Overpeinzingen op maandag: Heerlijk! Champagne! - Perswijn
overpeinzingen op maandag-Ronald de Groot
Columns

Overpeinzingen op maandag: Heerlijk! Champagne!

De afgelopen tijd heb ik me nogal bezig gehouden met champagne. Eigenlijk helemaal niets mis mee, zult u denken. Ach, en dat is nog waar ook, als ik eerlijk ben. Er moesten champagnes geproefd worden voor onze koopgids, en dat was inderdaad geen straf. Er waren meerdere wijnen ingezonden uit de jaargang 2008, en die bevestigden moeiteloos de reputatie van dit bijzondere jaar.

Daarnaast was ik een paar workshops aan het voorbereiden, die ik op 3 september verzorg op Le Tour de Champagne, in het Amstel Hotel. Dat is gewoon werk, want daarvoor zit ik alleen maar achter de computer, te lezen en te schrijven over champagne. Ook niet erg.

Vaak wordt gezegd dat champagne duur is. Maar als je je realiseert dat grote huizen tussen de € 6 en € 7 per kilo druiven moeten betalen aan de boeren, dan begrijp je dat het ook geen goedkope wijn kan zijn. Er is wel goedkope champagne, maar daarmee snijd je jezelf gemakkelijk in de vingers. Ik kom wel wijndrinkers tegen die denken dat champagne ‘niet lekker’ is. Maar als je dan iets goeds inschenkt, zijn ze snel van dat idee genezen. Er is kwaliteit genoeg, en die is de afgelopen jaren ook steeds meer toegenomen.

Wat vooral opvalt aan champagne, naast mooie kwaliteit, is de waanzinnige diversiteit. Met de opkomst van al die kleinere boeren die zelf champagne maken, is dat werkelijk een geweldige ontwikkeling. En ook de grote huizen maken allerlei verschillende cuvées en jaargangwijnen, die allemaal verschillend zijn. En dan praat ik over grote verschillen in smaak en stijl. Een leuke ontwikkeling is dat je steeds meer champagnes ziet op basis van veel, en vaak zelfs 100% meunier, een druif die eerst nogal werd verguisd.

De veelheid aan stijlen maakt champagne als wijn heel bijzonder. Uiteindelijk verklaarbaar natuurlijk, omdat geen enkele wijn zo ‘gemanipuleerd’ wordt als champagne. Alleen al de tweede gisting op fles, de bewaartijd van de flessen in de kelder en de dosage maken de wijn uniek, maar ook heel verschillend. En dan heb ik het nog niet eens over de gebruikte druiven en het terroir. Wat een complexiteit! Daarom kun je ook altijd een champagne vinden die bij je past. En daarom raak je ook nooit uitgeproefd en uitgeleerd over champagne. Ik ook niet. Heerlijk. Leve de diversiteit!

Ronald de Groot

Reageer op dit item