Een heerlijk dagje uit in La Londe - Perswijn
Achtergrond & Interviews

Een heerlijk dagje uit in La Londe

Ferry de Bakker had het goed bekeken toen hij naar Cannes verhuisde. De wijngebieden van de zonnige Provence liggen daar bij wijze van spreken om de hoek. Ferry verkende onlangs La Londe, waar hij een aantal smaakmakende wijnproducenten bezocht. Om in een grijze en druilerige Hollandse novembermaand jaloers op te worden.

Valentine.jpg
Vlak bij en aan de Middellandse Zeekust tussen Saint-Tropez en Toulon ligt het wondermooie wijngebied La Londe. De kwaliteit van de wijnen die hier vandaan komen, is de afgelopen vijf jaar spectaculair gestegen. Maar in de vakbladen is er eigenlijk nog nauwelijks aandacht besteed aan de streek. Zeer ten onrechte, want er worden hier op dit moment juweeltjes geproduceerd.

Vaut le voyage

La Londe is een prachtige streek! Een dagtrip is alleen vanwege de natuur, de vergezichten en de aardige dorpjes meer dan de moeite waard, helemaal wanneer het plaatsje La Londe des Maures in de route wordt opgenomen. Men neme de A8, dan linksaf over de A57 richting Toulon en vervolgens via Pierrefeu-du-Var op naar La Londe. Er zijn 18 producenten, waaronder drie caves coopératives. Voor de lunch ga je naar La Grupi, een alleraardigst zaakje in La Londe des Maures aan de place du 11 Novembre. Bel even om te reserveren! Tel. +33 (0)4 94 66 84 70. Voor de lunch twee of drie domaines bezoeken en na afloop nog een of twee, bij een ieder wat flessen kopen en je kijkt terug op een heerlijke dag. Onderstaand mijn impressies van enkele van de beste domaines.Château Les Valentines

Het is moeilijker dan ik dacht om het beste domaine in de streek van La Londe te kiezen, want de wijnen van de meeste domaines zijn voortreffelijk. Maar, eerlijk is eerlijk, Château Les Valentines hoort in ieder geval tot de top. Gilles Pons, een gedreven wijnman, is eigenaar van dit domaine dat pas twaalf jaar bestaat. De wijngaarden bestaan echter al veel langer, maar de oogst ging altijd naar ‘het collectief’. Die tijd is gelukkig voorbij. Er is een aromatische witte wijn met 80% rolle vieilles vignes en het restant van alweer rolle et clairette, waarvan helaas maar weinig flessen beschikbaar zijn. De 2008 is bijvoorbeeld al lang uitverkocht en de liefhebbers in de regio wachten op de 2009 die over een half jaar pas beschikbaar zal zijn (€ 11). Gilles maakt twee rosés, de ‘gewone’ Côtes de Provence (€ 9,90) en de prachtige La Londe Huit (€ 11,90, dus dat valt nog mee ook). Beide zijn fijn en delicaat en heel goed het hele jaar te drinken. Nog enthousiaster kan ik worden van de rode wijnen, met voorop de Côtes de Provence La Gourmande, die iets duurder is dan de andere wijnen van Les Valentines (€ 14,90). Het domaine is leuk om te bezoeken en is open van 9:00 tot 17:00 uur, met uitzondering van zondag.

http://www.lesvalentines.com/

Importeur: Scheveningen Wijnimport

Château de Jasson

Op naar de buren. De gebouwen van Château de Jasson liggen namelijk direct naast die van Les Valentines, dus je bent er binnen een minuut. Hier wordt al sinds de tijden van het Romeinse Rijk wijn geproduceerd . Sinds 1990 gebeurt dat door Benjamin de Fresne en zijn echtgenote Marie-Andrée, zelf afkomstig uit een familie die al sinds de 14e eeuw wijnen produceert. Benjamin heeft de kwaliteit van de wijnen enorm verbeterd, wat met name de afgelopen tien jaar te proeven is geweest. De witte Cuvée Jeanne is zeer bijzonder van smaak. Dit komt door de elders vrij ongebruikelijke druivencombinatie van rolle, ugni blanc en sémillon, die je in La Londe wel meer tegenkomt. De wijn heeft een neus waarin vooral grapefruit naar voren komt, heel bijzonder. Een topwijn voor maar 12 €, wat wil je nog meer? De rosé is ook fantastisch en alom zeer gewaardeerd, zeker als je op zoek bent naar een krachtige, stevige versie. Je proeft er framboos, perzik, passievruchten en nog meer exotisch fruit in. Het is voor mij een van de lekkerste rosés die er bestaan. Over de rode Jasson Cuvée Prestige Victoria zijn de meningen zeer verdeeld. Dit komt wellicht omdat de wijn vaak te jong wordt gedronken. Hij heeft nogal wat tannines en het is daarom nodig om geduld te hebben. Ikzelf vind de wijn heerlijk, ook als hij jong is, maar mijn echtgenote en kinderen voeren een leger tegenstanders aan. Op het domaine zijn de jaargangen 2004 t/m 2007 te verkrijgen.

http://www.chateaujasson.com/

Château Sainte Marguerite

Château Sainte Marguerite bestaat al sinds 1929. De toenmalige eigenaar André Chevillon verkreeg de door hem zo gewenste status van Cru Classé des Côtes de Provence in 1955. De huidige eigenaren, Brigitte en Jean-Pierre Fayard, kochten het domein in 1977. Sindsdien tijd is Sainte Marguerite uitgegroeid tot de absolute top. Het lijkt er trouwens op dat de diverse cuvées elk jaar nog steeds beter worden. Jean-Pierre is een zeer talentvolle, uiterst serieuze en ambitieuze eigenaar die er plezier in schept het beste uit terroir en druiven te halen. Prachtige wijnen in zowel wit, rosé als rood tegen prijzen die niet onredelijk genoemd mogen worden. De rode Symphonie Pourpre 2006 is uitstekend en kost € 17.

http://www.chateausaintemargueritte.com

Importeur: clup/wijn

Clos Mireille van Domaine Ott

Mooie wijnen kun je ook vinden bij Clos Mireille, zij het dat die helaas wat aan de prijzige kant zijn. De uit de Elzas afkomstige familie Ott kocht dit schitterende, aan zee gelegen domaine in 1936. De combinatie van terroir, microklimaat en het zeewater van de Mediterrannée zorgt voor mooie wijnen, allemaal wit. Het bekendst daarvan is de Blanc de Blanc met zijn zeer herkenbare etiket. Hij wordt gemaakt van sémillon, ugni blanc en rolle. Sinds 1997 is er ook de Blanc l’Insolant, waarop alle bekende marketingtechnieken zijn losgelaten. Maar pas op, dit zijn wel prachtige wijnen!

http://www.domaines-ott.com/

Importeur: FourcroyTot slot… Château Pas du Cerf

De opmerkelijke naam van dit domaine is te danken aan de Franse koning François I die in 1533 op deze plek tijdens de jacht een enorm hert doodschoot. Het zal wel. Sinds 1848 wordt hier wijn gemaakt, tegenwoordig door Patrick en Geneviève Gualtieri. Er zijn drie witte in prijs oplopend van € 7,30 tot 11,80. Château Pas du Cerf produceert ook drie rosés, ongeveer in dezelfde prijsklasse. Deze wijnen zijn van goede kwaliteit, maar echt interessant wordt het bij de rode. Hier domineert de syrahdruif, met als enige uitzondering de Passion d”Eté van 70 procent  carignan en 30 procent grenache. Interessant. De Diane, de eenvoudigste rode wijn, heeft 50 procent syrah en 50 procent grenache. Vervolgens de Château Pas du Cerf, een assemblage van 70 procent syrah, 20 procent cabernet sauvignon en 10 procent grenache. De wijnstokken hiervoor zijn wat ouder en de opbrengst wat lager. Een goede wijn voor minder dan € 10. Echt serieus wordt het pas de Rocher des Croix. Hiervoor gebruikt Patrick 80 procent syrah, 10 procent grenache en 10 procent mourvèdre. De opbrengst van de gemiddeld 30 jaar oude wijnstokken is slechts 30 hectoliter per hectare. Een kanjer van een rode wijn is het resultaat, warm als de zon van het zuiden. Top of the bill is de Marlise. De 2005 bestaat uit 80 procent syrah en 20 procent grenache en ligt een jaar lang op fust. De vorige editie van deze wijn, die niet elk jaar wordt gemaakt, was de 2001, die maar liefst 95 procent syrah bevatte. De 2005 is een geweldenaar, maar je moet ‘m wel een jaar of vijf wegleggen.

www.pasducerf.com

Importeur: clup/wijn

N.B. Genoemde prijzen zijn de prijzen die de bedrijven zelf hanteren voor particuliere klanten.

Ferry de Bakker

Reageer op dit item