Wijnhelden van het jaar - Perswijn
Achtergrond & Interviews

Wijnhelden van het jaar

Wie staken er in 2016 met kop en schouders bovenuit? René van Heusden over zijn favoriete wijnmensen.

Sommelier: Jan-Willem van der Hek

Als echte sommelier werkt hij nauwelijks, maar toch is Jan-Willem van der Hek mijn Sommelier van het Jaar. Zelden won iemand met zoveel overmacht het NK als hij in 2016. Hoe dat kan? Door een intense voorbereiding, als ging het om die van een professionele topsporter voor de Olympische Spelen. Als je meedoet, doe je dat om te winnen. En Jan-Willems ambitie om ver boven het maaiveld uit te steken en zichzelf op de proef te stellen gaat nog verder. Als tweede Nederlander wil hij, 25 jaar na Vera Wessel, de titel Master Sommelier halen. Hij is er bijna.

Jan-Willem van der Hek

Wijnkaart: Bouwkunde (Heleen Boom)

Wat mogen we ons als wijnliefhebbers in Nederland gelukkig prijzen met het grote aantal wijnkaarten waaruit echt iets te kiezen valt nu we gewoon weer per fles gaan bestellen. De kaart van Roy Pelgrim bij Cordial in Oss ontlokt je vanwege de vele originele vondsten de ene oeh! en ah! na de andere. De onderscheiding Wijnkaart van het Jaar gaat echter naar de kaart van restaurant Bouwkunde in Deventer, samengesteld door Heleen Boom. Een kaart met alles erop wat je hartje maar kan begeren, met accenten ingegeven door persoonlijke voorkeur en bovenal een onwaarschijnlijk gastvriendelijke en daarom voorbeeldige prijsstelling. Haar levensgezel Pieter van de Pavoordt heeft als chef trouwens al jaren een Bib Gourmand. Hallo, Randstedelingen!

Heleen Boom

Producent: André Ostertag

Hoewel Paul Fürst in Franken met zijn rode en witte wijnen diepe indruk maakte en Raul Bobet hetzelfde deed in Catalonië, is Elzasser André Ostertag mijn Producent van het Jaar. Filosoof, kunstenaar, wereldburger én schepper van fantastische wijnen. Een belevenis om met hem te praten, te proeven en te eten. Daarnaast een oeuvreprijs voor Paul Draper, die decennialang wijnmaker was van het Californische Ridge Vineyards en al die tijd trouw bleef aan zijn eigen stijl, alle zogenaamd ‘invloedrijke’ critici ten spijt. Een bezoek aan Draper stond gelijk aan het volgen van een masterclass.

Andre Ostertag

Importeur: Anfors (Hans Bijvoets)

Weer lastig kiezen. Om te beginnen een speciale vermelding voor Vinoblesse, dat de importeursonderscheiding al kreeg in 2006. Ook na dertig jaar zijn Tjitske Brouwer en Marc Collard nog trouw aan hun principes en durven ze van gebaande paden af te wijken. En wat is het telkens een plezier De Nieuwe Wijngids te lezen, even origineel als hun wijnen. Een verademing in een wereld waarin stuntende schreeuwlelijken het hoogste woord lijken te voeren. Mijn Importeur van het Jaar is echter Hans Bijvoets. Met zijn bedrijf Anfors breekt hij sinds 2002 een lans voor fraaie wijnen uit Italië en Spanje. Authentiek en om van te watertanden. Zie bijvoorbeeld de onalledaagse sherry’s van Bodegas Ximénez-Spínola en als non plus ultra die van Bodegas Tradición. Niet gek voor iemand die van huis uit Italiëspecialist is.

Hans Bijvoets

Vrouw: Klazien Vermeer

Vrouw van het Jaar is voor mij Klazien Vermeer, ooit begonnen als cursusleider bij de roemruchte, nationaal erkende Wijnacademie en tegenwoordig opleidingsmanager daarvan. Klazien verdient de titel Vrouw van het Jaar dubbel en dwars vanwege de hartverwarmende manier waarop ze haar cursisten weet te enthousiasmeren en om de manier waarop ze ‘haar’ Wijnacademie promoot bij evenementen. Hoe zegt ze het zelf? “Het gaat voor alles om beleving.”

Klazien Vermeer

Man: Karel de Graaf

Mijn Man van het Jaar is Karel de Graaf. Medeoprichter van het prachtblad Perswijn, Bourgogne-man, sherryliefhebber, hedonist en als oud-docent een bij vlagen irritante betweter (die meestal wel gelijk heeft). Hij vierde zijn 25-jarig jubileum als agent in Bourgognewijnen, zijn zeventigste verjaardag en het ontvangen van de Franse onderscheiding mérite agricole in de rang van officier met een waarlijk Bourgondische partij. Groots en meeslepend. Met het klimmen der jaren is hij ook nog eens milder en minder confronterend geworden dan voorheen. Op dronk, gerijpt zelfs, maar nog lang niet om!

Karel de Graaf

​Tekst en foto’s: René van Heusden

Reageer op dit item