Proeven met de Commanderie de Bordeaux - Perswijn
Achtergrond & Interviews

Proeven met de Commanderie de Bordeaux

De bijeenkomsten van de Commanderie de Bordeaux aux Pays-Bas staan altijd garant voor een paar zaken: enige vorm van plechtigheid, mooie Bordeaux en veel gelijkgestemde liefhebbers in de proefzaal. Een mix die altijd voor veel proefplezier en aangename persoonlijke interactie zorgt.

Gezellige drukte bij de proeverij

Het thema: Margaux

Plaats van handeling was sociëteit ‘de Maas’, een prachtige, in Jugendstil gebouwde, roei- en zeilverening op een steenworp afstand van restaurant het Wereldmuseum. Een locatie passend bij de wijnen die te proeven waren. Gastheer ‘Grand-Maître’ Hub. Harmeling liep dan ook met gepaste trots tussen de aanwezige commandeurs en hun gasten om iedereen kort persoonlijk te verwelkomen. Vooraf waren de commandeurs al met het gebruikelijke enthousiasme uitgenodigd hetgeen resulteerde in een druk bezochte en geanimeerde proeverij. Een compliment waard. Het is, natuurlijk, prettig uitnodigen als je kijkt naar de selectie wijnen die te proeven waren voor de aanwezigen. Het bestuur van de ‘Commanderie de Bordeaux aux Pays-Bas’ had er voor gekozen een aantal châteaux uit de appellation Margaux uit te nodigen. Achter de tafels stonden in de meeste gevallen leden van de commanderie. Daarnaast waren er twee ‘wijnboeren’ aanwezig. Marc Verpaalen voor Neerlands trots Giscours en du Tertre en Jérôme Héranval voor Durfort-Vivens. De overige aanwezige huizen waren: Monbrison, la Gurgue, Ferrière, Vivens (par Durfort-Vivens), Cantenac Brown en Prieuré-Lichine.

Marc Verpaalen - Giscours en du Tertre

Grote diversiteit

Alle châteaux lieten de jaargangen 2012 en 2014 proeven. Op papier een interessante vergelijking, omdat 2012 een slecht jaar leek te worden. Daar waren veel wijnmakers en vooral journalisten het over eens. We kunnen concluderen dat het inderdaad geen topjaar is, maar het is te kort door de bocht om alle wijnen integraal af te schrijven. Dat bleek al snel bij het proeven. Het andere jaar, 2014, ging juist de boeken in als een mooi jaar. ‘Klassiek’ wordt het dan genoemd. Niet een van de grootste jaren, maar er zijn heel veel aantrekkelijke wijnen gemaakt. In 2012 gooide heel veel regen roet in het eten, halverwege de zomer was het erg heet en daarna werd het in oktober weer snel slechter. De opbrengsten waren over het algemeen erg laag. 2014, aan de andere kant, was juist uitzonderlijk koel in juli en augustus. Maar een droge en warme september en oktober zorgden er in veel wijngaarden toch nog voor dat de druiven over het algemeen goed rijp werden. Generaliserend kun je zeggen dat 2012 wat lichter is. Slanker, soms zelfs een tikje aan de dunne kant, met veel rood fruit. Liefhebbers van wat rijkere en stevigere wijnen kozen al snel voor 2014. Die wijnen waren over het algemeen wat rijper en rijker.

Bewaren of drinken?

Met het oog op de redelijke prijzen rijst de vraag: zijn er wijnen bij die de kelder in kunnen? (Voor mijzelf des te meer omdat mijn kinderen in die twee jaren zijn geboren, maar dat terzijde.) Het antwoord kan heel kort ‘niet echt’ zijn. Aan de andere kant bieden deze wijnen juist op het moment heel veel drinkplezier. De prijzen zijn, voor Bordeaux, nog aan de redelijke kant dus er lijkt alle reden te zijn om toch wat Margaux aan te schaffen voor gelegenheden die vragen om klassieke klasse. Het zijn door hun drinkbaarheid ook wijnen die heel goed tot hun recht komen in restaurants.

De wijnen

Cantenac-Brown 2014

Breed en stevig, pruimen, verleidelijk, lengte, donker, kaneel, pruimen, rijkdom, warm.

16+

Durfort Vivens 2014

Braam, pruimen, zwarte bes, donker, krachtig, koffie, souplesse en kracht, geen toonbeeld van elegantie, maar heel smakelijk.

15.5

Durfort Vivens 2012

Rode kers, bessen, sap, frisheid, zuren, braam, ietsje slanker, aangenaam.

15-

Du Tertre 2014

Bosfruit, pruimen, stevig, donker, kracht, lengte, sap, heerlijk rond en verleidelijk, lengte, heel lekker.

16.5

Du Tertre 2012

Rood fruit, aardbei en kers, wat lichter, maar ook mooie rijpheid, frisheid, zwoele finale.

15+

Ferrière 2014

Bosfruit, bramen en bosbes, steviger en voller, wat koffie, pruim, duidelijke tannine, structuur en een goede lengte.

15

Ferrière 2012

Open, redelijk krachtig, rood fruit, kersen, aardige lengte, lichtvoetig, wat onevenwichtig.

14.5

Giscours 2014

Braam, pruimen, vijgen, donker, zwarte bes, tannine, structuur, kracht, lengte, heerlijk.

17-

Giscours 2012

Zwarte bes, pruimen, zuren, frisheid, heerlijk sap, balans, stevig maar niet te zwaar.

15.5

Monbrison 2014Veel bosfruit in de geur, ook in de smaak bramen, zwarte bessen en wat pruimen. Vrij rijk en zwoel, wat breder en krachtiger met een aangename lengte.

15-

Monbrison 2012

Rode bes en aardbei, in de aanzet wat slank, stevige zuren, wel aangename liengte, opwekken, maar niet heel  overtuigend.

14+

La Gurgue 2014

Bramen en zwarte bes, rijpe kersen, rode bes, mooi rijp en wat steviger, vrij gul, aangename lengte.

14.5

La Gurgue 2012

Framboos en rode bes, kersen, aardbei, ook wat lichter en slanker, weet niet helemaal te overtuigen.

14

Prieuré-Lichine 2014

Kers, rode bes, rijp, rood fruit, taninne, krachtige stijl, mooi donker, verleidelijk, warm en zacht, maar ook een heerlijke frisheid.

16

Prieuré-Lichine 2012

Rode kers, aalbes, aardbei, ietsje slanker, zuiver, elegantie, frisheid, elegant, heel aantrekkelijk.

15.5

Vivens (Par Durfort Vivens) 2014

Kersen, bramen, lekker donker en stevig, boers en smakelijk.

14.5

Vivens (Par Durfort Vivens) 2012

Aardbei, kers, rode bes, framboos, iets scherpte na, stevige zuren, opwekkend fris.

14

Tekst en foto’s: Sjoerd de Groot

Reageer op dit item