Grootspraak 2018: De Prins van Terbregge, Fitzgerald en Meesters in Wijn in de prijzen - Perswijn
Restaurantgids Grootspraak 2018
Eten & Drinken

Grootspraak 2018: De Prins van Terbregge, Fitzgerald en Meesters in Wijn in de prijzen

Waar kun je goed eten maar krijgt ook de wijn de aandacht die hij verdient? Voor iedereen die antwoord wil op die vraag is er GROOTSPRAAK:  dé restaurantgids voor de wijnliefhebber. Lees hier welke adressen in 2018 de titel ‘Wijnrestaurant van het Jaar’, ‘Restaurant van het Jaar’, en ‘Wijnbar van het Jaar’ mogen dragen.

Een van de speerpunten – misschien wel stokpaardjes – van GROOTSPRAAK is de beoordeling van het wijnniveau van een restaurant. Daarvoor wordt niet alleen de wijnkaart beoordeeld. Van groot belang zijn ook de kwaliteit van het arrangement, van de wijnbediening en -adviezen, en hoe de wijnen worden gepresenteerd. Ook de nieuwe editie van GROOTSPRAAK wijst wijnliefhebbers op een heldere en toegankelijk geschreven manier de weg naar die restaurants waar grote liefde voor wijn gecombineerd wordt met topgastronomie. Daarnaast benoemt GROOTSPRAAK elk jaar drie uitschieters: het Wijnrestaurant van het Jaar, Restaurant van het Jaar, en de Wijnbar van het Jaar. Dit zijn in 2018:

WIJNRESTAURANT VAN HET JAAR – DE PRINS VAN TERBREGGE, ROTTERDAM
RESTAURANT VAN HET JAAR – FITZGERALD, ROTTERDAM
WIJNBAR VAN HET JAAR – MEESTERS IN WIJN, MAASTRICHT

De onderscheidingen in 2018

De keuze voor deze drie adressen is gemaakt aan de hand van dat extra, dat bijzondere of onderscheidende dat in deze zaken wordt geboden. De Prins van Terbregge is verkozen tot ‘WIJNRESTAURANT VAN HET JAAR’, “omdat de kaart van SImon Weijers vol staat met bijzondere wijnen die allemaal per glas worden geschonken en je vindt er werkelijk alles wat je hartje begeert, dus van lekker betaalbaar tot heel prestigieus – en ook dan altijd voor een correcte prijs“ Chapeau!

Fitzgerald, ook in Rotterdam mag zich in 2018 ‘RESTAURANT VAN HET JAAR’ noemen: “Als je bij Danny Gonzalez de deur uitgaat, voel je je ècht verwend, zowel door wat er op je bord komt, als wat je in het glas krijgt. Dat in combinatie met zijn perfect gastheerschap maakt Fitzgerald uniek.”

De titel ‘WIJNBAR VAN HET JAAR’ gaat dit jaar naar Meesters in Wijn in Maastricht, een wijnbar van de toekomst: “Deze wijnbar heeft een regelmatig wisselend aanbod. Bas van der Wal zorgt bij elke wijn voor een uitgebreide beschrijving die veel verder gaat dan de tegenwoordig bijna obligate opsomming van de te verwachten smaken en impressies.”

Trosjes en glaasjes

Met het trosjes- en glaasjessysteem wijst GROOTSPRAAK de wijnliefhebber de weg in het doolhof aan keuzemogelijkheden. Het is een misvatting te denken dat een grote wijnkaart automatisch een goede wijnkaart is. Aan kop gaan de restaurants met vier en vijf trosjes, waarbij vijf trosjes zijn voorbehouden aan wijnkaarten met iets extra’s. Al deze kaarten zijn zorgvuldig samengesteld, met wijnen die betaalbaar zijn, en liefst ook met een korte beschrijving van de wijn en/of een indeling op smaak. Een kaart waarbij het een genot is om er een keuze uit te maken. Voor de wijnbars gelden dezelfde criteria, maar wordt de waardering uitgedrukt in glaasjes.Belangrijkste verschuivingen en lievelingsadressen

Naast de trosjes deelt GROOTSPRAAK ook punten uit voor restaurants, waarbij een 10 het hoogst haalbare cijfer is. De belangrijkste verschuivingen in deze puntentelling zijn voornamelijk te wijten aan faillissementen of opheffingen van restaurants. Het stijgen of zakken van een punt is vaak terug te voeren op een veranderde – of juist stagnerende – beleidsvoering, al dan niet ten opzichte van de wijn. Los van het stijgen of zakken van het cijfer zijn er 75 adressen waar GROOTSPRAAK haar hartje aan heeft verbonden: een lievelingsadres waar we hoe dan ook graag (blijven) komen.

Wilt u ook verzekerd zijn van een goede keuze voor een restaurant of wijnbar? Grootspraak kost € 12,50 excl verzendkosten.
Of bestel Grootspraak via uw boekhandel, met onderstaande gegevens:
Titel: Grootspraak
Subtitel: Dé restaurantgids voor wijnliefhebbers
ISBN: 8 718868 582591

Reageer op dit item