Nieuwe GrootSpraak is uit - Perswijn
Grootspraak

Nieuwe GrootSpraak is uit

Waar kun je goed eten, maar krijgt ook de wijn de aandacht die hij verdient? Voor iedereen die antwoord wil op die vraag is Grootspraak vanaf 21 november verkrijgbaar. Nog net op tijd voor schoen of boom. Restaurant van het jaar is De Zwethheul in Schipluiden. En nieuwkomers zitten de top dicht op de hielen.

GS_2011_groot.jpg
De nieuwe editie van Grootspraak wijst wijnliefhebbers nóg beter de weg naar die restaurants waar grote liefde voor de wijn gecombineerd wordt met topgastronomie. Spijs en wijn en gastvriendelijkheid bepalen samen het oordeel. Toegegeven; er bestaan al diverse restaurantgidsen, maar in de meeste gidsen ontbreekt die extra aandacht voor de wijn. Grootspraak is een geheel onafhankelijke restaurantgids met als bijzondere insteek juist die aandacht. De onderscheidingen Los van de waardering in punten voor restaurants, trosjes voor de wijnkaart of glaasjes voor wijnbars kent Grootspraak elk jaar onderscheidingen toe in drie categorieën. De keuze wordt gemaakt aan de hand van dat extra, dat bijzondere of onderscheidende dat op die plaats wordt geboden. Soms zelfs in vergelijking met collega’s met een hogere score.

De winnaars dit jaar zijn:

  • Restaurant van het Jaar 2011 – De Zwethheul, Schipluiden
  • Wijnrestaurant van het Jaar 2011 – ’t Schulten Hues, Zutphen
  • Wijnbar van het Jaar 2011 – Bubbles & Wines, Amsterdam

De punten, de trosjes en de glaasjes

Aan de top is de waardering in punten grotendeels gelijk gebleven. Oud Sluis staat bovenaan met de heel bijzondere waardering van 9.9. Gevolgd door De Librije op 9.5, die hiermee iets gezakt is ten opzichte van vorig jaar toen ook hier een 9,9 stond. Ook een 9.5 voor Beluga Maastricht en Inter Scaldes in Kruiningen. Maar wat een fantastische ontwikkeling daaronder, een aantal grote chefs dat staat te dringen om ook op dat hoogste podium te komen. Minstens een drietal zit de huidige top zeer dicht op de hielen; de Zwethheul, Parkheuvel en de Leest bijvoorbeeld. Het gaat goed in ons land, zeker ook als je kijkt naar een aantal nieuwe restaurants dat er ondanks de crisis opeens stond. De Groene Lantaarn in Zuidwolde, Pure C in Cadzand-Bad, een mooi tweede restaurant in Sluis: La Trinité en in Rijswijk Crème Crue. Restaurants die de geest van de tijd heel goed aanvoelden. De verhouding tussen prijs en kwaliteit is daar buitengewoon in orde. Jammer genoeg eiste de crisis ook een aantal slachtoffers, zoals het zeer te betreuren Nolet in Yerseke dat gedwongen was de deuren te sluiten. Niet alles en iedereen was in staat nieuwe wegen te vinden in dit nog steeds matige klimaat. Er zijn meer vijf trosjes, de hoogste waardering, gekomen omdat naast de wijnkaart de wijnbehandeling en vooral ook het arrangement en de keuze in wijnen per glas een iets zwaardere rol heeft gespeeld. Allemaal na te lezen in de waardering bij de restaurants zelf. Apicius in Bakkum verdient die vijf trosjes, Valuas in Venlo en ook Merlot in Amersfoort als verdere voorbeelden. In totaal 27 restaurants, waaronder verder ook de Librije en Ciel Bleu in Amsterdam haalden deze hoogste waardering.

In het fenomeen wijnbar zit niet veel ontwikkeling. Zo hier en daar wordt wel geprobeerd iets op te zetten maar het blijkt in de praktijk moeilijk tot een economisch verantwoord product te komen. Men schuift op richting wijncafé, en daar is niks mis mee, maar het is niet wat ons voor ogen staat als we het woord wijnbar gebruiken. Of men kiest, met een blijvende inzet voor wijn, voor een verschuiving naar het restaurantdeel van de formule, zoals jammer genoeg bij Jiu.nu in Eindhoven gebeurde. En dan is de deskundigheid op de werkvloer vaak weer onvoldoende. In Rotterdam is, nu er één is gesloten, wellicht weer wat mogelijk voor de blijvers. Helaas moeten we concluderen dat alleen in een meer artistieke, cosmopolitische stad als Amsterdam er kennelijk ruimte is voor meer. 010 doe je best! Regio laat je niet kennen!

Grootspraak

De gids zelf is verbeterd op een aantal punten. Er is een indicatie gegeven van de prijs met als uitgangspunt een menu van vier gangen. SVH Meesterkoks, SVH Meestergastheren en SVH Wijnmeesters worden gewaardeerd door een vermelding van dit predicaat bij het restaurant. Ook lidmaatschappen van Alliance Gastronomique, de Patrons Cuisiniers en Jeunes Restaurateurs worden aangegeven. Kortom; ook in 2011 is Grootspraak dé restaurantgids voor de wijnliefhebber. Geschreven met het hart op de tong en met verstand van zaken. Waar kun je goed eten, maar krijgt ook de wijn de aandacht die hij verdient? Voor iedereen die antwoord wil op die vraag is Grootspraak vanaf 21 november verkrijgbaar. Nog net op tijd voor schoen of boom.

Grootspraak kost € 12,50 en is o.a. te bestellen via http://www.grootspraak.nl en verkrijgbaar in geselecteerde boekhandels.

De gids is ook als iPhone App verkrijgbaar.

ISBN 9789078172055

Reageer op dit item