Platter ***** proeverij - Perswijn
Reportages & Reizen

Platter ***** proeverij

Platter’s South African Wine Guide geniet een grote reputatie in Zuid-Afrika en bij liefhebbers van Zuid-Afrikaanse wijn overal ter wereld. In 1980 begonnen John en Erica Platter met deze gids, die dit jaar dus aan zijn 31-ste editie toe is. Sinds een aantal jaren is het echtpaar niet meer daadwerkelijk betrokken bij de samenstelling van de gids, maar draagt die nog wel altijd hun naam.

platter133.JPG
Platter’s South African Wine Guide
geniet een grote reputatie in Zuid-Afrika en bij liefhebbers van Zuid-Afrikaanse wijn overal ter wereld. In 1980 begonnen John en Erica Platter met deze gids, die dit jaar dus aan zijn 31-ste editie toe is. Sinds een aantal jaren is het echtpaar niet meer daadwerkelijk betrokken bij de samenstelling van de gids, maar draagt die nog wel altijd hun naam.

De gids geeft ondermeer toeristische informatie over de verschillende Zuid-Afrikaanse wijngebieden, inclusief wijnroutes, restaurants en hotels. Het leeuwendeel is echter gewijd aan profielen van (vrijwel) alle Zuid-Afrikaanse wijnbedrijven en de door hen geproduceerde wijnen. Dat laatste is natuurlijk voor veel wijnliefhebbers het belangrijkst. Hoe scoren de recentste jaargangen van de vele duizenden wijnen volgens de 18 proevers van de gids? De wijnen worden gewaardeerd middels het, voor de lezers van Perswijn, overbekende sterrensysteem, waarbij ook hier vijf sterren het maximaal haalbare is.

Op zaterdag 9 april vond een proeverij plaats van meer dan dertig wijnen met die maximale score van vijf sterren. Daarmee was het zowel volgens Annette Badenhorst, de vertegenwoordigster van Wines of South Africa in de Benelux, als Philip van Zyl, de hoofdredacteur van de Plattergids, de grootste vijf sterrenproeverij ooit in Europa gehouden. De organisatie was dan ook in handen van twee absolute Zuid-Afrika experts, Udo Göebel, eigenaar van WineMatters, een bedrijf dat louter Zuid-Afrikaanse wijnen importeert en Arjen Pleij, Food & Beverage manager van Kasteel Engelenburg in Brummen, dat met meer dan 200 Zuid-Afrikaanse wijnen op de wijnkaart de grootste collectie wijnen uit dat land in Europa heeft.

Het werd voor de 15 gelukkigen die aanwezig konden zijn een absoluut memorabele proeverij. In 14 verschillende flights werden ’s middags steeds 2 of 3 wijnen met een bepaalde overeenkomst, bijvoorbeeld betreffende herkomstgebied, druivenras of oogstjaar  geschonken, waarna ’s avonds tijdens het diner nog een aantal andere vijf sterrenwijnen in het glas kwam.

Natuurlijk maakten niet alle wijnen hun reputatie waar. Zo was de Vergelegen White 2004 bijvoorbeeld al erg ver ontwikkeld en deed de Signature 2007 van Ernie Els volgens velen teveel aan de bijnaam The Big Easy van de eigenaar en profgolfer denken, vanwege het feit dat de wijn volgens hen wel erg zoet, zwoel en gemakkelijk was. Maar over het algemeen bleek zonneklaar dat er op het hoogste niveau in Zuid-Afrika wijnen gemaakt worden die de mondiale concurrentie niet uit de weg hoeven te gaan. De show werd verrassenderwijs gestolen door de oudste wijn in de proeverij, de Kanonkop ‘Paul Sauer’ 1996, die door zijn elegantie en frisse zuren niet alleen uitermate verteerbaar was, maar door zijn complexiteit en jeugdigheid bovendien bewees dat Zuid-Afrikaanse wijnen van dit niveau zeer lang mee kunnen. Opvallend was daarnaast dat een aantal rode wijnen uit het koelere en naar Zuid-Afrikaanse begrippen wat ‘mindere’ oogstjaar 2004 zich heel goed presenteerden vanwege hun elegantie, frisheid en doordrinkbaarheid.

Mijn persoonlijke favorieten (zie ook de foto’s, van boven naar beneden):

Wit

Cape Point Sauvignon Blanc-Semillon ‘Isliedh’ 2006

Lammershoek ‘Roulette Blanc’ 2009

Ataraxia Chardonnay 2007  

Rood

Kanonkop ‘Paul Sauer’ 1996

Kanonkop Cabernet Sauvignon 2004

Boekenhoutskloof Syrah 2004

De Toren ‘Fusion V’ 2006

Le Riche Cabernet Sauvignon ‘CWG Auction Reserve’ 2007

Shannon Merlot ‘Mount Bullet’ 2008

www.winematters.nl

www.engelenburg.com

www.wosa.co.za

www.wineonaplatter.com

Frank Jacobs

Reageer op dit item