De Martius-serie - Perswijn
Wijn van de week

De Martius-serie

Af en toe sturen enthousiaste importeurs, zowel kleine als grote, wijnen op die buiten de aangevraagde proefthema’s vallen. Toch zijn er regelmatig wijnen bij die zeker de moeite waard zijn om even te proeven en te beschrijven.

martius250.JPG
Af en toe sturen enthousiaste importeurs, zowel kleine als grote, wijnen op die buiten de aangevraagde proefthema’s vallen. Toch zijn er regelmatig wijnen bij die zeker de moeite waard zijn om even te proeven en te beschrijven. Zo stuurde Dirck III een aantal nieuwe Spaanse wijnen uit Montsant op. In 2001 kreeg dit gebied DO-status, voor die tijd maakte het deel uit van de DO Tarragona. In de Martius-serie zijn een rode-, witte- en rosé variant te krijgen die gemaakt worden door de coöperatie Falset-Marça. Buiten het feit dat de wijnen heel aantrekkelijk zijn, is het bezoeken van dit wijnbedrijf alleen al de moeite waard dankzij het prachtige gebouw waarin het huist. Een wonderschone gevel, gebouwd in 1919 en ontworpen door een leerling van Gaudí: César Martinell.

Terug naar de wijnen: wit wordt gemaakt van garnacha blanca; rosé en rood van garnacha, in het laatste geval aangevuld met cabernet-sauvignon en merlot. Martius wit is heel aantrekkelijk, stevig met mooie bitters en een aantrekkelijke kruidigheid, dit kan heerlijk bij zomerse salades met veel smaak, rijk en intens.

De rosé is van de stoere soort, donker van kleur, kruidig, licht romig, met hints van bosvruchten en aardbei. Helemaal geen lichtvoetig ‘wijntje’, maar een serieus glas dat  ook bij een voorzichtig vroege barbecue tot zijn recht komt. Heel aantrekkelijk!

Ook de rode ‘reserva’ is aantrekkelijk doch niet voor iedereen, want ook dit is een stevig glas wijn: bramen en bosvruchten, wat chocolade en krentjes, rijk en krachtig, heel donker van kleur en intens, heftig en breed van smaak.

Dirck III heeft met dit drietal een leuke aanvuling gevonden voor het assortiment Spaanse wijnen!

Dirck III, €5,49

Reageer op dit item