Wijn van de Week: Waarom Marsala? - Perswijn
Wijn van de week

Wijn van de Week: Waarom Marsala?

Onlangs kwamen hier een paar flessen Marsala binnen, die smeekten om geproefd te worden. Marsala, ja, wat is dat ook al weer? Een soort sherry-achtige wijn, maar dan van Sicilië? Een wijn die vooral in de keuken wordt gebruikt, maar verder niet zo interessant is? Dat ligt toch wat genuanceerder, maar dat bericht zal niet veel mensen bereiken. Want in het grote aanbod van versterkte wijnen –waar Marsala er een van is- zal deze wijn gemakkelijk verzuipen en niet snel grote bekendheid verwerven. Helaas.
Marsala Superiore Riserva Secco 5 anni

Onlangs kwamen hier een paar flessen Marsala binnen, die smeekten om geproefd te worden. Marsala, ja, wat is dat ook al weer? Een soort sherry-achtige wijn, maar dan van Sicilië? Een wijn die vooral in de keuken wordt gebruikt, maar verder niet zo interessant is? Dat ligt toch wat genuanceerder, maar dat bericht zal niet veel mensen bereiken. Want in het grote aanbod van versterkte wijnen –waar Marsala er een van is- zal deze wijn gemakkelijk verzuipen en niet snel grote bekendheid verwerven. Helaas.

Marsala en Sherry tonen in hun productie enige overeenkomsten –naast belangrijke verschillen. Beide wijnen worden versterkt, dat wil zeggen dat er alcohol wordt toegevoegd, waarmee de houdbaarheid wordt vergroot. Ook speelt in beide gebieden de ligging aan zee een grote rol. Zowel in de wijngaarden als bij de rijping is de koelte van zee en de zeewind van groot belang voor de finesse van de wijnen. Belangrijk verschil is het ontbreken van de flor bij het maken van Marsala. Het laagje schimmel dat op de sherry wordt gevormd geeft met name fino en manzanilla hun typische sherry-smaak en zeer droge karakter.
Wel overeenkomstig is het gebruik van het solera-systeem, waarbij de wijnen ouderen en worden aangevuld met jonge wijn. Op de fles zijn dan ook geen jaartallen te vinden.
Voor Marsala is het vooral van belang zich te ontworstelen aan het goedkope ‘keuken’-imago, om weer serieus genomen te worden. In elk geval zijn er tegenwoordig producenten die daar hard aan werken, zoals die van het kleine huis Martinez, waarvan we de Marsala gaan proeven. En, toegegeven, het zijn bijzondere wijnen. En wat ons betreft: hoe droger, hoe mooier en complexer. De Marsala Superiore Riserva Dolce is mooi breed, met tonen van vanille, koffie en noten, maar in de smaak iets te zoet, met wat rozijnen, om écht indruk te kunnen maken. Nee, we geven de voorkeur aan de Marsala Superiore Riserva Secco 5 anni. Ook niet helemaal droog, maar door zijn lichte zuren en bitters toch mooi in balans. Heerlijk noten, amandelen en vanille, met wat rozijnen en gedroogde vruchten en een hint van karamel. Hij wordt gemaakt van dé druif voor Marsala, grillo, in combinatie met wat cataratto. Druiven waarvan tegenwoordig overigens ook goede droge wijnen worden gemaakt –bij gebrek aan belangstelling voor Marsala. Wat ons betreft mag daar een einde aan komen….
Wie een stapje verder wil, kan nog de bijzondere wijnen van 10 en 20 jaar oud proberen, die nog droger en zeker complexer zijn, pure verfijning. Heerlijk als droog aperitief. Maar daarvoor moet wel wat dieper in de buidel worden getast…

Marsala Superiore Riserva Secco 5 anni, € 12,-

Importeur: La Gironde wijnimport, Rotterdam, 010-2850995
info@lagironde.nl; http://www.lagironde.nl/

Prijzen andere Marsala’s:
Riserva Solera 10 anni : 19,50 euro
Maximum 20 anni: rond 37,50 euro

< Stuur deze pagina door >

Reageer op dit item