Zinderende Zomerproeverij - Perswijn
Nieuws

Zinderende Zomerproeverij

Meer dan 700 bezoekers – zowel wijnliefhebbers als wijnprofessionals – vonden afgelopen zondag 26 mei hun weg naar het Mövenpick Hotel in Amsterdam. Hier lieten meer dan 50 wijnboeren, importeurs, producten en vakmensen hun kunnen zien en proeven tijdens de Perswijn Zomerproeverij.

Tekst: Anne van Melick

Het niet al te zomerse weer was eenmaal binnen snel vergeten. Op de proeverij stond alles in het teken van zomerse sferen, waarbij de temperatuur in de goedgevulde zalen flink opliep. Maar ook de te proeven zomerse wijnen zorgden voor een gezellige vakantiestemming onder de bezoekers.


Achttien speciaal voor deze gelegenheid uitgenodigde wijnboeren uit de Languedoc en negen drukbezochte begeleide proeverijen droegen extra bij aan het succes van dit evenement.

Winnende wijnen

De deelnemende importeurs presenteerden wijnen van over de hele wereld, aansluitend bij de thema’s ‘Cool Rouge’, ‘Eetrosé’, ‘Zwoel Wit’ en ‘Jubileumbubbels’. In de eerste twee categorieën had Perswijn een aantal finalewijnen geselecteerd, die op de Zomerproeverij te proeven waren aan de finaletafels. De beste wijnen zijn volgens het proefpanel van Perswijn:

Winnaars Eetrosé

1. Saint-Jean de Villecroze 2011, Côtes de Provence (Henri Bloem/Hart’s Wijnhandel, € 8,25)

2. Dom. de l’Arjolle, Syrah/Cabernet 2012, Côtes de Thongue (Les Généreux, € 7,90)

3. Lentsch, Blaufränkisch 2012, Burgenland (Kelder van de Coningh, € 8,50)

Winnaars Koel Rood (Cool Rouge)

1. Darien, Tempranillo 2011, Rioja (Cees van Noord, categorie 4)

2. Terra d’Alter, TN/CS 2009, VR Alentejano (Flor del Vino, € 8,95)

3. Viña Urbezo 2012, Cariñena (Les Généreux, € 8,40)

Publieksprijs

Bezoekers konden uiteraard de finalewijnen proeven en beoordelen maar konden zelf ook een winnaar bepalen. In de categorie ‘Jubileumbubbels’ konden bezoekers wijnen op de tafels van de deelnemende importeurs uit de categorie proeven en beoordelen. Hieruit volgde de winnaar van de Publieksprijs. De bezoekers van de Perswijn Zomerproeverij hebben tot beste Jubileumbubbel gekozen:

MezzaCorona, Rotari Rosé Trento DOC, Trentino (DGS WIJN)

Languedoc


De achttien wijnboeren uit de Languedoc hadden dankzij de door hen meegebrachte wijnen de hele dag een volle zaal. De selectie die zij op tafel hadden staan, in combinatie met de bevlogen presentatie van Jean-Philippe Granier (zie foto) tijdens de begeleide proeverij ‘Het beste uit de Languedoc’, gaven een mooi overzicht van wat deze streek te bieden heeft: wijnen uit het topsegment, bio-dynamische wijnen, gastronomisch interessante wijnen, en wijnhuizen om in de gaten te houden.

Begeleide proeverijen

Binnen de negen begeleide proeverijen werd ingegaan op de eerder genoemde thema’s, met wijnen uit onder andere de Beaujolais, de Bourgogne, Rías Baixas en de Languedoc. Ronald de Groot stond stil bij het jaar 1988 – het oprichtingsjaar van Perswijn – met bijzondere wijnen van deze jaargang. De reacties op deze unieke wijnen waren unaniem positief.


De wijnspijs-proeverijen, verzorgd door het team van Restaurant Vermeer, werden zeer  enthousiast ontvangen, met prachtige gerechten van hoog niveau en spannende wijn-spijscombinaties. Als het dan toch een beetje zomers weer wordt, weten we wat te eten bij koele rode wijn en rosé. Germán Muñoz vulde twee keer een begeleide proeverij met wijnen uit Rías Baixas, en na afloop was iedere deelnemer aan deze proeverij vastbesloten de streek te bezoeken. Lars Daniëls MV presenteerde een serie verrassende mousserende wijnen en leidde elke wijn in met een verhaal over het terroir van de wijn, en hoe dit terug te proeven is in het eindresultaat.

Kortom: een heerlijke dag voor de wijnliefhebber en professional, en een feest om niet te vergeten!

Kijk op hieronder voor een uitgebreide foto-impressie van de Perswijn Zomerproeverij, en we verwelkomen u graag weer op 27 en 28 oktober in Wassenaar, op de Perswijn Winterproeverij!

Tekst: Anne van Melick

Fotografie: Reinder Weidijk / Perswijn

Reageer op dit item