Stof tot nadenken - Perswijn
Andermans woorden

Stof tot nadenken

Wat was ook al weer de voornaam van Alzheimer?Opgetekend uit de mond van Johannes van Dam tijdens een champagnelunch in het Amsterdamse restaurant Christophe.
Stof tot nadenken

Wat was ook al weer de voornaam van Alzheimer?

Opgetekend uit de mond van Johannes van Dam tijdens een champagnelunch in het Amsterdamse restaurant Christophe.


Waarom Vinopolis nog steeds bestaat

Vinopolis, City of Wine, to give it its full title, has had its own tribulations. It too found it difficult to attract visitors in sufficient numbers, and had to branch out into corporate sponsorship and franchises, and now aims to attract as many stag and hen parties as earnest wine lovers.

It hosts the Whisky Exchange, in 2004 was selling more absinthe than anywhere else in London, and its wine tour now includes the Bombay Sapphire Blue Room, an ‘Authentic Caribbean Rum Experience’ and a microbrewery.

Adam Lechmere op www.decanter.com over de tiende verjaardag van het Londense Vinopolis.( Mooie uitdrukking overigens, stag and hen parties…)


Verdienen, verdiende, verdient…

The Advisory Board

De Advisory Board is een adviesorgaan van de organisatoren van de London International Wine Fair. Het bestaat uit 9 externe leden die allen hun sporen op het gebied van internationale wijnhandel hebben verdient. (sic!)

Persbericht Melman Communications over de toetreding van Jacqueline Snoeker tot de Advisory Board van de London International Wine Fair.


Geen kwaliteit zonder individualiteit

Zukunft braucht Herkunft.

Verklaring van de Genuss-Allianz Deutschland, met VDP als een van de partners.


Bordeaux 2007

‘Het jaar van de goede wijnbouwer’, werd deze jaargang ook wel genoemd. Zeg maar: het was verdomd moeilijk om in dit jaar goede wijn te maken.

Bruno Vanspauwen in De Standaard Magazine.


Medicus naar ons hart

Drinking up to a bottle a wine a day can cut the risk of heart disease, says a controversial new study. The research, published in the journal Heart, found that the risk of coronary heart disease, or CHD, decreases as alcohol consumption increases. Dr. Larraitz Arriola, author of the study, found that drinking up to 11 units – or a bottle of red wine – reduced the risk of developing heart disease by 50%. The study was conducted in Spain, which has one of the lowest death rates from coronary heart disease.Hartverwarmende mededeling op www.decanter.com.


Jaar van de eeuw

Le millésime du siècle

Le millésime 2009 va faire ses premiers pas dans nos verres. Il est attendu comme la promesse d’un très grand, une année exceptionnelle tant le climat fût particulier jusqu’aux vendanges. Il est de la lignée des années en 9, qui ne se vérifient pas pour autant à chaque décennie mais qui subliment les dégustations, de certains privilégiés, qui ont la chance de déguster encore maintenant, la fraîcheur d’un Bourgogne de 1899 ou la grandeur d’un Champagne de 1949.

Edito van het (uiteraard) Franse magazine Terre de Vins.


Toller Wein

2008 Pettenthal Riesling, Wijngoed Rappenhof uit Rheinhessen: Duidelijk gemaakt van allerhande druivengoed, variërend van fysiologisch onrijp tot en met door botrytis aangetast materaal. De smaak was zeer fenolisch en gaf in het geheel niet het kruidig minerale karakter van deze excellente wijngaard weer. Echter als men alle storende fouten en gebreken in deze wijn wegdenkt, een ware klasse riesling (sic)!

Albert de Jong meldde in DrankenDetail dat hij tijdens Riesling & Co- terecht – enige moeite met een door het NGS geselecteerd Grosses Gewächs. (En – minder terecht – met nog een paar andere zaken.)


Internationale klassieker

Het is weer gelukt een superstunt voor u te bemachtigen die zijn weerga niet kent: Château Saint-Christophe Médoc Cru Bourgeois voor de spotprijs van € 5,95. Een unieke kans om zeer voordelig uw wijncollectie te verrijken met een internationale klassieker.

Inderdaad, weer eens een sensationele mededeling van wijnvoordeel.nl. Wat zouden ze daar toch slikken, snuiven of spuiten?


Wanneer koken bijzaak is

Ellemieke is mijn echte passie.

Sergio Herman in het kwaliteitsblad Story


Wijnkoper van het Jaar…

Rudolf Th. Bijleveld wijnkoper van het Jaar 2009. Uitgeroepen door Hubrecht Duijker in het Financieele Dagblad.

Persbericht van Rudolf Th. zelf, die pas nog na ‘goed onderling overleg’ bij Oud Reuchlin & Boelen mocht opstappen . Een ‘postume’ onderscheiding door HD derhalve. Tja.


Internationale klassieker

Het is weer gelukt een superstunt voor u te bemachtigen die zijn weerga niet kent: Château Saint-Christophe Médoc Cru Bourgeois voor de spotprijs van € 5,95. Een unieke kans om zeer voordelig uw wijncollectie te verrijken met een internationale klassieker.

Inderdaad, weer eens een sensationele mededeling van wijnvoordeel.nl. Wat zouden ze daar toch slikken, snuiven of spuiten?


Bordeaux op beginnersniveau

Rothschild prijkt op tafels van criminelen, vastgoedmagnaten en hersenloze celebs.

Een fles Chateau Petrus 2005 kost ongeveer € 3400,-

Waarna hij [Petrus] voornamelijk bij gefortuneerde Aziaten belandt, die hem dan weer graag met cola mixen.

‘Bordeauxkenner’ Cuno van ’t Hoff zoekt de fijne nuances in Playboy, maar is kennelijk vergeten dat Petrus helemaal geen ‘château’ is. Hersenloos of crimineel is dat niet, maar doet wel vermoeden dat hier een coladrinker aan het woord is. Aziaten mengen hun cola trouwens liever met Lafite.


Every Dutchman speaks English, sort of…

A good wine spice combination.

Uitspraak van een Nederlandse horecaprofessional die, nota bene, niet in een Aziatisch restaurant werkt!


Every Dutchman writes English, sort of…

Main coarses

Weinig uitnodigende omschrijving, gesignaleerd te Amsterdam.


Terroirist (1)

Fruit is voor wijn wat disco is voor muziek.

Michel Chapoutier tijdens een presentatie van zijn Hermitages.


Terroirist (2)

Ek verkies wingerde wat sukkel.

Niels Verburg tijdens een presentatie van zijn Luddite Shiraz.


Absolute top

De absolute top van de gastronomie in Nederland telt nu een vijftal restaurants.

Naar de filosofie van GaultMillau bestaat de absolute top van Nederland uit totaal 54 restaurants die een score van 16 tot 20 punten toegekend hebben gekregen in de gids 2010.

Persbericht GaultMillau


Wie de schoen past…

Barrels are like shoes. It doesn’t matter how expensive they are, they have to fit the wine.

Bàrbara Mesquida, wijnproducente op Majorca


Bourgondisch België

Inkom €20 per persoon, inclusief proeverij met kreeft & oesters

(€20 recupereerbaar per aankoop van €100)

Uitnodiging van Wijnkasteel Genoels-Elderen in Belgisch Limburg


Voorsprong door techniek

Despite all the talk of wine being made in the vineyard, it is hard-nosed scientific research that gives national industries their edge.

Dr. Jamie Goode in Wine Business International

Lees de vorige editie van Andermans Woorden

Reageer op dit item