Tarte Tatin Tomate - Perswijn
Eten & Drinken

Tarte Tatin Tomate

De gezusters Tatin zijn de naamgevers aan de bekende op zijn kop gebakken appeltaart. Maar in plaats van appel kun je ook ander fruit nemen of groenten. Bijvoorbeeld: tomaat.Tekst en fotografie: Gerard Reijmer
Kies voor kleine smakelijke tomaatjes met veel vruchtvlees, anders wordt het geheel te waterig. De nieuwste tomaat die we zagen heet paprika-tomaat en hij heeft zijn naam -net als de kerstomaat- te danken aan zijn vorm: wat langgerekt en hoekig.

Dit Nederlandse kastomaatje heeft een goede smaak die absoluut niet aan paprika doet denken, en veel vruchtvlees. U kunt de tomaatjes heel in het bakblik leggen, zoals u op de foto ziet, u kunt ze ook doormidden snijden en met de bolle kant naar boven in het blik leggen.

Een wijn erbij kiezen is niet eenvoudig: vet bladerdeeg, fris-zure tomaten, parmezaanse kaas en een dressing. Mijn ervaring: als het moeilijk kiezen is, neem dan een witte wijn of een Italiaan! Italianen maken wijn voor aan tafel en bovendien lijkt het of Italiaanse wijnen beter overweg kunnen met de lastige tomaat.

Momenteel is een van mijn favoriete rode Italianen de Rosso di Montepulciano 2009 van Casale Davidde (Horizon Wines). Frisse zuren in harmonie met aangename volle soepele smaak met fruit, kruiden en tikje vanille. Serveer de wijn niet te warm: 14 of 15 graden is prima.

Kiest u voor witte wijn, wat ik me kan voorstellen als de temperaturen boven de 25 graden stijgen, dan komen we gezien de zoet-zuur verhouding in het gerecht in Duitsland of Oostenrijk terecht. Onlangs proefde ik van Basserman Jordan de Riesling trocken 2010 uit de Pfalz (Sligro). Trocken wil in dit geval zeggen dat er toch een licht zoetje in de wijn zit, waar voldoende frisse zuren tegenover staan. Zwoel en verfrissend tegelijk.


taartvorm van 20 cm

3 eetl. olijfolie

1 eetl. sherryazijn

1 theel. honing

peper en zout

1 eetl. boter

1 eetl. suiker

750 g rijpe kleine tomaten, gehalveerd

200 g bladerdeeg

bloem

4 eetl. verse basilicum, gehakt

100 g. parmezaanse kaas, geraspt

1.    Verwarm de oven voor op 200°C.

2.    Vet de taartvorm in met de boter. Bestrooi met de suiker.

3.    Meng 3 eetlepels olijfolie met de sherryazijn en honing. Breng op smaak met peper en zout.

4.    Bedek de bodem van de taartvorm met de tomaten. Leg ze met het snijvlak naar beneden.

5.    Rol het bladerdeeg dun uit op een met bloem bestoven ondergrond.

6.    Leg het deeg over de tomaten in de taartvorm en snij overtollig deeg weg.

7.    Bak de taart 20 tot 25 minuten, tot het deeg krokant en bruin is.

8.     Haal de taart uit de oven en snij de snijkant los. Laat het eventuele overtollige vocht weglopen. Draai dan de taart om met behulp van een groot bord.

9.     Schenk de dressing over de warme taart.

10.    Garneer met basilicum en schaafsel van de parmezaanse kaas.

Gerard Reijmer

Foodteam

Reageer op dit item