Colombette experimenteert met PIWI's - Perswijn
Achtergrond & Interviews

Colombette experimenteert met PIWI’s

Vader François en zoon Vincent Pugibet van Domaine la Colombette in Béziers hebben geen aansporing nodig om van zich om met enige regelmaat van zich te doen spreken. Na een project met alcoholarme wijn is het nu de beurt aan wijnen van druivenrassen die je moeilijk als traditioneel voor de Languedoc kunt typeren.


Het gaat om wijnen van experimentele druivenrassen die bekendstaan als PIWI’s, pilzwiderstandsfähig. Deze schimmelbestendige rassen zijn ontwikkeld door onderzoeksinstituten in Duitsland en Zwitserland.

Weg met bestrijdingsmiddelen

Colombette wil af van het gebruik van pesticiden. Een optie is omschakeling naar biologische of biologisch-dynamische teelt, een andere de aanplant van immune kruisingen van het type PIWI. Colombette zet via de werkmaatschappij Colombette Vitis Innovation zijn kaarten nu in op de ontwikkeling van zulke ‘nieuwe’ druivenrassen. Opmerkelijk, want in Frankrijk hebben die nog nauwelijks aanhangers. Colombette wil met dit initiatief ook andere producenten van dienst zijn die in het kader van het Plan Ecophyto 2018 hun gebruik van bestrijdingsmiddelen met 50% te beperken. Met nieuwe rassen zou een reductie van 80 tot 100% gehaald kunnen worden. Het ontbreekt voorlopig nog wel aan erkenning door de Franse autoriteiten, wat onder meer betekent dat wie zulke kruisingen aanplant niet hoeft te rekenen op subsidie.

Hoewel het bedrijf pas dit jaar zijn eerste experimentele wijnen heeft uitgebracht, werkt Colombette al acht jaar aan de ontwikkeling van nieuwe druivenrassen. Op dit moment heeft het daarvoor 20 hectare aangeplant met 29 verschillende rassen.Kruisingen

De afgelopen jaren hebben de Pugibets geëxperimenteerd met zowel kruisingen tussen PIWI’s en reguliere rassen zoals grenache, syrah en cabernet sauvignon, als met kruisingen tussen PIWI’s onderling. Honderd van deze kruisingen worden nu verder opgekweekt, deels bij de Pugibets en deels bij partner Valentin Blatter in Zwitserland – een autoriteit op het gebied van PIWI’s. Belangrijkste selectiecriterium is weerstand tegen meeldauw en oïdium. Verder wordt gekeken naar eigenschappen als opbrengst, oenologisch potentieel en teeltgedrag.

Van de tot nu toe geteste rassen springen er volgens Vincent Pugibet vier uit als veelbelovend: Cabernet blanc, Cabernet jura, Cal 1-1 en Cal 6-04. De resultaten bij de laatstgenoemde variëteit zijn zelfs zo bemoedigend gebleken dat een verzoek is ingediend voor inschrijving in de officiële Franse catalogus voor druivenrassen.

Hoewel Pugibet benadrukt dat het project van Colombette er een van de lange adem is en er al gauw tien jaar nodig is voor de ontwikkeling van een optimaal presterend ras, gelooft hij dat producenten in de Languedoc open staan voor een eventuele overstap naar nieuwe resistente rassen. De streek heeft al eens eerder radicale omschakelingen in aanplant meegemaakt.


Proef op de som

Colombette heeft op basis van experimentele druivenrassen twee wijnen uitgebracht onder de naam ‘Au creux du nid’ (in het holletje van het nest). Voor beide vins issus de vignes experimentales geldt dat ze noodgedwongen de herkomstbenaming Vin de France dragen, slechts 12% alcohol bevatten én dat er sulfiet aan toegevoegd is.

Au creux du nid blanc 2012

Bekroond met een International PIWI Wine Award.

Vrij diepe kleur, strogeel, ongewoon voor zo’n jonge wijn. Middelintense neus, bloesem, amandel, Noord-Italiaans (Soave). Idem in smaak, lichte structuur, frisse zuren, rinse appel, vrij neutraal, correcte balans.

Au creux du nid rouge 2012

Mooie diepe kleur, jeugdig karmozijnrood. Middelintense geur, zuiver maar enkelvoudig, jeugdig, doet denken aan gamay uit de Beaujolais (met macération carbonique). Frisse smaak, weer Beaujolaisachtig, rinse zuren op het wrange af, bescheiden alcohol, vrij korte finale. Minder overtuigend dan de witte. Nog te jonge stokken?

Beide wijnen worden geïmporteerd door Heisterkamp Wijnkopers.

Prijs: € 9,75.

Reageer op dit item