Masterclass Le Tour de Champagne - Proef de veelzijdigheid van Champagne - Perswijn
Nieuws

Masterclass Le Tour de Champagne – Proef de veelzijdigheid van Champagne

Sinds enige jaren organiseren we met veel plezier Le Tour de Champagne. Waarom? Misschien wel het meest omdat we in ons hart enorme liefhebbers van goede champagne zijn. Met de nadruk op goede. Veel mensen roepen in eerste instantie dat ze champagne eigenlijk helemaal niet zo lekker vinden. En als je dan een mooi glas champagne inschenkt, dan zijn ze helemaal ‘om’. Ze hebben alleen maar slechte en goedkope champagne gedronken, die is er helaas ook.

De volgende stap bij het drinken van goede champagne is kijken naar de stijl van de champagne, en wat je nu eigenlijk lekker vindt. Of wat je op een bepaald moment graag drinkt. Een champagne als aperitief heeft een heel andere functie dan een champagne bij een mooi gerecht –zeer aan te bevelen, overigens.

Bij het maken van champagne zien we een paar essentiële ‘smaakfactoren’. Voorop staan de gebruikte druiven, het terroir en de duur van de flesrijping, het wijnmaken en daarnaast nog de dosage, het suikergehalte bij de definitieve botteling. Een champagne van chardonnay heeft een totaal ander karakter dan één op basis van pinot noir. En de meeste champagnes zijn ook nog eens blends van deze druiven, als regel in combinatie met meunier –voorheen pinot meunier genoemd. Elke druif heeft zijn favoriete terroir en eigen stijl. Chardonnay houdt van kalk, zoals in de Côte des Blancs. Pinot noir van kalkhoudende klei, zoals bij de Montagne de Reims. Meunier van koele kleigronden. Lange flesrijping na de tweede gisting op fles geeft de wijnen een grote complexiteit en een fijne mousse. In deze workshop laat ik de veelzijdigheid van Champagne zien aan de hand van een viertal bijzondere champagnes, allemaal op een andere manier gemaakt, van verschillende terroirs en van interessante, meest kleinere producenten.

Bruno Paillard, Première Cuvée, Extra Brut

Een blend van meer dan 30 Crus, op basis van pinot noir (45%), chardonnay (33%) en meunier (22%), waarvan 20% op vat gegist. Tot 50% reservewijn, een blend van 25 jaargangen, met 1985 als oudste jaargang. Drie jaar rijping sur lattes, op fles. Extra brut, met een dosage van minder dan 6g/l. Zeg maar de ‘klassieke’ champagne.

J.M. Goulard, Esprit Octavie

Goulard maakt champagnes in het Massif de Saint-Thierry, ten (noord)westen van Reims, en heeft relatief veel meunier aangeplant. Esprit Octavie bevat 30% meunier, met 40% chardonnay en 30% pinot noir. 30% vin de réserve, 4 jaar sur lie, 8,4 gram/liter dosage.

Jerome Dehours, Les vignes de la Vallée

Bij deze champagne staat de meunier voorop. Van de druiven voor champagne is de meunier wat miskend. Toch is het een belangrijke druif, die champagne fruit en souplesse verleent. Hij staat vooral aangeplant in het dal van de Marne, la vallée de la Marne. De wijngaarden van dit domein liggen aan de zuidkant van de Marne. Een belangrijk onderdeel van de wijn zijn de réservewijnen, die zijn opgevoed in een solera die in 1998 is gestart, met volledige malolactische gisting. De wijn rijpt liefst 42 tot 54 maanden op fles. De duur is aangegeven op het achteretiket. Een bijzondere champagne.

Henri Giraud Esprit ‘Nature’

Champagne uit Aÿ, met een aandeel pinot noir van 80%, naast 20% chardonnay. De helft van de wijn komt uit het nieuwe oogstjaar, de andere 50% bestaat uit réservewijn. De champagne krijgt gemiddeld zo’n 20 maanden ‘sur lattes’ rijping na de tweede vergisting op fles, dosage 7,5 g/l.

De bovenstaande masterclass vindt om 20:00 plaats op de Le Tour de Champagne proeverij. Er is nog slechts een beperkt aantal tickets beschikbaar!

Consumenten Masterclasses:

Consumenten Masterclass 4: 18:30 – 19:15. Thema: Focus op meunier. Champagnes: Apollonis.

Consumenten Masterclass 5: 20:00 – 20:45. Thema: Proef de veelzijdigheid van Champagne. Champagnes: J.M. Goulard, Bruno Paillard, Henri Giraud, Jerome Dehours.

Reserveer uw ticket voor de consumenten masterclass

Klik hier als u meer informatie wilt over de PERSWIJN proeverij Le Tour de Champagne van 3 september 2018

Ronald de Groot

Reageer op dit item