Californische Chardonnay en Zinfandel - Perswijn
Achtergrond & Interviews

Californische Chardonnay en Zinfandel

In aanloop naar de Grand Tasting van Californische wijnen op 13 maart proefden we voor dit nummer wijnen van de twee highlights: Chardonnay en Zinfandel. Deze proeverijen zijn wat anders van opzet dan anders. Daarom hieronder een korte toelichting.

Minder mythes, meer kwaliteit

We hebben bij de proeverij van Chardonnay en Zinfandel ook wijnen uit Californië laten komen van producenten die nog geen importeur in Nederland hebben (en waarvan u de wijn dus nog niet kunt kopen), maar die wel geinteresseerd zijn in de Nederlandse markt. Dat is voor ons ongebruikelijk, omdat we ons altijd willen beperken tot het bestaande aanbod. Maar met de grote proeverij van 13 maart in aantocht vonden we dit een leuke extra dimensie; deze wijnen geven u en ons een nog betere inkijk in de huidige situatie van de wijnbouw in Californië. De wijnen zijn in de notities aangeduid met ‘CWI’, wat staat voor California Wine Institute, dat de wijnen instuurde.

Snapshot

De proeverij (Perswijn 1, 2017, p. 73-75) is bedoeld om nieuwe trends te signaleren bij twee populaire druiven in Californië. Daarnaast is ze gericht op het ‘ontmythologiseren’ van bestaande ideeën over deze wijnen. Uiteraard is het overzicht van de wijnen op de Nederlandse markt niet volledig. Doel was het maken van een ‘snapshot’ van de kwaliteit van de Chardonnay en Zinfandel die bij ons op de markt is. Het panel was verrast over de hoge kwaliteit én over het karakter van de wijnen.


Chardonnay

In het hogere kwaliteitssegment is het karakter van Chardonnay de afgelopen jaren sterk veranderd. De stijl is veel ‘Bourgondischer’: minder hout, meer fruit, betere zuren, meer elegantie. Tegenwoordig staat steeds meer chardonnay dichter bij de kust aangeplant, waar het koel is. Dat levert wijnen op met mooie zuren. Ook worden de druiven eerder geplukt en wordt de malolactische omzetting vaak (deels) geblokkeerd. In de kelder sturen wijnmakers op precisie, puurheid, balans en structuur. Waarmee de mythe dat ze in Californië alleen maar rijke en vette Chardonnay maken wel is doorgeprikt.

Zinfandel

Ook zo’n mythe: zinfandel is dezelfde druif als primitivo, uit Puglia. Nee dus. Ze zijn niet hetzelfde, maar eerder aan elkaar verwant als broer en zus, met duidelijke overeenkomsten in het DNA. Op dezelfde manier zijn deze druiven verwant met de crljenak kaštelanski en de tribidrag, beide Kroatische druiven. Zinfandel staat sinds 1822 in de VS en is afkomstig uit de keizerlijke plantencollectie in Wenen.
Sonoma AVA kaart (Foto: Sonomacounty.com)
UC Davis heeft aangetoond dat er duidelijke verschillen zijn in grootte van de druif en de trossen, en in de plantgroei. Ook zorgen een andere aanpak in wijngaard en wijnkelder voor heel verschillende stijlen wijn. In de proeverij vielen de elegantie en het mooie fruit van veel Zinfandels op. Het blijven krachtige, echt Californische wijnen, maar de drinkbaarheid is sterk toegenomen. Bijzonder is ook de invloed van het terroir. Veel goede Zinfandel komt uit Lodi, een vrij warm gebied, waar nog oude stokken staan en waar mooie, klassieke Zin wordt gemaakt. Ook uit Sonoma komen fraaie exemplaren: landinwaarts is Sonoma warm genoeg voor rijpe en toch elegante Zin. Dry Creek Valley, Moon Mountain en Rockpile zijn gebieden om te onthouden.
Terraswijngaarden op Moon Mountain (Foto: Mountainterraces.com)

Sonoma

Het toont de veelzijdigheid van Sonoma, want ook chardonnay doet het hier heel goed, maar dan op de koelere plekken. Die liggen dicht bij de Stille Oceaan, onder andere in Sonoma Coast, Russian River Valley en Carneros. Sonoma staat daarmee model voor de nieuwe trend in Californië: het optimale gebruik van terroir en microklimaat om tot bijzondere wijnen te komen, in alle denkbare smaakschakeringen. Het ontdekken waard.

 

Reageer op dit item