Masterclass Le Tour de Champagne - Apollonis: focus op meunier - Perswijn
Nieuws

Masterclass Le Tour de Champagne – Apollonis: focus op meunier

Sinds enige jaren organiseren we met veel plezier Le Tour de Champagne. Waarom? Misschien wel het meest omdat we in ons hart enorme liefhebbers van goede champagne zijn. Met de nadruk op goede. Veel mensen roepen in eerste instantie dat ze champagne eigenlijk helemaal niet zo lekker vinden. En als je dan een mooi glas champagne inschenkt, dan zijn ze helemaal ‘om’. Ze hebben alleen maar slechte en goedkope champagne gedronken, die is er helaas ook.

De volgende stap bij het drinken van goede champagne is kijken naar de stijl van de champagne, en wat je nu eigenlijk lekker vindt. Of wat je op een bepaald moment graag drinkt. Een champagne als aperitief heeft een heel andere functie dan een champagne bij een mooi gerecht –zeer aan te bevelen, overigens.

Een van de belangrijke ‘smaakfactoren’ bij champagne is de druif. Een champagne van chardonnay heeft een totaal ander karakter dan één op basis van pinot noir. En de meeste champagnes zijn ook nog eens blends van deze druiven, als regel in combinatie met meunier –voorheen pinot meunier genoemd. Consumenten masterclasses 4 op Le Tour de Champagne met champagnes van het huis Appolonis richt vooral de focus op deze druif, om zijn karakter beter te leren kennen.

Meunier staat vooral aangeplant op de kleigronden in het dal van de Marne. Hij werd vroeger als een wat mindere druif beschouwd, maar de afgelopen jaren staat hij in de belangstelling als een druif met bijzondere eigenschappen, als de opbrengsten in de hand worden gehouden. De wijngaarden van Appolonis liggen direct ten westen van Epernay, op de zuidelijke oever van de Marne en zijn beplant met liefst 80% meunier. In de masterclass presenteer ik vier bijzondere champagnes, waarvan twee op basis van 100% meunier, de Apollonis Champagne Authentic Meunier Brut en de Apollonis Monodie Meunier Vieilles Vignes, uit het absolute topjaar 2008. Iets heel bijzonders. Daarnaast proeven we de Apollonis Palmyre Brut Nature, een volledig ongedoseerde champagne, dus mooi droog, waarbij wat chardonnay met de meunier is geblend. De vierde champagne is een bijzondere rosé, Apollonis Theodorine rosé brut, een assemblage van meunier, chardonnay en pinot noir, met een beetje rode wijn van pinot noir voor de kleur. Een bijzondere masterclass, zeker voor wie de meunier als champagnedruif wil ontdekken.

De masterclass met Apollonis vindt om 18:30 plaats op de Le Tour de Champagne proeverij. U kunt hiervoor tickets reserveren.

Consumenten Masterclasses:

Consumenten Masterclass 4: 18:30 – 19:15. Apollonis: Focus op meunier

Consumenten Masterclass 5: 20:00 – 20:45. J.M. Goulard, Bruno Paillard, Henri Guiraud Esprit, Dehours & Fils.

Reserveer uw ticket voor deze consumenten masterclass

Ronald de Groot

 

Reageer op dit item