500% wijn 100% geslaagd - Perswijn
Nieuws

500% wijn 100% geslaagd

Wat een paar jaar geleden begon als een toevallige gemeenschappelijke presentatie van Imperial Wijnkoperij en Partners in Wijn is sindsdien uitgegroeid tot een niet meer weg te denken evenement waarin vijf kleinere, maar kwalitatief toonaangevende Nederlandse wijnimporteurs hun krachten bundelen. Dat evenement is 500%WIJN, met als deelnemers behalve de twee al genoemde ook De Vier Heemskinderen, New World Wineries en Anfors.
Wat een paar jaar geleden begon als een toevallige gemeenschappelijke presentatie van Imperial Wijnkoperij en Partners in Wijn is sindsdien uitgegroeid tot een niet meer weg te denken evenement waarin vijf kleinere, maar kwalitatief toonaangevende Nederlandse wijnimporteurs hun krachten bundelen. Dat evenement is 500%WIJN, met als deelnemers behalve de twee al genoemde ook De Vier Heemskinderen, New World Wineries en Anfors.

Stuk voor stuk zijn dit specialisten met wijnen die voor één keer de kwalificatie ‘top’ werkelijk verdienen. Wijnen waarvan er dus geen dertien in het dozijn gaan. Gelet op de duidelijk afgebakende specialismen bijten de betrokken importeurs niet, maar vullen ze elkaar juist aan. Wat ze delen is hun gerichtheid op de betere horeca en de gespecialiseerde vakhandel. Daarom kunnen ze een selectief uitnodigingsbeleid hanteren. Stuk voor stuk ingrediënten voor een professionele proeverij om van te watertanden.

Bij de najaarseditie 2008 die op maandag 15 september in de Amsterdamse Olofskapel gehouden werd, stonden van iedere deelnemer exact 30 wijnen op tafel. Daarnaast liet sommelier Niek Beute van restaurant Vermeer een tiental bijzondere zoete wijnen proeven. Genoeg om een hele dag voor uit te trekken, ware het niet dat door een ongelukkige speling van het lot ook dit jaar Riesling & Co weer op dezelfde dag plaatsvond. Nu lag de locatie van Riesling & Co, de ArenA, niet zo ver van de Olofskapel af, maar toch. Te veel is te veel. Hopelijk kan dat volgend jaar onderling toch wat beter afgestemd worden.

Een kleine greep uit het vele moois dat er te proeven viel. Exposanten staan genoemd in alfabetische volgorde.

Anfors, het bedrijf van de altijd enthousiaste Hans Bijvoets, is de Italiëspecialist van het vijftal. Speciale gast was hier de Piemontese producent Marco Parusso. Parusso produceert overwegend rode, maar zijn Langhe Bianco 2007 van 100% sauvignon is uitstekend. Karakteristieke Dolcetto d’Alba Piane Noce 2006 en Barbera d’Alba Superiore 2006, de eerste bijna speels, de tweede met de nodige concentratie en pit. Om te demonstreren welke rol terroir speelt in Barolo, liet Parusso drie versies proeven: cuvée, Mariondino en Bussia. De twee laatstgenoemde zou je kunnen beschouwen als respectievelijk een premier en een grand cru. Hmm.

Wie iets ‘heel anders’ of ‘aparts’ zoekt, zit bij Anfors ook goed. Zie wijnen als Kerner 2007 en Praepositus Sylvaner 2006van Kloster Neustift/Abbazia di Novacella uit Südtirol/Alto Adige of de zeer onalledaagse Ribolla 2002 IGT Venezia Giulia van Josko Gravner. Zowel de producent zelf als zijn wijnen zijn met niets en niemand vergelijkbaar!

http://www.anfors.com

Imperial Wijnkoperij zorgde voor een Duits-Oostenrijks-Hongaars accent. Deze stand stond grotendeels in het teken van de girl power. Om te beginnen was daar eigenaresse Regina Meij. Verder bevonden zich onder haar producenten zowel Annegret Reh (Reichsgraf von Kesselstatt) als Christine Saahs (Nikolaihof). Von Kesselstatt is al een tijdje bezig met een opmerkelijke kwalitatieve opmars. Ook is dit een van de eerste bedrijven aan Moezel, Saar en Ruwer – het bezit eersteklas wijngaarden in alle drie districten! – die zich vol overtuiging op de productie van droge wijnen gestort hebben. En met succes. In Amsterdam stond het Grosses Gewächs Wehlen Sonnenuhr 2006, herkenbaar aan zijn typische honingtoets. Ook de wijnen met minder of meer restzoet zijn zonder uitzondering uitstekend.

Nikolaihof in de Wachau is een van de meest overtuigende biodynamische producenten in heel Europa. Zie bottelingen als Grüner Veltliner Federspiel 2007 en Smaragd 2006 uit een wijngaard met een toepasselijke naam, Im Weingebirge. Of de Rieslings Vom Stein. Terroir en nog eens terroir. Met de komst van een nieuwe generatie lijken de wijnen de afgelopen jaren nog wat aan precisie gewonnen te hebben. Wat gebleven is, is het uitgesproken minerale karakter. Ze ondergaan soms een jarenlange opvoeding op (neutraal) hout. Probleemloos.

http://www.imperialwijnkoperij.nl

New World Wineries blijft onverminderd Australië als core business houden, maar John en Tanja Schell hebben ook fraaie zaken uit Nieuw-Zeeland, Oregon en Washington State in hun portfolio. Een recente aanwinst uit Oregon is A to Z. Deze producent onderstreept nog eens dat de staat terecht een reputatie heeft verworven voor Pinot Gris en Pinot Noir. De Pinot Gris 2007 valt op door eigenschappen als aromatische intensiteit en een frisse, vieve smaak. De Pinot Noir 2006 op zijn beurt is er een van de heerlijk fruitige soort, zacht en rijp. En vergeleken met Californische tegenhangers ook nog hel keurig geprijsd. Even verderop stonden twee Syrahs uit Washington State. De eerste was de op zijn zachtst gezegd nogal opvallen uitgedoste Boom Boom Syrah 2006 van Charles Smith, gekenmerkt door het voor Washington zo typerende intense fruit. Datzelfde fruit, maar dan nog veel geconcentreerder en met een surplus aan complexiteit is terug te vinden in de Morrison Lane 2005 van K Vintners in Walla Walla. Wat je noemt een mondvol wijn om op te kauwen. Wow!

http://www.newworldwineries.com

Partners in Wijn van Olaf en André Kerstens tekende voor het Iberische element in de proeverij met wijnen uit zowel Spanje als Portugal. Van Rafael Palacios waren twee prachtige witte wijnen van het oogstjaar 2007 op basis van godello uit de Galicische DO Valdeorras te proeven, de ‘standaard’ Loro do Bolo, heerlijk sappig, slank en levendig, en de sensationele As Sortes, een wijn uit fruit van zeer oude stokken en met een subtiele houttoets. Geweldig! Bij de rode o.a. de Finca Terrerazo 2005, een Vino de la Tierra El Terrerazo van bodegas Mustiguillo, gemaakt van in meerderheid bobal maar allesbehalve log en juist vol spanning. Zagen we dat maar vaker.

Kersvers in het assortiment opgenomen zijn de wijnen van Vinhos Doidos. Het is het bedrijf van Filipa Pato, dochter van Luis ‘Mister Baga’ Pato en zelf een innovatief wijnmaakster die actief is in diverse Portugese gebieden. Ze tekent onder meer voor de Bossa, een hoogst verteerbare én vriendelijk geprijsde witte (!) Bairrada. Onthouden die naam!

http://www.partnersinwijn.nl

De Vier Heemskinderen van Jan, Siebren en Françoise Vellinga behoeft nauwelijks enige introductie. Importeurs van Bijzondere Wijnen noemen ze zich, en dat zijn ze ook. Hier vind je la France profonde, met wijnen die smaken naar de bodem waar de druiven in wortelen.

En waar je wijn ingeschonken krijgt waarvan men je serieus zegt dat het een ‘luisterwijn’ is. Volbloed Rhônes als de witte Saint-Joseph Mairlant Blanc 2006 van François Villard of de rode Crozes-Hermitage 2004 van Gilles Robin. Ook in de Bourgogne zijn de Vellinga’s kind aan huis, getuige de zinderende witte Auxey-Duresses 2006 van Comte Armand. En laten we vooral ook de Loire niet vergeten, met verwennerij als de Saumur-Champigny 2000 van Château de Villeneuve. Als uitsmijter, ook van de Loire, een wonderschone moelleux wijn van Huet, Vouvray Le Mont 1997 Premier Trie. Daar wordt een mens heel gelukkig van.

http://www.vierheemskinderen.nl

Resumerend: 500% Wijn is een initiatief dat zijn succes niet meer hoeft te bewijzen. Een schot in de roos, niet in het minst dankzij de zelfdiscipline van de deelnemers. Niet de grote getallen tellen, maar de kwaliteit van het gebodene. Het is daarom nu al weer uitzien naar de volgende (voorjaars)editie!

René van Heusden

 

Reageer op dit item