlijke selectie , wat noodzakelijkerwijze inhoudt dat dit geen volledig overzicht kan zijn.

Ta-Nnin – Urban Street Wine

In de Volkstraat, in de altijd levendige wijk Antwerpen- Zuid vind je wijnbar Ta-Nnin naast het mooie art-nouveaugebouw van de Steinerschool. Op een vroege zaterdagnamiddag is het terras al goed gevuld. Binnen is het rustiger. Het decor doet watertanden: zowel aan de bar als verder achterin is de wand bedekt met een eclectische verzameling wijnflessen. Ik zie Pibarnon (Bandol), Filipa Pato (Portugal), Martin Wassmer (Baden, Duitsland), Boulaouane (Marokko), Mullineux (Zuid-Afrika), Schloss Vaux (Duitse Sekt), flessen uit Australië, Chili, Bordeaux, Bourgogne,…

Ik vraag om een glas rood, licht, zonder veel hout, en sommelier Beatrice suggereert me een wijn van pinot noir en gamay uit het zuiden van Bourgogne. Als alternatief stelt ze met een grote glimlach nog een Saint-Emilion, een Oostenrijkse natuurwijn van zweigelt (Claus Preisinger) en een Rioja voor. Ik ga voor haar eerste keuze. Het blijkt de Joseph Drouhin Coteaux Bourguignons rouge 2016 te zijn. Een smakelijk glas wijn, vol rood fruit (kers, framboos, rode besjes) in de neus en sappig rood fruit met fijne tannines in de mond, met een mooie afdronk die wat zoet donkerder fruit vertoont. De wijn beantwoordt volledig aan wat ik had gevraagd.

Eigenaar van Ta-Nnin is Tawat Hattatammanoon. Tussen het bedienen van de klanten op het terras door neemt hij de tijd voor een gesprekje. Tawat werkte voorheen in het Thais restaurant Yam Thai en later in wijnbar Avini, allebei even verderop in de straat. Hij verliet Avini in 2019 om met Ta-Nnin zijn eigen avontuur te beginnen. Uit respect voor de ervaring die hij mocht opdoen bij Avini serveerde hij eerst zelf geen Italiaanse wijn. (Omdat Avini intussen gesloten is, kan hij dat nu wel doen.). Ta-Nnin had moeten opstarten in april 2020, maar Covid-19 stak daar een stokje voor. Het land was in lockdown. De opening werd uitgesteld naar juni 2020; maar door de toen nog geldende maatregelen waren de eerste maanden niet evident: afstand houden, mondmaskers, een beperkt aantal personen toegelaten. Een heftige en spannende periode. Die is gelukkig achter de rug, en nu draait Ta-Nnin op volle toeren. Tawat Hattatammanoon heeft een diploma WSET en een certificaat van de Court of Master Sommeliers. Ook de beide sommeliers die momenteel in de zaak werken, Beatrice en Katrien, hebben de nodige accreditaties.

Al in zijn eerste zin vernoemt Tawat William Wouters, die als consultant vanop afstand de zaak mee in goede banen leidt. William Wouters is voorzitter van de internationale sommeliersvereniging ASI, en zijn vrouw Filipa Pato maakt in Portugal bekroonde wijnen. De samenwerking met Tawat blijkt belangrijk, want in het gesprek valt zijn naam enkele keren.

Net zoals aan de wanden in de wijnbar is de kaart van Ta-Nnin even eclectisch samengesteld. ‘Ik kan niet kiezen’, zegt Tawat. ‘Ik wil altijd nieuwe dingen proberen, en dat kunnen de klassiekers zijn, zoals Bordeaux en Bourgogne, maar evengoed compleet nieuwe wijnen, van inheemse druiven die amper bekend zijn. Wijnen van druiven die de plaats waar ze vandaan komen reflecteren, is misschien een goede uitdrukking. We willen ook niet kiezen voor bio, biodynamisch of natuurwijn. We staan open voor alles wat “goed” is. Maar als het kan kies ik toch voor duurzame wijnen, die met respect voor de natuur zijn gemaakt.’

Het past volledig in de filosofie die Tawat nastreeft: een easy going laagdrempelige wijnbar waar je even kan binnenspringen voor een glas wijn aan de bar, maar evengoed met een goede fles een avond kan genieten van de gerechtjes die geserveerd worden. Die zijn even divers als de wijnen, met Japanse, Koreaanse, Italiaanse, Spaanse of gewoon lokale invloeden.

In de wijnbar zijn er steeds zo’n 25 wijnen per glas te bestellen: zeven rode en zeven witte, vier schuimwijnen, drie of vier rosé’s en twee orange wijnen. De selectie wisselt zowat elke twee dagen, op een spontane manier, zonder veel planning, dikwijls ook op vraag van de klanten.
De wijnen komen in mooie Lehmann glazen, in voldoende hoeveelheid aan perfecte temperatuur geserveerd. Je kan ook wijnen per fles kopen, om ter plaatse te drinken of om mee te nemen. De wijnkaart van de wijnhandel telt meer dan 150 referenties, met een focus op de mid-price range en nadruk op kwaliteit.

Op korte tijd heeft Tawat samen met William Wouters Ta-Nnin uitgebouwd tot een niet te missen wijnbar in Antwerpen. De sfeer, de bediening en de deskundigheid van de medewerkers en de filosofie van Tawat en William maken van deze plaats een klein eldorado voor de wijnliefhebber.

Ta-Nnin – Urban Street Wine
Volkstraat 50
2000 Antwerpen
info@tannin.be
www.tannin.be
Ook op Facebook en Instagram

Marc Roovers

 

Reageer op dit item