Wijn van de week: Bio niet per se duur - Perswijn
Wijn van de week

Wijn van de week: Bio niet per se duur

Een paar jaar geleden werd bij ons in het kleine winkelcentrum een winkel gevestigd met biologische producten. Typisch een plek waar dat zou moeten kunnen, in het welvarende deel van Amsterdam Oost, waar stadse mensen zich veel zorgen maken over de natuur waar ze zelf nooit in komen. Het was in de tijd dat biologisch bijna automatisch werd geassocieerd met geitenwollen sokken, groenten met wat rotte plekjes en wijnen die niet lekker hoefden te zijn, maar alleen maar voorzien hoefden te zijn van het label ‘biologisch’.
‘La Meseta’, Tempranillo 2006, La Mancha

Een paar jaar geleden werd bij ons in het kleine winkelcentrum een winkel gevestigd met biologische producten. Typisch een plek waar dat zou moeten kunnen, in het welvarende deel van Amsterdam Oost, waar stadse mensen zich veel zorgen maken over de natuur waar ze zelf nooit in komen. Het was in de tijd dat biologisch bijna automatisch werd geassocieerd met geitenwollen sokken, groenten met wat rotte plekjes en wijnen die niet lekker hoefden te zijn, maar alleen maar voorzien hoefden te zijn van het label ‘biologisch’.

Maar die tijd is nu wel voorbij. Waar de winkel met biologische producten zat, is nu een fietsenmaker gevestigd. De biologische producten worden nu verkocht aan de overkant van de straat ‘gewoon bij Albert Heijn’. Tja. Zo gaat dat. Bio is big business geworden, een product waar je mee voor de dag kunt komen –en waar ook nog leuk aan verdiend kan worden. Maar gelukkig zijn er ook nog betaalbare bio-wijnen, vooral uit klimaten waar het droog genoeg is om gemakkelijk bio-wijnbouw te kunnen uitoefenen. La Mancha, de Spaanse hoogvlakte, is typisch zo’n streek. Hier is het in de zomermaanden zo gortdroog, dat hier weinig problemen met ziektes zijn, en dus ook weinig behandelingen nodig zijn. Dat maakt biologisch niet alleen heel aantrekkelijk, maar ook nog goedkoop. De populaire tempranillo-druif krijgt door de hoogte van de Meseta –zoals de hoogvlakte hier heet, en waarnaar deze wijn is genoemd- ook nog een zekere frisheid, die deze betaalbare biologische wijn ook nog een aangename spanning geeft. Kortom, ook voor de prijs hoeft u het niet te laten…. In de geur is er aangenaam zoet fruit, de smaak is gemakkelijk, met confiture, kersen en een lichte stevigheid; gewoon goed.

Lovian, € 3,95
http://www.lovian.nl/

Reageer op dit item