Drie aanbevolen witte wijnen uit Catalunya - Perswijn
Catalunya wijn
Geproefd & Beoordeeld

Drie aanbevolen witte wijnen uit Catalunya

Iedere dinsdagavond komt het Perswijn proefpanel in de kelder van de burelen van Perswijn aan de Middenweg in Amsterdam bijeen om 24 wijnen te proeven en te beoordelen. In de dagen erna lichten wij als sneak preview op het verslag in het magazine drie wijnen uit, die opmerkelijk zijn bevonden. En dus van harte worden aanbevolen.

Geproefd op 7 februari 2017

Afgelopen dinsdag kwamen witte wijnen uit Catalonië op tafel. En –dat zullen de meeste wijnliefhebbers wel weten– die kunnen buitengewoon interessant zijn. Cataluyna is rijk aan bijzondere terroirs, goede producenten maar ook aan inheemse druiven. En dan gaat het niet alleen om de hartige, goed in de zuren zittende xarel.lo maar ook om een onderschatte klassedruif als garnacha blanca, de witte mutatie van grenache noir. Kwaliteit en originaliteit verzekerd dus.Cataluyna is rijk aan bijzondere terroirs, goede producenten maar ook aan inheemse druiven

Het was dan ook lastig om te bepalen of we de wijnen sterren of punten zouden geven. Uiteindelijk kozen we voor sterren, hetgeen inhoudt dat een wijn met ***** als beste wijn van de serie werd beoordeeld door ons panel, maar niet noodzakelijk op wereldniveau ook tot de elite behoort. In dit geval echter zitten de beste wijnen voor ons niet heel ver van dat hoogste wereldniveau af, zo enthousiast waren we zeker. Opmerkelijk is met name de zeer goede prijs-kwaliteit-verhouding van wijnen uit Terra Alta.

*    slecht
**    matig
***    goed
****    zeer goed
*****    uitstekend

Dit zijn de uitgelichte wijnen van deze week:

Coca i Fitó Celler, Terra Alta Blanco Jaspi d’Or 2015

garnacha blanca 80% en macabeo 20%, van 50-70 jaar oude planten | mooi opgevoed en licht gerijpt nu, rijpe zuidvruchten, noten en wat honing | stevig, weelderig en rond, goede zuren en fraaie bitters.
Spanish.nl, € 15,99 *****

Pinord, Terra Alta Garnatxa Blanca Diorama 2015

garnacha blanca 100% | wat bloemig, gele appels, peren en iets perzik, beetje hooi en boenwas | droog maar rond en sappig, met stevige zuren en structuur.
Marqt, € 7,50 ****

Altavins, Terra Alta Almodí Petit Blanco 2015

garnacha blanca, chardonnay, sauvignon blanc | peer, perzik, iets oxidatief maar fris | sappig en rond, met mandarijn, goede zuren en bitters, flinke lengte.
Okhuysen, € 7,95 ****(*)

Alle proefnotities van wijnen uit Marche zijn te lezen in Perswijn 2 (Maart 2017). Liever geen Perswijn missen? Bekijk hier onze abonnementen.

Het Perswijn proefpanel bestaat uit Patrick Uyttewaal (Kwast Wijnkopers), Marc Collard (Vinoblesse), Floor van Ede (Brasserie van Baerle), Noël Vanwittenbergh (Okura Hotel – Ciel Bleu), Yvo Couprie (Résidence Wijnen), Udo Göebel MV (Winematters), Corinne Hofland (Oud Reuchlin & Boelen), Wieger Roelevink (Vinites), Bastiaan Möllers (Haarlem & Wine), Job Seuren (Café de Klepel, columnist Perswijn), Birthe van Meegeren (Gall & Gall), Lars Daniëls MV (Perswijn) en Ronald de Groot (Perswijn).

Reageer op dit item