Vroege maar kleine oogst 2015 in Frankrijk - Perswijn
Nieuws

Vroege maar kleine oogst 2015 in Frankrijk

Dankzij de warme zomer kent Frankrijk dit jaar een vroege oogst. In de Languedoc-Roussillon werden de eerste druiven zelfs al op 7 augustus geplukt. Ook de noordelijke Champagne is er dit jaar vroeg bij met het begin van de oogst rond 7 september. De combinatie van warmte en droogte heeft echter ook een keerzijde: de opbrengst zal naar het zich laat aanzien bescheiden uitvallen.


Volgens een schatting van het Franse ministerie voor landbouw van 24 augustus zou het volume rond 46,5 miljoen hectoliter moeten uitkomen. Dat komt neer op 1% minder dan in 2014 en 2% boven het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar. Binnen de wijnbranche zelf worden daar echter vraagtekens bij geplaatst. De cijfers zijn hoogstwaarschijnlijk te optimistisch. Voornaamste reden voor deze kanttekening: de gevolgen van de droogte in bepaalde gebieden.


Oost en Noord

Vooral regio’s in het oosten van Frankrijk hebben de gevolgen ondervonden van warmte en droogte. Voor Bourgogne en Beaujolais samen gaan de officiële cijfers uit van 2,2 miljoen hectoliter, 11% minder dan in 2014. In werkelijkheid zou dat wel eens 20% minder kunnen worden. In de Beaujolais zal het gemiddelde rendement namelijk niet boven 30 hl/ha uitkomen!Ook Alsace heeft de afgelopen maanden nogal wat last van watertekort gehad. In plaats van de officieel geschatte 1 miljoen hectoliter, 2% minder dan in 2014, zal de opbrengst eerder rond 940.000 hectoliter komen te liggen.In de Champagne komt de opbrengst eveneens ruim onder die van 2014 te liggen. Met 2,6 miljoen hectoliter valt die zelfs 11% lager uit dan in 2014.


(Zuid-)West en Zuid

Bordeaux lijkt af te stevenen op een min of meer normale oogst met ongeveer 5,6 miljoen hectoliter, slechts 1% minder dan in 2014. De Sud-Ouest mag volgens Parijs op 3,5 miljoen hectoliter rekenen en plus van 4% vergeleken met 2014.Een zonnige prognose voor Languedoc en Roussillon. In 2015 zijn ze volgens het ministerie van landbouw samen goed voor 13,5 miljoen hectoliter, 6% meer dan in 2014, al verwachten direct betrokkenen eerder 13,2 miljoen. Hoe dan ook, een prima resultaat.Een min dan weer voor Rhône en Provence, waarvoor 5,7 miljoen hectoliter wordt verwacht. Dat is 7% minder dan in 2014, maar daarbij moet wel worden aangetekend dat er toen sprake was van een buitengewoon genereus jaar.  De Loire tenslotte blijft in 2015 met 2,7 miljoen hectoliter stabiel ten opzichte van 2014.   

Reageer op dit item