Zakelijk - Crozes Hermitage - Perswijn
Achtergrond & Interviews

Zakelijk – Crozes Hermitage

Crozes-Hermitage biedt betaalbare kwaliteit

Crozes-Hermitage is de grootste herkomstbenaming van het noordelijke Rhône-dal. Het ligt verspreid over elf gemeenten op de linkeroever van de Rhône, aan weerszijden van de mythische 45e breedtegraad. Door de diversiteit in bodemtypes, ligging, (micro)klimaat en hydrografie biedt deze AOC boeiende wijnen in rood en wit.

De afgelopen twintig jaar is hard gewerkt om terroir, druivensoort, leid- en snoeiwijze, vinificatie en opleg perfect op elkaar te laten inwerken. De productie van Crozes-Hermitage wordt verdeeld onder twee coöperatieve kelders (die samen 60 tot 70 procent van het totale volume voor hun rekening nemen), drie producenten/handelaren (Chapoutier, Delas, Jaboulet) en vijftig zelfstandige producenten.

Feiten op een rijtje:

  • AOC: 1937 voor Crozes-Hermitage, 1952 voor de andere gemeenten uit de Drôme.
  • Wijnareaal: 1466,91 ha in productie (2007) waarvan >500 ha in coteaux (hellingen).
  • Jaarlijkse productie: > 60.000 hl (ca. 57.000 hl rood, de rest wit).
  • Klimaat: gematigd. Noord: frisser en vochtiger (vochthoudende granietbodem + coteaux). Oost/zuid: warmer en droger (lagere ligging in vlak dal + invloed van mistral wind).
  • Bodem: kiezelhoudende rode klei (zuid/oost), terrassen van kiezels met löss of wit kaolien zand (noordwest), steile granietbodem met löss (noord).
  • Druiven: syrah met maximaal 15 procent marsanne en/of roussanne voor rood. Marsanne en roussanne voor wit.
  • Rood: intense, diepe kleur; fruitige en florale aroma’s, frisse zuren en stevige tannines. De wijnen van de granietbodem zijn vaak mineraal. Krachtige oplegwijnen zijn op hun best na drie-vijf jaar, de fruitige wijnen zijn sneller toegankelijk. Wijnspijs: gevogelte (parelhoen!), konijn, vleeswaren, terrines/patés, Saint-Marcellin kaas bij fruitige wijnen (serveren op 15°C); eend, roodvlees en wild bij oudere wijnen (17°C).
  • Wit: fris en floraal, evoluerend naar aroma’s van gedroogde vruchten; droog en sappig. Wijnspijs: aperitief (11-12°C), riviervis, pasta met rivierkreeftjes, romige (geiten)kazen.
  • Oogstjaar: voor grote wijnen zonder al te veel risico: 2003, 2005, 2006. Voor soepele, fruitige wijnen: 2000. Voor gedurfde, minerale en elegante wijnen: 2004, 2007.

Reageer op dit item