De prima donna van de Nieuw-Zeelandse Pinot Noirs - Perswijn
Nieuws

De prima donna van de Nieuw-Zeelandse Pinot Noirs

Lars Daniëls is verliefd op de wijnen uit Nieuw-Zeeland. Op Wine Professional proefde hij topcuvées van Pegasus Bay uit Waipara.

Pegasus-groot_1.jpg
De Wine Professional was een uitgelezen gelegenheid om de assortimenten van wijnimporteurs actief op de Nederlandse markt eens door te proeven. Voor mijn grote Nieuwe-Wereld-liefde Nieuw-Zeeland kom ik dan snel terecht bij het Belgische Ad Bibendum, van Johan en Björn Monard. Waarom? Omdat dit bedrijf in minder dan tien jaar tijd een indrukwekkende selectie van topproducenten uit Nieuw-Zeeland bij elkaar heeft weten te brengen. En dan niet alleen de basiswijnen, maar ook de uiterst lastig te bemachtigen topcuvées van cult wineries als Neudorf (Nelson), Ata Rangi (Martinborough), Felton Road (Central Otago) en niet te vergeten Pegasus Bay (Waipara). Van die laatste producent had Ad Bibendum een serie open staan om te proeven.

Pegasus Bay

Pegasus Bay is gevestigd op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland, net ten zuiden van het plaatsje Waipara (North Canterbury), dat ook naam geeft aan het wijngebied. Om nog wat duidelijker te zijn, Waipara ligt zo’n 50 km ten noorden van Christchurch, de belangrijkste stad van het Zuidereiland (iedere wijn-, sport- en natuurliefhebber moet daar minstens eens naar toe!). De wijngaarden van Pegasus Bayzijn uiterst geschikt voor kwaliteitswijn van druivenrassen die graag in wat koelere klimaten staan, zoals pinot noir, riesling en ook chardonnay. Niet alleen is het klimaat erg geschikt, ook de relatief arme bodem met kiezels en keien, die zorgen voor een goede drainage, zorgt ervoor dat de druiven zich thuis voelen. Die keien zijn daar achtergelaten door zich terugtrekkende gletsjers uit de Nieuw-Zeelandse Alpen, die de wijngaarden een magnifieke achtergrond bezorgen. Die bergen worden ook wel Main Divide genoemd, en dat is weer de naam van het tweede, ‘instap’ label van Pegasus Bay.

Paradepaardje Pinot Noir

Pinot noir is het paradepaardje bij Pegasus Bay. Los van de steeds beter wordende wijn die men onder het Main Divide-label maakt, worden er twee geweldige Pinot Noirs gemaakt.

Van de gewone Pinot Noir waren op de beurs twee jaargangen te proeven, 2005 en 2002. Deze wijnsteekt goed in elkaar, hij heeft meer heeft te bieden dan alleen rijp pinotfruit. De 2002 liet dat zien: de wijn is aangenaam ontwikkeld, met aroma’s van kersenlikeur, kruidkoek en typische sous-boistonen, die doen denken aan mooie Bourgognes.

Prima Donna

En dan is er de topwijn Prima Donna, in status al jaren een van Nieuw-Zeelands meest illustere Pinot Noirs, samen met die van Dry River, Neudorf en Felton Road. Het is een wijn die zijn naam alle eer aan doet, ook die uit het warme 2004. Hij zit boordevol rijp zoet bosfruit en de houtrijping -de helft van de wijn onderging 18 maanden rijping in nieuwe Franse barriques- geeft een aangename, rokerige kruidigheid. Er zijn gezonde zuren, die voorkomen dat het zoet en het forse alcoholpercentage van 14 procent, de balans in de wijn verstoren. Wie niet overtuigd is van de kwaliteit en potentie van pinot noir in Nieuw-Zeeland, moet dit echt eens drinken! Karakteriseringen als Nieuwe Wereld zijn hier totaal onzinnig, omdat daarmee de kans op verkeerde vooroordelen -fruit driven, cellar made.- groot is. Vergaande vergelijkingen met de Bourgogne trouwens ook. Prima Donna is terroirwijn pur sang, dus uniek, mét rijpingspotentieel en gemaakt met een kennis, passie en precisie in de wijngaard én kelder.

Hoewel ik het over twee Pinot Noirs had, moet ik voor de volledigheid zeggen dat Pegasus Bay op verzoek van Ad Bibendum een speciale cuvée heeft gemaakt ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van de importeur. De wijn heet The Donaldson Family Pinot Noir 2006 en is een en al elegantie in het glas.

Pegasus Bay

importeur Ad Bibendum

www.adbibendum.be

Lars Daniëls MV

Reageer op dit item