Hoofdrol voor Sauternes bij proeverij Poot - Perswijn
Nieuws

Hoofdrol voor Sauternes bij proeverij Poot

Dertig jaar heeft het bedrijf zich niet gemanifesteerd met proeverijen, maar sinds 2006 heeft Poot Agenturen de smaak te pakken van uitgebreide assortimentspresentaties met alles erop en eraan. Nog steeds in de nuchtere no nonsensstijl die Poot eigen is, maar allerminst kinderachtig. Poot zorgt voor een veelheid aan wijnen. Dan kun je daar in Voorschoten dus met genoegen een paar uurtjes zoet brengen.
Dertig jaar heeft het bedrijf zich niet gemanifesteerd met proeverijen, maar sinds 2006 heeft Poot Agenturen de smaak te pakken van uitgebreide assortimentspresentaties met alles erop en eraan. Nog steeds in de nuchtere no nonsensstijl die Poot eigen is, maar allerminst kinderachtig. Vaste locatie is Motel de Gouden Leeuw in Voorschoten, nog zo’n schoolvoorbeeld van een no nonsens bedrijf, dat telkens garant staat voor een puike logistieke organisatie met prima glaswerk en regelmatige verversing van de spuugbakken (was dat overal maar zo!). Poot zelf zorgt voor een veelheid aan wijnen. Dan kun je daar in Voorschoten dus met genoegen een paar uurtjes zoet brengen.

Gelet op de ook nu weer grote opkomst van relaties uit horeca en detailhandel – Poot levert niet aan particulieren – voldoen deze evenementen in een duidelijke behoefte. Met zo’n vijfenveertig tafels, veelal bemand door eigenaars en wijnmakers zelf, viel er dan ook heel wat te proeven. Hoewel Frankrijk binnen het assortiment nog altijd onbetwist nummer 1 is, biedt Poot een wereldwijd geschakeerd assortiment. Mooie zaken waren ondermeer te vinden bij Trapiche (Argentinië), Saint Clair (Nieuw-Zeeland) en Cumulus (Australië). Van de Italiaanse sterkhouders zijn o.a. Braïda (Piemonte) en Vignamaggio (Chianti) te noemen. Duitsland was sterk vertegenwoordigd met August Kesseler (Rheingau), Oostenrijk met Pfaffl (Weinviertel). Van de Franse producenten zijn o.a. Paul Mas (Languedoc) en Clos Saint-Jean (Zuid-Rhône) te noemen. Het is maar een bescheiden greep, want alles proeven was simpelweg ondoenlijk.

Bij de editie 2008 ging speciale aandacht uit naar het thema Sauternes. In samenwerking met Bill Blatch van het Bordeauxse handelshuis Vintex organiseerde het team van Poot enkele bijzondere proeverijen waarbij vijf vertegenwoordig(st)ers van even zo vele premiers crus met de nodige flair hun wijnen en de appellations Barsac en Sauternes voorstelden. Het ging daarbij om de châteaux Climens, Clos Haut Peyraguey, Coutet, Guiraud en Suduiraut, die elk met vijf jaargangen naar Voorschoten gekomen waren.

Een ware eye opener was de proeverij met begeleidende gerechtjes, bereid door de keukenbrigade van restaurant Upstairs. Zonder de voorspelbare foie gras, blauwe kaas of zoetigheid, maar wel met zaken als gerookte vis en zelfs nieuwe haring! Een even origineel als leerzaam initiatief. Sauternes blijkt een gastronomisch veel breder inzetbare wijn te zijn dan menigeen denkt. Complimenten derhalve voor de Sauternais als hun Nederlandse gastgevers. Bravo!

Meer informatie: http://www.poot.nl/

In Perswijn 2008/2 zal in een speciaal artikel uitgebreid aandacht worden besteed aan de wijnen uit Sauternes en hun gastronomische mogelijkheden.

René van Heusden

< Stuur deze pagina door >

Reageer op dit item