Delicato: verrassend betaalbaar Californisch - Perswijn
Geproefd & Beoordeeld

Delicato: verrassend betaalbaar Californisch

Goede en toch betaalbare Californische wijn, het lijkt een tegenspraak in zichzelf. De realiteit is immers dat veel Californische wijn stevig aan de prijs is, waarbij Napa de kroon spant. Toch betekent dit niet dat alles onbetaalbaar is. Een bedrijf als Delicato Family Vineyard Wines onderscheidt zich juist met betaalbare kwaliteit. Vooral de reeks Noble Vines maakt indruk vanwege de voor Amerikaanse begrippen elegante stijl van de wijnen.


Wanneer je open staat voor wijnen uit regio’s waar het meer om boeren dan om imponeren gaat, vallen er aantrekkelijke zaken te ontdekken. Lodi is daar een exponent van. Lange tijd weggezet als pretentieloos en hooguit interessant voor Zinfandel, maar met zijn rode bodems en niet al te warme klimaat blijkt het wel degelijk over het nodige potentieel te beschikken. Het relatief koele Monterey hoeft inmiddels geen introductie meer. Je merkt dan ook dat het gangbare beeld van big and bold aan bijstelling toe is. Een goed voorbeeld daarvan levert Noble Wines.Noble Wines is een project van Delicato dat actief is in zowel Napa, Monterey als Lodi. Deze wijnen komen uit een eigen winery in Manteca, Lodi. Ze zijn niet alleen typerend voor de elegantere stijl die momenteel in Californië steeds meer in zwang raakt, ze bieden daarnaast heel veel waar voor hun geld. Zo kan het dus ook. Warm aanbevolen derhalve.

De serie Noble Vines bestaat uit:

Noble Vines 446 Chardonnay ‘San Bernabe’ 2013, Monterey

Genoemd naar Bourgognekloon nr. 4 aangeplant in block 46 van Noble Vines’ wijngaard in San Barnabe, een binnen de Californische context vrij koel gebied. Volgens de producent een moderne interpretatie van de klassieke stijl. Dat klopt aardig. Strogeel. Open, gemiddelde intensiteit, zacht fruit, meloen, lichte citrustoets. Vrij volle aanzet, weer meloen, vlezig en soepel, ondanks het ‘koele’ klimaat 14,5% alcohol, voldoende tegenspel van zuren, discreet hout en aangename romigheid. Geen boterbal, maar prima in balans. Makkelijk drinkbaar en uitgesproken voedselvriendelijk. Gewoon een heel lekkere Chardonnay.

€ 13,98

Noble Vines 667 Pinot Noir 2012, Monterey

Volgens de producent een hommage aan Dijonkloon 667. Goede, bovengemiddelde kleurintensiteit. Geur met zowel ‘donkere’ aroma’s als een floraal accent. Volle, fluwelige smaak, 14,5% alcohol, kersen, aardse tannine, keurig geïntegreerd hout en voldoende zuren. Onmiskenbaar Nieuwe Wereld: mist de slankheid van een rode bourgogne , maar doet eerder denken aan een elegante cool climate Syrah. Liefst stevig gekoeld serveren.

€ 13,98

Noble Vines 181 Merlot 2011, Lodi

Volle, krachtige neus met zowel zwart fruit, aardse tonen als vanille. Stevige maar bepaald niet vette smaak, met 13,5% zeker niet overdreven in alcohol (2011), markante roostertoon van het hout, koffie, specerijen, bescheiden zuren, opvallend pittige tannine, gemiddelde lengte in afdronk.

€ 13,98

Noble Vines 337 Cabernet Sauvignon 2012, Lodi


Hechte kleur. Geur van zwarte kersen en bessen, lichte roostertoets va het hout. Volle, rijpe smaak  met weer dat zwarte fruit en de houttoets, veel vulling, 14,5% alcohol, goede balans door zuren en pit van prachtige tannine. De lengte in afdronk onderstreept de kwaliteit van het oogstjaar 2012. Klassieke Cab!

€ 13,98

Noble Vines 1 Red Blend 2011, California

Blend van Cabernet 337 en Merlot 181. Mat steenrood, goede maar niet extreme intensiteit. Onmiskenbare neus van cabernet, zwarte bessen, fenolisch, aards, ook wat specerijen. Soepele aanzet, 13,5% alcohol, vrij elegant naar Californische maatstaven, de licht plantaardige toets (2011 was een koel jaar) zorgt zelfs voor een bordeauxachtig trekje, romige vanille en ceder van het hout, goede tannine, zachte finale.

€ 13,98

De portfolio van Delicato omvat behalve Noble Vines nog enkele andere merken, waaronder Irony voor de liefhebbers van het stevige Californische werk:  

Irony Small Lot Reserve I Chardonnay 2011, Napa Valley

‘Typisch Amerikaanse’ Chardonnay van het type love it or leave it met heel veel van alles. Goudgeel. Weelderig, lactisch en boterig in zowel geur als smaak door volledige malo, met 14,5% alcohol ook nog eens aan de bijna zoete kant en ook nog eens gedomineerd door houtaroma’s. Niet mijn persoonlijke smaak dus.

€ 18,98

Irony Merlot 2010, Napa Valley

Weer een bodybuilder. Diepe kleur, krachtig houtaroma, cacao, kaneel. Ook in de smaak erg veel hout, teveel. Gestoofd zwarte fruit als bramen en pruimen, 14,5 % alcohol, nadrukkelijk ‘Amerikaans’.

€ 18,98

Irony Cabernet Sauvignon 2010, Napa Valley

Ook hier flink wat hout in de geur, spicy, maar beter in de smaak geïntegreerd. Typisch cabernetkarakter met de nodige zwarte bessen, 14,5% alcohol, grip van rijpe tannine, balans in orde.

€ 18,98

Irony Small Lot Reserve I Pinot Noir 2012, Monterey

Wat heet ironie? De goedkoopste Irony spreekt mij als Europeaan het meeste aan. Zeker, het is typisch extraverte Pinot Noir uit de Nieuwe Wereld, maar hij zit prima in elkaar. Zuiver, intens aromatisch, vlezig, met 13,5% alcohol niet té, flink wat spanning, gewoon goed.

€ 14,98

Tot slot nog drie intrigerende wijnen uit Lodi voor wie een beetje avontuur niet schuwt:

Brazin (B)old Vine Zinfandel 2012, Lodi

Zin van 140 jaar oude stokken. Granaatrood. Open,  exotisch, ‘zoete’ specerijen, rood en zwart fruit. Zwoele aanzet, weer heel spicy, flink wat body, 14,5 % alcohol, gestoofde bramen, Provençaalse kruiden, lage zuren, concentratie, true to type.

€ 14,98

Clay Station Viognier Unoaked 2013, Lodi

Houtvrije Viognier – zoals het natuurlijk ook hoort – met een keurige 13,5 % alcohol. Middelintens, zacht wit fruit, peer, perzik, licht exotische kruidigheid, lage zuren zoals gebruikelijk bij deze druif, maar met voldoende frisheid om toch goed in balans te zijn.

€ 13,78


Clay Station Late Harvest Viognier 2007, Lodi

Curiosum van de eerste orde. Viognier van laat geoogste druiven. Met slechts 9,5 % alcohol bescheiden in alcohol, beschaafd zoet met goede zuren, aardig herkenbaar viognierkarakter met o.a. gedroogde zuidvruchten en kweepeer. Duidelijk wat gerijpt. Ideaal voor een blindproeverij, want niemand raadt hem op zijn herkomst!

€ 21,50

Verkrijgbaarheid

Delicato wordt in Nederland vertegenwoordigd door Groupe LFE. Voor verkoopadressen van Noble Wines: www.groupelfe.nl. Irony, Clay Station en Brazin zijn exclusief verkrijgbaar bij de leden van Groupe du Vin: www.groupeduvin.nl.

Genoemde prijzen zijn consumentenprijzen inclusief BTW. Tekst en fotografie: René van Heusden

Reageer op dit item