Wijn van de week: Saint Martin - Perswijn
Wijn van de week

Wijn van de week: Saint Martin

De grenache is een rijkelijk onderschatte druif. In de ratrace om populariteit heeft het de eer moeten laten aan bekende collega’s als syrah, merlot en chardonnay. Onterecht. Aandacht dus deze week voor een wijn met veel grenache: Domaine de la Ferme Saint Martin, Les Terres Jaunes 2006, Beaumes de Venise.
Grenache & drinkbaarheid: la Ferme Saint Martin, Les Terres Jaunes

De grenache is een rijkelijk onderschatte druif. In de ratrace om populariteit heeft het de eer moeten laten aan bekende collega’s als syrah, merlot en chardonnay. Onterecht. Lees hierover de website www.nomerlot.com/No-merlot.html. Het probleem is dat grenache pas mooie wijnen oplevert als de stokken ouder zijn dan 15 jaar. En daar houden wijnboeren tegenwoordig niet van. Snel rendement, daar gaat het om. Ook in wijn. Aandacht dus deze week voor een wijn met veel grenache: Domaine de la Ferme Saint Martin, Les Terres Jaunes 2006, Beaumes de Venise.

Deze wijn proefden we voor onze proeverij van biologische wijnen, waarover een artikel zal verschijnen in Perswijn nummer 1, met uitgebreide proefnotities. Hij bevat 75% grenache, aangevuld met 25% syrah. Het geheim van goede grenache-wijnen is dat er ook wat andere druiven in zitten, om de wijn fris en stevig te houden. In dit geval is dat syrah, maar met mourvèdre vormt hij ook een bijzonder goede combinatie. We zien die vaak in mooie wijnen uit Châteauneuf-du-Pape, waar dezelfde combinaties worden gebruikt. Ook in Châteauneuf zien we een richtingenstrijd tussen wijnen met veel grenache –zoals château Rayas- of degenen die hoge percentage syrah prefereren.
De kracht van deze Terres Jaunes schuilt ‘m in zijn drinkbaarheid: hij blijft superfris en sappig, en gaat geen moment vervelen. Daarin spelen het terroir –een bodem uit het Trias, een fossiele bodem- en de hoogte -400 meter- een belangrijke rol. Ook de jaargang speelt mee: 2006 heeft wijnen opgeleverd met veel frisheid, minder zwaar dan het ‘grote’ 2005. Een heerlijk glas wijn, in de geur kruidig, met cassis, confiture, intens in de smaak, romig, met veel sap en levendige zuren.

Vinoblesse, € 10.95
http://www.vinoblesse.nl/

Ronald de Groot

< Stuur deze pagina door >

Reageer op dit item