Dure azijn - Perswijn
Achtergrond & Interviews

Dure azijn

Tijdens een veiling van Christie’s in Londen werd op 5 december 1985, onder leiding van veilingmeester Michael Broadbent, een fles wijn gekocht voor het recordbedrag van $156.000. Echt? Miljardair Bill Koch vermoedt een vervalsing te hebben gekocht.

Vinegar_groot.jpg
Tijdens een veiling van Christie’s in Londen werd op 5 december 1985, onder leiding van veilingmeester Michael Broadbent, een fles wijn gekocht voor het recordbedrag van $156.000. Het was een fles Château Lafite uit 1787, met daarin gegraveerd de letters Th.J., de initialen van de derde president van de Verenigde Staten, Thomas Jefferson. Deze fles was, samen met een aantal andere stokoude Bordeaux-wijnen, in een kelder in Parijs ontdekt door Hardy Rodenstock, een Duitse verzamelaar van oude wijnen en organisator van spectaculaire proeverijen, met als klapper een verticale proeverij van 125 jaargangen Yquem.

Naarmate Rodenstock met steeds meer bijzondere wijnen aan kwam zetten, zoals magnums Pétrus uit jaren waarin volgens kenners geen magnums waren geproduceerd, ontstond twijfel of zijn wijnen wel authentiek waren. Uiteindelijk besloot een van de kopers van een fles uit de voorraad van Rodenstock, miljardair Bill Koch uit Florida, om een team van detectives in te zetten in een poging de waarheid achter deze wijn te achterhalen. Hoe het precies zit? Lees zelf maar.

Benjamin Wallace heeft een enorme hoeveelheid onderzoek gedaan – het boek bevat 31 bladzijden literatuurverwijzingen – om een serie gebeurtenissen te beschrijven die zich afspelen in een periode van ruim twintig jaar. Het resultaat is een thriller met zeer uiteenlopende hoofdrolspelers, waaronder Broadbent, Rodenstock, Jefferson, Serena Sutcliffe van het concurrerende veilinghuis Sotheby’s en Koch. Hun handelen wordt met veel gevoel voor detail maar zonder vooringenomenheid beschreven. Gaanderweg leert de lezer van alles over zeer oude wijn, over methoden om van jonge wijn oude wijn te maken en over de vreemde praktijken van het herkurken.

Wallace is er in geslaagd om heel veel informatie samen te voegen tot een goed leesbaar verhaal, dat de nodige concentratie van de lezer vraagt, maar dat zó interessant is dat het erom vraag om in één ruk te worden uitgelezen. Zonder voorbehoud aanbevolen aan iedere wijnliefhebber!

Gijs Geskes

The Billionaire’s Vinegar: the mystery of the world’s most expensive bottle of wine

Benjamin Wallace

Crown Publishers New York, 2008

ISBN 978-0-307-33877-8

Het boek is in het Nederlands vertaald onder de titel ‘Azijn voor de miljardair’.

Reageer op dit item